Truskawkowiec bez pieczenia

Truskawkowiec bez pieczenia to ciasto idealne na gorące letnie dni, gdyż nie wymaga użycia piekarnika i podawane jest na zimno. Jego przygotowanie jest proste, choć należy odczekać, aż masy się zetną, zanim jedną warstwę położymy na drugą.
Ciasto jest w smaku mocno truskawkowe, więc posmakuje wielbicielom truskawek. Elementem przełamującym ten truskawkowy "raj" jest warstwa śmietankowo-jogurtowa, która wprowadza do ciasta odrobinę słodyczy i wspaniale harmonizuje z resztą składników.
Truskawkowca przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm.

Ciasto z truskawkami


Truskawkowiec bez pieczenia

Składniki:

WARSTWA TRUSKAWKOWA
500g truskawek
350g jogurtu greckiego
60g cukru
1 łyżka soku z cytryny
20g żelatyny
1/4 szklanki zimnej wody

WARSTWA ŚMIETANKOWA
250g śmietanki 30%
250g jogurtu greckiego
75g domowego cukru waniliowego
10g żelatyny
4 łyżki zimnej wody

GALARETKA
400-450g truskawek
2 galaretki truskawkowe
500ml gorącej przegotowanej wody

36 herbatników (lub tyle, żeby utworzyć trzy warstwy)


Truskawkowiec na zimno

Wykonanie:

WARSTWA TRUSKAWKOWA
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- na dnie ułożyć koło siebie warstwę herbatników, luki wypełniając kawałkami ciastek
- truskawki oczyścić, odszypułkować, przełożyć do naczynia, rozdrobnić blenderem na mus
- do musu dodać sok z cytryny, wymieszać


- do miski przełożyć jogurt grecki, cukier i mus truskawkowy, składniki dokładnie zmiksować
- żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na chwilę do napęcznienia
- napęczniałą żelatynę podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w garnuszku, ale tak, aby się nie zagotowała (straci właściwości żelujące), a tylko ponownie przyjęła formę płynną

Ciasto z truskawkami i galaretką

- żelatynę pozostawić do ostygnięcia, do przestudzonej (ale ciągle płynnej) dodać 1-2 łyżki masy jogurtowej, wymieszać
- mieszankę żelatynową wlać do miksowanej masy jogurtowej, zmiksować do połączenia się składników
- masę jogurtową odstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia - należy często mieszać masę i sprawdzać stan zgęstnienia, żeby nie stężała za bardzo
- lekko zgęstniałą masę delikatnie przełożyć na herbatniki, wyrównać, ponownie schłodzić do lekkiego ścięcia się masy (ma być lekko klejąca, ale nie płynna)
- na taką częściowo ściętą masę wyłożyć kolejną warstwę herbatników, całość ponownie schłodzić


Truskawkowiec jogurtowy

WARSTWA ŚMIETANKOWA
- jogurt zmiksować z domowym cukrem waniliowym
- żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w garnuszku (nie może się zagotować, bo straci właściwości żelujące) tylko do ponownego rozpuszczenia się żelatyny
- ciepłą żelatynę odstawić do lekkiego przestudzenia
- do letniej żelatyny dodać 1-2 łyżki jogurtu, wymieszać, dopiero wtedy żelatynę wlać do reszty jogurtu, składniki zmiksować


- zimną śmietankę ubić na sztywno
- ubitą śmietanę przełożyć w 2-3 turach do jogurtu, delikatnie wymieszać
- masę śmietankową przełożyć na ciasto, wyrównać
- na masie śmietankowej ułożyć kolejną warstwę herbatników
- całość schłodzić do momentu ścięcia się warstwy śmietankowej

Ciasto z masą truskawkową i galaretką

GALARETKA
- galaretki rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie, odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki, aby szybciej zgęstniały - należy często mieszać galaretkę i sprawdzać stan zgęstnienia, aby za bardzo nie stężała
- truskawki oczyścić, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki
- gdy galaretka zacznie się ścinać, wyjąć ją z lodówki, dokładnie wymieszać
- na ostatniej warstwie herbatników rozprowadzić cienką warstwę galaretki, na niej ułożyć gęsto obok siebie kawałki truskawek
- pomiędzy owoce i na ich wierzch wyłożyć resztę galaretki
- ciasto ponownie schłodzić do momentu całkowitego ścięcia się galaretki


Przekładaniec truskawkowy bez pieczenia

Milion smaków truskawek - edycja trzecia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.