Postaw mi kawę na buycoffee.to

Strony

Szukaj na tym blogu

Daktylowe ciasteczka owsiane bez cukru

Daktylowe ciasteczka owsiane to kolejna odsłona ciastek z wykorzystaniem płatków owsianych. W tej wersji zamiast cukru wykorzystałam miód, a białą mąkę pszenną zamieniłam na pełnoziarnistą. Ciasteczka nie są dietetyczne, gdyż zawierają masło, ale są na pewno zdrową i energetyczną przekąską, którą warto mieć pod ręką, kiedy dopadnie nas głód.
Z podanego przepisu upiekłam 15 sztuk, jedno ciasteczko ma około 100 kalorii.
Inne przepisy na ciasteczka z płatkami owsianymi znajdziecie tutaj:
- kokosowe ciasteczka owsiane bez mąki
- owsiane kuleczki z cynamonem bez pieczenia
- korzenne ciasteczka owsiane
- ciastka z płatków owsianych
- kuleczki z płatków owsianych

Ciasteczka owsiane


Daktylowe ciasteczka owsiane bez cukru

Składniki:

150g płatków owsianych górskich
50g mąki pszennej pełnoziarnistej
50g miodu
50g masła
50g daktyli
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ciastka owsiane bez cukru

Wykonanie:

- masło i miód podgrzać, aż się rozpuszczą, ostudzić
- daktyle sparzyć, pokroić na dość dużą kostkę
- do miski przełożyć płatki owsiane, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii, miód z masłem oraz jajko, składniki wymieszać razem, aż utworzy się lepka i zwarta masa
- masę krótko schłodzić (będzie się łatwiej porcjować) lub od razu formować ciasteczka, zanurzając dłonie w zimnej wodzie, co zapobiegnie klejeniu się masy


Ciasteczka z płatków owsianych bez cukru

- formować kuleczki (u mnie wyszło ich 15), a następnie spłaszczać je i układać w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- ciasteczka piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia
- ciasteczka tuż po upieczeniu mogą być lekko miękkie, po ostygnięciu stwardnieją


Daktylowe ciasteczka owsiane

15 komentarzy:

  1. Mniam, pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Same smakowitości do pochrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zachwyciły mnie te ciacha, wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie upiekłam pierwszą partie (mimo że wyszło mi ich 13,5 ;p ale mam mala blache). Pyycha! Dzieki za przepis ;) Zamierzam podzielic sie nim na moim blogu, mam nadzieje ze nie masz nic przeciwko. Dodalam sode zamiast proszku (w mniejszej ilosci) i zurawine zamiast daktyli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam nic przeciwko. Pozdrawiam i życzę smacznych ciasteczek ;)

      Usuń
  5. Dziś spróbuję zrobić i zobaczymy czy będą smakować mojej rodzinie

    OdpowiedzUsuń
  6. Parę minut temu upiekłam i właśnie się nimi delektuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyszły przepyszne,trudno sie formują ale w efekcie sa bardzo udane:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wczoraj zrobiłam jedną partię i dziś rano musiałam robić kolejną. Pyszne :-) Dodałam słonecznik i płatki migdałowe, a miód zastąpiłam syropem z agawy (nie trzeba rozpuszczać ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie je robię drugi raz. Są bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. witam, czy można zastąpić mąkę, mąką bezglutenową oraz zwykłe masło, masłem wegańskim?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, aczkolwiek sama nie używam takich produktów, więc nie testowałam takiej wersji. Proszę napisać po upieczeniu, czy się udało.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.