Z podanych proporcji można przygotować 6 sztuk.
Składniki:
100g mąki pszennej
25g mąki ziemniaczanej
80g cukru
50ml oleju
1 jajko
3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
skórka otarta z pomarańczy
skórka otarta z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 pełne łyżki (30g) kandyzowanych skórek owocowych (mieszanki keksowej)
Wykonanie:
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- do większej miski przesiać suche składniki: mąki - pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia
- w mniejszej misce wymieszać jajko z cukrem (ręczną ubijaczką lub widelcem), dodać ekstrakt z wanilii, olej, wyciśnięty z owoców sok oraz skórkę pomarańczową i cytrynową, wszystko krótko wymieszać
- składniki mokre przełożyć do składników suchych, krótko wymieszać do uzyskania w miarę jednolitej masy
- do formy na muffiny włożyć papilotki, nałożyć na dno każdej trochę ciasta, wsypać po kilka kandyzowanych skórek, przykryć kolejną porcją ciasta, ponownie wsypać skórki, wyłożyć resztę ciasta, na wierzch wysypać pozostałe skórki
- ciasto powinno zajmować około 3/4 wysokości papilotek
- formę z muffinami wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, piec przez około 20 minut, sprawdzając na koniec stan upieczenia przy pomocy patyczka - jeśli włożony w środek babeczki patyczek jest po wyjęciu suchy, babeczki są upieczone
- muffiny wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia, przechowywać w szczelnym pojemniku
Śliczne. Jak kurczaczki. Tak apetycznie wyglądają ... Mniam, mniam:)
OdpowiedzUsuńDorodne babeczki)))
OdpowiedzUsuńSzybko się robi, ślicznie wyglądają, nic tylko zakasać rękawy i takie sobie zrobić. Pychotki :D
OdpowiedzUsuńPyszne babeczki :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe muffiny! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie!
Przede wszystkim piękne zdjęcia. A ponieważ jemy najpierw oczami, to już "zjadłam" dwie muffinki do kawy:)
OdpowiedzUsuńWyglądają jak takie małe keksiki :)
OdpowiedzUsuń