Babka z makiem to kolejna propozycja ciasta wielkanocnego. Jest to klasyczne ciasto ucierane, w którym dodatkiem smakowym jest mak.
Babka nie jest ani tak ciężka, jak tradycyjne ciasta babkowe, ani tak lekka, jak babki piaskowe.
Przepis można wykorzystać w formie o pojemności 1,5l lub mniejszej (u mnie forma z kominem).
Babka z makiem
Składniki:
100g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
100g cukru pudru
200g masła
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50g suchego maku
cukier puder do oprószenia babki
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę
- do masy wbijać kolejno jajka, po każdym ucierając masę do wrobienia się jajka i uzyskania jednolitej konsystencji
- mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia
- do masy dodać ekstrakt z wanilii i w kilku partiach przesiane składniki suche, wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na najniższych obrotach
- na koniec do masy dodać suchy mak, wszystko dokładnie wymieszać
- formę wysmarować masłem, oprószyć mąką lub bułką tartą
- ciasto przełożyć do formy, wyrównać
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka
- upieczoną babkę wyjąć z formą z piekarnika, a po krótkim przestygnięciu również z formy
- wystudzić, dopiero wtedy oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem
Bardzo elegancko się prezentuje:-)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie z tymi makowymi piegami :)
OdpowiedzUsuń