Mazurek bakaliowy

Mazurek bakaliowy to ciasto przepełnione suszonymi owocami i orzechami. Bakalie są tutaj najbardziej wyczuwalne, więc odpowiednio dobierając ich rodzaj, możecie sterować smakiem wypieku. Całość udekorowałam pomarańczowym lukrem, a także dodatkową porcją bakalii.
Mazurek przygotowałam w formie o wymiarach 28x27cm.


Mazurek bakaliowy

Składniki:

CIASTO
150g mąki
125g masła
75g cukru pudru
3 jajka
skórka otarta z 1 pomarańczy
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250g bakalii (u mnie 100g orzechów włoskich, po 50g suszonej żurawiny, moreli i daktyli)

DEKORACJA
180-200g cukru pudru
kilka łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy
połówki orzechów, kilka sztuk suszonych moreli, żurawiny lub inne bakalie


Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- bakalie sparzyć wrzątkiem, odcedzić, pokroić na dość duże kawałki
- białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę
- miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę
- do masy maślanej dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ucierając masę
- dodać skórkę pomarańczową, wymieszać


- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, w kilku partiach przesiać do masy, zmiksować
- do masy dodać bakalie, dokładnie wymieszać łyżką
- na koniec dodać w kilku porcjach pianę z białek, delikatnie wymieszać
- ciasto powinno być gęste i klejące (jak na keks)
- formę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia
- ciasto przełożyć do formy, rozsmarować na całej powierzchni, wyrównać
- ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni, piec przez około 20 minut do lekkiego zrumienienia i tzw. suchego patyczka


- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika ostudzić
- przygotować lukier: cukier puder przesiać do miski, dodać sok z pomarańczy
- cukier utrzeć z sokiem grzbietem łyżki, do uzyskania gładkiego i dość gęstego lukru (w razie potrzeby można dodać nieco więcej cukru lub soku)
- gęsty lukier rozsmarować na ostudzonym cieście, na lukrze w odstępach od siebie poukładać orzechy włoskie i kawałki owoców suszonych (lub inne bakalie)
- udekorowany mazurek pozostawić do zastygnięcia lukru, dopiero wtedy kroić
- przechowywać pod przykryciem


8 komentarzy:

  1. Niektore mazurki trzeba piec kilka dni szybciej by ciasto zmieklo..czy w tym przypadku tez tak trzeba ? Pieknie wyglada...juz bym go schrupala :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto w tym mazurku nie jest ciastem kruchym, a ucieranym - podobnym do ciasta keksowego. Jest smaczne i miękkie od razu po upieczeniu i zachowuje swoją świeżość, podobnie jak keks, przez co najmniej kilka dni.

      Usuń
    2. ciasto mega ! wszyscy zachwyceni.. na pewno zagości na stole częściej niż tylko od święta.. pozdrawiam :)

      Usuń
  2. A czy należy przechowywać ciasto w lodówce? Rozumiem że pod folia spozywcza?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli w mieszkaniu nie jest jakoś bardzo ciepło, można go przechowywać w temepraturze pokojowej, choć pod przykryciem, czyli pod folią albo w pojemniku spożywczym. Można go też przechowywać w lodówce, wtedy najlepiej wyjąć go trochę wcześniej przed podaniem.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)