Po pysznych, choć kalorycznych i dość pracochłonnych ciastach przekładanych, postanowiłam upiec coś lżejszego, prostszego, co nie wymaga poświęcenia kilku godzin na przygotowania ani nie zawiera tylu kalorii co np. ciasto jogurtowo-grysikowe czy miodownik z orzechami.
Przedstawię Wam dziś przepis na prostą babkę z majonezem.
Jakiś czas temu po raz pierwszy piekłam ciasto z dodatkiem majonezu, nie
do końca wierząc, że ciasto z jego zawartością może być dobre i nie
smakować jak ten wyśmienity dodatek do sałatek czy sosów. Spróbowałam,
posmakowałam i przyznam, że bardzo mile zaskoczył mnie ten wypiek -
majonez nie jest w ogóle wyczuwalny, a babka smakuje bardzo dobrze.
Może nie jest to przepis, przy którym biegniemy do sklepu po słoik majonezu, gdy postanowimy go wykorzystać, lecz raczej pomysł na to, co zrobić z resztką majonezu, która często po przygotowywaniu jakiejś sałatki czy innej potrawy, zalega w naszej lodówce.
Dzięki dodatkowi mąki
ziemniaczanej jest lekka i piaskowa, ponadto dodana ilość cukru sprawia,
że nie jest zbyt słodka i je się ją z dużą przyjemnością i bez efektu
przesłodzenia.
Moją babkę upiekłam w małej foremce o wymiarach
15x10x7cm, więc dla chcących wykorzystać przepis w większej formie,
polecam zwiększenie proporcji co najmniej o połowę.
Babka z majonezem
Składniki:
60g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
2 jajka
100g cukru
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki majonezu
Wykonanie:
- białka oddzielić od żółtek i ubić, dodając pod koniec ubijania cukry
- do ubitej piany dodać stopniowo żółtka, dalej ubijając
- mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do jajek
- mąkę ziemniaczaną dodać również przesianą, całość zmiksować
- na koniec dodać majonez i ucierać do uzyskania jednolitej masy
- ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, wypełniając połowę wysokości
- piec w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut, sprawdzając na koniec wykałaczką stan upieczenia (jeśli jest sucha po wyjęciu, ciasto jest gotowe)
- ciasto wyjąć z piekarnika i po lekkim ostygnięciu wyjąć z formy, pozostawić do całkowitego wystudzenia
Wspaniała taka prosta babka i jednocześnie pyszna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i serdecznie zapraszam do mnie
Takiej wersji jeszcze nie próbowałem - więc koniecznie muszę któregoś dnia zrobić to cudeńko ;)
OdpowiedzUsuńWygląda baaardzo smakowicie. Jeszcze nigdy nie jadłem ciasta z majonezem! Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńupiekę :) mam chrapkę na tą babkę :) bardzo apetyczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńna tę babkę
Usuńna tę babkę
OdpowiedzUsuńWiasnie upieklam Babke z majonezem pierwszy raz udala sie . 26 kwiecien 2014 fajny przepis !!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się sprawdził. Pozdrawiam :)
UsuńA czy zamiast majonezu może być sos czosnkowy?
OdpowiedzUsuńNie, majonez jest neutralny w smaku i pasuje do słodkiej babki.
Usuń