Tradycyjnie dodaje się do niego osobno żółtka i oddzielnie pianę ubitą z białek. Taki sernik jest trochę bardziej puszysty, ale też może mocno wyrosnąć i opaść po upieczeniu.
W moim przepisie na sernik wiedeński do masy dodaję całe jaja, aby niepotrzebnie nie wtłaczać do niej powietrza podczas długiego ubijania i tym samym finalnie otrzymać ładny, równy sernik.
Smak sernika wzbogaciłam dodatkiem ziarenek wanilii oraz skórką pomarańczową.
Wierzch można pozostawić bez niczego, oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm.
Składniki:
1kg twarogu tłustego, co najmniej dwukrotnie zmielonego
200g masła
200g cukru pudru
6 jajek
1 laska wanilii
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka mąki pszennej
cukier puder do oprószenia sernika (opcjonalnie)
Wykonanie:
- składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej
- piekarnik rozgrzać do temperatury 140-150 stopni
- miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę
- do masy maślanej dodawać partiami twaróg i jajka, robiąc to naprzemiennie, ucierać tylko do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji
- laskę wanilii przeciąć wzdłuż nożem, wyskrobać z niej ziarenka, dodać do masy serowej
- do masy dodać również skórkę otartą z pomarańczy oraz przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, składniki krótko wymieszać
- tortownicę na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wyjmując go poza obręcz
- boki formy można posmarować lekko masłem lub dodatkowo wyłożyć paskiem papieru do pieczenia (najlepiej przykleić go właśnie masłem)
- masę serową przełożyć do tortownicy, wyrównać
- sernik wstawić do piekarnika, piec w 140-150 stopniach przez 70-80 minut do ścięcia się całej powierzchni sernika, zwłaszcza na środku (sprawdzam to, delikatnie dotykając wierzch sernika końcem wykałaczki)
- upieczony sernik powinien mieć sprężysty i ścięty wierzch
- po upieczeniu sernika wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik, lekko uchylając drzwiczki
- sernik wyjąć z piekarnika po ostygnięciu
- gdy sernik ostygnie, delikatnie zdjąć obręcz tortownicy
- sernik schłodzić w lodówce co najmniej przez 12 godzin, najlepiej przez noc
- przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub inaczej udekorować
- przechowywać w chłodnym miejscu pod przykryciem
Idealny!
OdpowiedzUsuńAbsolutna kwintesencja sernikowości :)
Perfekcyjny w każdym calu :-)
OdpowiedzUsuńCudowny..
OdpowiedzUsuńTaki wyrośnięty, puszysty... ideał :)
OdpowiedzUsuńwyglada bosko!
OdpowiedzUsuńDzień dobry, na blachę o wymiarach 40 cm x 28 cm należałoby przygotować pewnie ze dwie takie porcje? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo zależy jaką wysokość ma blacha. Tortownica to wysokość około 6cm, więc na blachę o podanych wymiarach i podobnej wysokości potroiłabym ilość składników. Jeśli blacha jest niższa, to użyłabym podwójnej lub 2,5 raza większej ilości.
UsuńDziękuję bardzo. :)
OdpowiedzUsuńZa inne przepisy też dziękuję. Życzę udanych wypieków i dobrych świąt Bożego Narodzenia. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i również życzę pogodnych i smacznych Świąt :)
UsuńA czy sernik opada mocno i proszę podać wymiary blachy
OdpowiedzUsuńWymiary blachy są podane nad pierwszym zdjęciem: tortownica 21cm. Co do opadania, wszystko zależy od jakości użytych składników, dlugości ich mieszania i od temperatury czy rodzaju piekarnika. Sernik przygotowany z wlasnoręcznie zmielonego twarogu, krótko mieszany i pieczony w odpowiednio niskiej temperaturze powinien urosnąć niewiele, a więc i nie opadnie zbyt dużo.
UsuńWlasnie konczy sie piec, czekamy z niecierpliwością. Będzie idealny do niedzielnej kawusi 🤩🍰☕ Dziękuję za super przepis 😊
OdpowiedzUsuńA białko ubijamy czy całe jajka
OdpowiedzUsuńW przepisie dodaje się całe jajka.
UsuńWłaśnie skończone pieczenie, pachnie w całym mieszkaniu, jest sprężysty tak jak miało być 😁 , teraz niech się studzi, jak będzie tak dobry jak wygląda to super, dzięki za przepis 😄
OdpowiedzUsuń