Torcik truskawkowo-kokosowy to delikatne i lekkie ciasto, idealne na wiosenne i letnie przyjęcia, na co dzień i od święta. To połączenie prostych smaków, które idealnie do siebie pasują: lekko kwaskowatych truskawek i słodkiego kokosa.
Ciasto można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm.
Torcik truskawkowo-kokosowy
Składniki:
BISZKOPT KOKOSOWY
2 jajka
60g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej
80g drobnego cukru (pół na pół z waniliowym)
40g wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
PONCZ
2 łyżki soku z cytryny
1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody
MASA TRUSKAWKOWA
300g truskawek
300g naturalnego serka homogenizowanego
150ml śmietanki 30%
3 łyżki domowego cukru waniliowego
3 i 1/2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
FROSTING
100ml śmietanki 30%
60g białej czekolady
kilka łyżek wiórków kokosowych
Wykonanie:
BISZKOPT KOKOSOWY
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni
- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wyjmując go poza obręcz, boków niczym nie wykładać ani nie smarować
- białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo - po jednej łyżce - cukier (u mnie pół na pół z domowym cukrem waniliowym)
- do sztywno ubitej masy białkowej dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ubijając
- mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia wymieszać ze sobą, przesiewać po łyżce do masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką, zagarniając masę od spodu do góry
- na koniec do masy dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać
- masę przełożyć do tortownicy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika
- piec 30-35 minut lub do tzw. suchego patyczka
- podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, żeby biszkopt nie opadł
- upieczony biszkopt pozostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku
- biszkopt odkroić od brzegów formy ostrym nożem dopiero po całkowitym ostygnięciu
- przekroić na dwa cieńsze blaty
- od razu przełożyć masą lub przechowywać w szczelnym pojemniku, żeby nie wysechł
MASA TRUSKAWKOWA
- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem na gładki mus
- serek homogenizowany zmiksować z domowym cukrem waniliowym
- żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia
- napęczniałą żelatynę podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, tylko do ponownego rozpuszczenia się żelatyny
- ciepłą żelatynę odstawić do lekkiego ostygnięcia
- żelatynę wymieszać z musem truskawkowym
- mus truskawkowy z żelatyną dodać do serka homogenizowanego, zmiksować
- masę wstawić do lodówki, aby zgęstniała - należy często ją mieszać i sprawdzać stan zgęstnienia
- gdy masa wystarczająco zgęstnieje (ale będzie cały czas do wymieszania, nie może się ściąć!), zimną śmietankę przelać do naczynia, ubić na sztywno
- bitą śmietanę przełożyć w kilku partiach do masy serowej, delikatnie, ale dokładnie wymieszać
PONCZ
- do zimnej przegotowanej wody dodać sok z cytryny, wymieszać
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie umieścić jeden z blatów biszkoptowych
- blat dokładnie nasączyć połową ponczu
- drugi blat nasączyć ponczem, zanim przykryjemy nim masę truskawkową
PRZYGOTOWANIE CIASTA
- masę truskawkową przełożyć na nasączony biszkopt, wyrównać
- drugim nasączonym biszkoptem przykryć masę truskawkową, delikatnie przyciskając go do masy
- całość schłodzić
FROSTING
- śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej niemal do zawrzenia, zdjąć na blat, od razu dodać posiekaną na mniejsze kawałki białą czekoladę, wymieszać do uzyskania gładkiej jednolitej polewy
- polewę ostudzić, schłodzić przez kilka godzin w lodówce
- schłodzoną polewę ubić do powstania gęstego kremu
- gotowym frostingiem udekorować wierzch ciasta, posypać wiórkami kokosowymi
- całość ponownie schłodzić
- ciasto podawać schłodzone, przechowywać pod przykryciem w lodówce
Pyszności!
OdpowiedzUsuńjaki wymiar tortownicy? wspaniały!
OdpowiedzUsuńprzepraszam nie zauważyłam!
OdpowiedzUsuńWspaniały torcik. To moje smaki. Uwielbiam kokos i truskawki :)
OdpowiedzUsuńTruskawki i kokos - dla mnie połączenie idealne. No i wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńAleż to ciasto jest śliczne! :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny! :)
OdpowiedzUsuń