Ciasteczka korzenne

Pora rozpocząć przygotowania do słodkich Świąt, każdy z nas ma swoje ulubione przepisy na bożonarodzeniowe ciasta i ciasteczka, mam i ja ;)
Cykl świątecznych przepisów rozpoczną ciasteczka korzenne, czyli to, co każdy mniejszy lub większy łasuch i fan przypraw korzennych lubi podjadać nie tylko w okresie świątecznym.
Pokażę Wam dwa rodzaje ciasteczek, lekko korzenne z wyraźną nutą cynamonu i dość słodkie oraz mocno korzenne, pozostawiające na języku lekko piekący smak. Na zdjęciach, jak łatwo się domyślić, te jaśniejsze ludziki to wersja light.
Moje ciasteczka korzenne są cienkie i kruche, ale jeśli ktoś woli ciastka grubsze, to oczywiście może takie wykonać pod warunkiem, że weźmie pod uwagę fakt, że czas pieczenia może być wtedy dłuższy. Z tych dwóch wersji smakowych bliższa jestem chyba wersji łagodnej, choć jeśli nie jest się zwolennikiem słodkich ciastek, to mocno korzenne ciasteczka powinny przypaść do gustu.
Jeśli lubicie ciasteczka dekorowane, to zachęcam do zabawy z lukrem i pisakami spożywczymi.
Z podanej ilości składników wychodzi około 45 cienkich ciasteczek.

kruche ciasteczka korzenne


Ciasteczka korzenne

Składniki:

200g mąki tortowej
120g masła lub margaryny
100g cukru pudru
2 żółtka
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (lub 2-3 jeśli chcemy wersję mocno korzenną)
1 łyżeczka cynamonu (lub 2-3)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

kruche ciastka korzenno-cynamonowe

Wykonanie:

- mąkę przesiać do miski, dodać do niej proszek do pieczenia, cukry i przyprawy, wymieszać składniki suche
- dodać żółtka i margarynę/masło, posiekać z pozostałymi składnikami


korzenne ludziki

- wszystko wymieszać nożem, wyrobić ciasto dłonią do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji ciasta
- ciasto schłodzić w lodówce lub zamrażarce

korzenne ciasteczka z ciasta kruchego

- schłodzone ciasto dość mocno podsypać mąką i delikatnie rozwałkować na cienki placek
- wycinać ciasteczka foremkami i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach, gdyż trochę urosną


ciastka korzenne

- ciastka piec w 170-180 stopniach przez 12-15 minut, zdjąć z blachy po ostygnięciu, gdyż tuż po wyjęciu z piekarnika są miękkie i łatwo się kruszą

ciasteczka korzenne najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku

23 komentarze:

  1. Śliczne ciasteczka a ten ozdobiony najśliczniejszy podobny do Ciastka ze Shreka po prostu gwiazda filmowa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciastek Ci wyszedł :) zawsze chciałam taką foremkę. Ciasteczka na pewno przepyszne i czym dłużej poleżą tym będą pyszniejsze :)
    Pozdrawiam Berniko,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedne z moich ulubionych ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajna foremka, a pierniczki na pewno pyszne i pachnące

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasteczka pyszne ale rozwałkowanie ciasta przy 5 letniej córce,która chętnie "pomaga" graniczy z cudem prawie:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Szukałam przepisu z daną ilością margaryny bo zapomniałam kupić. Ciasteczka wyszły idealnie! :) No i są przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można zmniejszyć proporcjonalnie ilość innych składników...

      Usuń
  7. Cieszę się, że ciasteczka przypadły do gustu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ładnie wyszły ciasteczka, a mam pytanie. Ile trzymać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto należy schłodzić około 1 godziny, zwłaszcza, jeśli do ciasta doda się masło zamiast margaryny.

      Usuń
  9. Ładnie wyszły ciasteczka, a mam pytanie. Ile trzymać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  10. Ładnie wyszły ciasteczka, a mam pytanie. Ile trzymać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam czy mozna zamiast margaryny dodać masło ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasteczka zrobiłam raz (kilka dni temu), dzisiaj robię kolejny raz- z podwójnej porcji ;)

    pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń
  13. Chciałabym uzyskać takie ciemniejsze ciasteczka, ale o niezbyt mocnym korzenny smaku. Czy mogę dać łyżeczkę tej przyprawy i łyżeczkę kakao dla koloru?

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy ciasteczka so miekkie?

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepis doskonały. Ciasto szybko się zagniata. Ciastaeczka znakomicie kruche i smaczne. Zrobiłam z kilograma mąki.

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie za bardzo mi smakują.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.