Do wykonania babeczek niezbędne są specjalne foremki. Jeśli ich nie posiadacie, możecie upiec je w papilotkach i formie na muffiny (będzie ich wtedy mniej).
Z podanych składników można przygotować 10-12 sztuk.
Wielkanocne babeczki chałwowe
Składniki:
100g mąki pszennej
100g chałwy
65ml oleju
60g drobnego cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
cukier puder do oprószenia babeczek
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- do miski wbić jajka, dodać drobny cukier, miksować przez kilka minut
- do masy jajecznej dodać pokruszoną chałwę, olej oraz ekstrakt z wanilii, zmiksować
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i ponownie krótko zmiksować
- foremki wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą
- masę przełożyć do foremek do 2/3 ich wysokości
- foremki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, piec przez około 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka
- jeśli nie posiadacie wystarczającej ilości foremek, babeczki można piec na raty (jedna partia po drugiej)
- upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i delikatnie wytrząsnąć z foremek, ostudzić
- ostudzone babeczki oprószyć cukrem pudrem lub inaczej udekorować
- przechowywać pod przykryciem
Czy można upiec w formie ciasta?
OdpowiedzUsuńTak, ale na pewno należy zwiększyć ilość składników.
Usuń