Cykl świątecznych przepisów rozpoczną ciasteczka korzenne, czyli to, co każdy mniejszy lub większy łasuch i fan przypraw korzennych lubi podjadać nie tylko w okresie świątecznym.
Pokażę Wam dwa rodzaje ciasteczek, lekko korzenne z wyraźną nutą cynamonu i dość słodkie oraz mocno korzenne, pozostawiające na języku lekko piekący smak. Na zdjęciach, jak łatwo się domyślić, te jaśniejsze ludziki to wersja light.
Moje ciasteczka korzenne są cienkie i kruche, ale jeśli ktoś woli ciastka grubsze, to oczywiście może takie wykonać pod warunkiem, że weźmie pod uwagę fakt, że czas pieczenia może być wtedy dłuższy. Z tych dwóch wersji smakowych bliższa jestem chyba wersji łagodnej, choć jeśli nie jest się zwolennikiem słodkich ciastek, to mocno korzenne ciasteczka powinny przypaść do gustu.
Jeśli lubicie ciasteczka dekorowane, to zachęcam do zabawy z lukrem i pisakami spożywczymi.
Z podanej ilości składników wychodzi około 45 cienkich ciasteczek.
Ciasteczka korzenne
Składniki:
200g mąki tortowej
120g masła lub margaryny
100g cukru pudru
2 żółtka
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (lub 2-3 jeśli chcemy wersję mocno korzenną)
1 łyżeczka cynamonu (lub 2-3)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- mąkę przesiać do miski, dodać do niej proszek do pieczenia, cukry i przyprawy, wymieszać składniki suche
- dodać żółtka i margarynę/masło, posiekać z pozostałymi składnikami
- wszystko wymieszać nożem, wyrobić ciasto dłonią do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji ciasta
- ciasto schłodzić w lodówce lub zamrażarce
- schłodzone ciasto dość mocno podsypać mąką i delikatnie rozwałkować na cienki placek
- wycinać ciasteczka foremkami i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach, gdyż trochę urosną
- ciastka piec w 170-180 stopniach przez 12-15 minut, zdjąć z blachy po ostygnięciu, gdyż tuż po wyjęciu z piekarnika są miękkie i łatwo się kruszą
Śliczne ciasteczka a ten ozdobiony najśliczniejszy podobny do Ciastka ze Shreka po prostu gwiazda filmowa:)
OdpowiedzUsuńSuper ciastek Ci wyszedł :) zawsze chciałam taką foremkę. Ciasteczka na pewno przepyszne i czym dłużej poleżą tym będą pyszniejsze :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Berniko,
Olinka - Smakowy Raj
Jedne z moich ulubionych ciasteczek :)
OdpowiedzUsuńtutaj czuję ich zapach!!! :D
OdpowiedzUsuńfajna foremka, a pierniczki na pewno pyszne i pachnące
OdpowiedzUsuńciasteczka pyszne ale rozwałkowanie ciasta przy 5 letniej córce,która chętnie "pomaga" graniczy z cudem prawie:D
OdpowiedzUsuńSzukałam przepisu z daną ilością margaryny bo zapomniałam kupić. Ciasteczka wyszły idealnie! :) No i są przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńZawsze można zmniejszyć proporcjonalnie ilość innych składników...
UsuńCieszę się, że ciasteczka przypadły do gustu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŁadnie wyszły ciasteczka, a mam pytanie. Ile trzymać w lodówce?
OdpowiedzUsuńCiasto należy schłodzić około 1 godziny, zwłaszcza, jeśli do ciasta doda się masło zamiast margaryny.
UsuńŁadnie wyszły ciasteczka, a mam pytanie. Ile trzymać w lodówce?
OdpowiedzUsuńŁadnie wyszły ciasteczka, a mam pytanie. Ile trzymać w lodówce?
OdpowiedzUsuńWitam czy mozna zamiast margaryny dodać masło ?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście.
UsuńCiasteczka zrobiłam raz (kilka dni temu), dzisiaj robię kolejny raz- z podwójnej porcji ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, Ania
Cieszę się, że smakują, pozdrawiam :)
UsuńChciałabym uzyskać takie ciemniejsze ciasteczka, ale o niezbyt mocnym korzenny smaku. Czy mogę dać łyżeczkę tej przyprawy i łyżeczkę kakao dla koloru?
OdpowiedzUsuńTak choć kolor z kakao będzie nieco inny.
UsuńCzy ciasteczka so miekkie?
OdpowiedzUsuńSą kruche i dość delikatne.
UsuńPrzepis doskonały. Ciasto szybko się zagniata. Ciastaeczka znakomicie kruche i smaczne. Zrobiłam z kilograma mąki.
OdpowiedzUsuńNie za bardzo mi smakują.
OdpowiedzUsuń