Sernik cytrynowy bez pieczenia to lekki deser, który sprawdzi się zarówno podczas gorących dni lata, jak i na wielkanocnym stole. Jego smak jest delikatnie cytrynowy i niezbyt słodki, a konsystencja - lekka i piankowa.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm.
Sernik cytrynowy bez pieczenia
Składniki:
SPÓD
100g herbatników typu petitki
50g masła
LEMON CURD
125ml soku z cytryny
2 łyżeczki skórki z cytryny
3 jajka
3 łyżki domowego cukru waniliowego
125g masła
CYTRYNOWA MASA SEROWA
600g twarogu sernikowego (u mnie z Piątnicy)
300g lemon curd
150ml śmietanki 30%
60g domowego cukru waniliowego
20g (5 łyżeczek) żelatyny
60ml zimnej wody
WARSTWA ŚMIETANKOWA
150ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka zimnej wody
2-3 łyżki płatków migdałów do dekoracji
Wykonanie:
SPÓD
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (osobno dno i brzeg)
- herbatniki i masło rozdrobnić w malakserze do uzyskania konsystencji mokrego piasku
- masą ciasteczkową wyłożyć dno formy, schłodzić
LEMON CURD
- do rondelka przełożyć jajka, domowy cukier waniliowy oraz sok i skórkę cytrynową, wszystko dokładnie roztrzepać
- mieszankę jajeczną lekko podgrzać na małej mocy palnika, ciągle mieszając (inaczej białko z jajka się zetnie)
- do mieszanki dodać kawałki masła, energicznie wymieszać i ciągle mieszając, zagotować
- mieszanka lekko zgęstnieje, zdjąć ją z palnika i ostudzić
- jeśli z curdzie potworzyły się grudki, można go przetrzeć przez sitko
- z podanej ilości składników powinniśmy uzyskać około 380ml lemon curd
CYTRYNOWA MASA SEROWA
- twaróg zmiksować z cukrem, dodać około 300g lemon curd, ponownie zmiksować
- żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować, bo utraci swoje właściwości żelujące)
- żelatynę wstępnie ostudzić, następnie zahartować ją masą serową, dodając 1 łyżkę masy, wymieszać, dodać kolejną łyżkę masy, ponownie wymieszać
- tak zahartowaną żelatynę wlać do masy serowej, zmiksować
- zimną śmietankę ubić na sztywno (można od razu ubić śmietankę do masy serowej i do warstwy śmietankowej, czyli 300ml)
- jeśli ubiliśmy całą śmietankę, połowę dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką
- gotową masę serową przełożyć na ciasteczkowy spód, wyrównać i schłodzić
WARSTWA ŚMIETANKOWA
- do pozostałej śmietanki (150ml) dodać cukier puder, delikatnie wymieszać
- 1/2 łyżeczki żelatyny zalać 1 łyżką zimnej wody, a gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, tylko do
rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować, bo utraci swoje
właściwości żelujące)
- żelatynę zahartować dodając 1 łyżkę ubitej śmietanki, wymieszać
- żelatynę wlać do bitej śmietany, wymieszać
- śmietanę wyłożyć na lekko zastygniętą warstwę serową, wyrównać, a następnie łyżeczką utworzyć na wierzchu nieregularną powierzchnię
- całość ponownie schłodzić
DEKORACJA
- schłodzony sernik udekorować
- pozostały lemon curd (około 80g) przełożyć do rękawa cukierniczego z uciętą końcówką lub z tylką o niewielkim okrągłym otworze, masę wycisnąć na wierzch sernika cienkimi wężykami (ja utworzyłam kratkę, ale można utworzyć dowolne dekoracje)
- na wierzch wysypać płatki migdałów
- sernik podawać schłodzony, przechowywać pod przykryciem w lodówce
Bardzo kuszący:)
OdpowiedzUsuńZ lemon curd to musi być obłędny:-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam na Wielkanoc - jest przepyszny! W niedzielę i u mnie się pojawi na stronie ze szczerym poleceniem :)
OdpowiedzUsuńMmm, coś cudownego! Uwielbiam takie intensywnie cytrynowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńJak zrobic lemon curd i domowy cukier waniliowy ?
OdpowiedzUsuńPrzepis na lemon curd jest zawarty powyżej w recepturze na ciasto.
UsuńŻeby znaleźć przepis na domowy cukier waniliowy, proszę skorzystać z wyszukiwarki na blogu.
Właśnie szukam ciekawych pomysłów na wielkanocne ciasta. Zepsuł mi się piekarnik, a ten serniczek napew o zagości na moim stole. Wygląda zniewalająco. Mam nadzieję że smakował będzie również rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńTrochę pracochłonny
OdpowiedzUsuń