Keks można wzbogacić o ulubione przez siebie bakalie: tzw. mieszankę keksową, czyli kandyzowane skórki owocowe, rodzynki, suszone morele, daktyle i śliwki oraz migdały i różne orzechy. Pewne jest, że choć dowolnie wybranych, w keksie nie może zabraknąć bakalii. To tak, jakby zrobić makowiec bez dodatku maku ;)
Mój keks został upieczony w keksówce o wymiarach 30x11cm i jest ona optymalna, w nieco mniejszej byłby on nieco wyższy, ale też mógłby być problem z jego dopieczeniem.
Składniki:
300g mąki pszennej
200g masła
150g drobnego cukru do wypieków (może być też kryształ)
2 łyżki domowego cukru waniliowego
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300g różnorodnych bakalii (u mnie: po 40g migdałów, suszonych moreli i daktyli, rodzynek, po 30g orzechów włoskich i laskowych, 80g kandyzowanych skórek owocowych)
1-2 łyżki mąki do oprószenia bakalii
cukier puder do oprószenia oraz garść kandyzowanych skórek owocowych do dekoracji
Wykonanie:
- składniki na keks powinny być w temperaturze pokojowej
- przygotować bakalie: rodzynki i suszone owoce oraz migdały sparzyć lub zalać na 20 minut wrzącą wodą, odsączyć, z migdałów zdjąć skórkę, orzechy podprażyć w piekarniku, zdjąć skórkę (z włoskich nie trzeba)
- wszystkie bakalie (poza kandyzowanymi skórkami) pokroić na średniej wielkości kawałki (wielkość według gustu)
- masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę
- do masy maślanej dodawać pojedynczo jajka, po każdym ucierając, aż jajko wrobi się w masę
- masa maślana przy łączeniu się z jajkami może wyglądać na zwarzoną, wystarczy od razu dodać kilka łyżek mąki i zmiksować, lub zgodnie z przepisem dodać całą mąkę na koniec, masa powinna wyjść gładka
- do masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, krótko zmiksować lub wymieszać szpatułką do uzyskania gładkiej konsystencji, masa powinna wyjść bardzo gęsta
- bakalie oprószyć 1-2 łyżkami mąki, wsypać do masy, wymieszać
- formę wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą
- masę przełożyć do keksówki, wyrównać
- keks wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka
- keks można piec również początkowo w 160 stopniach, a gdy równo wyrośnie, zwiększyć temperaturę do 170-180 stopni i piec do suchego patyczka
- w zależności od rodzaju piekarnika, keks może się piec krócej lub dłużej niż przewidziany w przepisie czas, należy zawsze sugerować się wyglądem ciasta i sprawdzić patyczkiem stan jego upieczenia
- upieczony keks wyjąć z piekarnika, a po wstępnym przestygnięciu również z formy, wystudzić
- wystudzone ciasto zawinąć w papier i folię spożywczą lub w ściereczkę, lub od razu udekorować
- keks można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem (szklanka cukru pudru dokładnie wymieszana z kilkoma łyżkami gorącej wody lub soku z cytryny, pomarańczy) i posypać kandyzowanymi skórkami owoców lub innymi bakaliami
Wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam przepis i muszę powiedzieć że jest rewelacyjny. Bardzo smaczny
OdpowiedzUsuńWypróbowałam przepis i muszę powiedzieć że jest rewelacyjny. Bardzo smaczny
OdpowiedzUsuń