Z podanego przepisu upiekłam 15 sztuk, jedno ciasteczko ma około 100 kalorii.
Inne przepisy na ciasteczka z płatkami owsianymi znajdziecie tutaj:
- kokosowe ciasteczka owsiane bez mąki
- owsiane kuleczki z cynamonem bez pieczenia
- korzenne ciasteczka owsiane
- ciastka z płatków owsianych
- kuleczki z płatków owsianych
Składniki:
150g płatków owsianych górskich
50g mąki pszennej pełnoziarnistej
50g miodu
50g masła
50g daktyli
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
- masło i miód podgrzać, aż się rozpuszczą, ostudzić
- daktyle sparzyć, pokroić na dość dużą kostkę
- do miski przełożyć płatki owsiane, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii, miód z masłem oraz jajko, składniki wymieszać razem, aż utworzy się lepka i zwarta masa
- masę krótko schłodzić (będzie się łatwiej porcjować) lub od razu formować ciasteczka, zanurzając dłonie w zimnej wodzie, co zapobiegnie klejeniu się masy
- formować kuleczki (u mnie wyszło ich 15), a następnie spłaszczać je i układać w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- ciasteczka piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia
- ciasteczka tuż po upieczeniu mogą być lekko miękkie, po ostygnięciu stwardnieją
super ciasteczka!
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńMniam, pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńSame smakowitości do pochrupania :)
OdpowiedzUsuńzachwyciły mnie te ciacha, wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńładne okrąglutkie
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam pierwszą partie (mimo że wyszło mi ich 13,5 ;p ale mam mala blache). Pyycha! Dzieki za przepis ;) Zamierzam podzielic sie nim na moim blogu, mam nadzieje ze nie masz nic przeciwko. Dodalam sode zamiast proszku (w mniejszej ilosci) i zurawine zamiast daktyli.
OdpowiedzUsuńNie mam nic przeciwko. Pozdrawiam i życzę smacznych ciasteczek ;)
UsuńDziś spróbuję zrobić i zobaczymy czy będą smakować mojej rodzinie
OdpowiedzUsuńParę minut temu upiekłam i właśnie się nimi delektuję :)
OdpowiedzUsuńwyszły przepyszne,trudno sie formują ale w efekcie sa bardzo udane:)
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam jedną partię i dziś rano musiałam robić kolejną. Pyszne :-) Dodałam słonecznik i płatki migdałowe, a miód zastąpiłam syropem z agawy (nie trzeba rozpuszczać ;-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie je robię drugi raz. Są bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńwitam, czy można zastąpić mąkę, mąką bezglutenową oraz zwykłe masło, masłem wegańskim?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, aczkolwiek sama nie używam takich produktów, więc nie testowałam takiej wersji. Proszę napisać po upieczeniu, czy się udało.
Usuń