Sernik brzoskwiniowy

Ciągle powiększającą się grupę serników na moim blogu poszerzę dziś o przepis na sernik brzoskwiniowy. Jest to sernik ciężki i bardzo wilgotny. Z racji, że do większości ciast staram się dawać niezbyt dużą ilość cukru, sernik nie jest mocno słodki, dzięki czemu jedząc go można delektować się delikatnym smakiem brzoskwiń. Sernik składa się z warstwy kruchego ciasta, brzoskwiniowej masy serowej oraz musu z tychże owoców, który zwieńcza górę wypieku. Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm.

Sernik z brzoskwiniami


Sernik brzoskwiniowy

Składniki:

CIASTO KRUCHE
80g mąki pszennej
40g masła lub margaryny
40g cukru pudru
1 żółtko

MASA SEROWA
400g twarogu 3-krotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka
300g brzoskwiń z puszki
60g masła
3 jajka
100g cukru pudru
skórka otarta z niedużej cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej

MUS BRZOSKWINIOWY
2 łyżki masła
6 łyżek syropu brzoskwiniowego (z puszki)
2 połówki brzoskwiń z puszki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
1 łyżeczka żelatyny


Sernik brzoskwiniowy z musem

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- mąkę przesiać, dodać do niej cukier i posiekany tłuszcz oraz żółtko, zagnieść szybko gładkie ciasto, schłodzić je przez 30 minut w lodówce
- ciasto wyłożyć na spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia (wypuszczonym na zewnątrz), nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 180 stopniach, ostudzić


MASA SEROWA
- masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, za każdym razem chwilę miksując, dodać twaróg, ponownie krótko zmiksować do połączenia się składników
- brzoskwinie odsączyć z syropu, rozdrobnić blenderem, aż powstanie mus
- do masy serowej dodać mus brzoskwiniowy, skórkę otartą z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną
- całość wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach
- masę serową wylać (będzie dość rzadka) na podpieczony kruchy spód, wyrównać
- w piekarniku na dolnej półce ustawić duże naczynie z wodą, para wodna zminimalizuje ryzyko pękania sernika
- sernik piec w 160-170 stopniach do momentu, aż masa się zetnie (75-85 minut)
- po upieczeniu sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, po 30 minutach uchylić drzwiczki, sernik wyjąć dopiero po ostudzeniu


MUS BRZOSKWINIOWY
- masło, syrop brzoskwiniowy oraz cukier podgrzać do rozpuszczenia się tłuszczu i cukru, dodać rozdrobnione blenderem połówki brzoskwiń, wymieszać i chwilę podgrzewać
- do masy wsypać żelatynę w proszku, wymieszać, zdjąć z ognia
- do musu dodać śmietanę, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia
- gdy masa ostygnie i widocznie zgęstnieje, wyłożyć ją na wierzch ostudzonego sernika, wyrównać i schłodzić do momentu ścięcia się musu brzoskwiniowego, najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc

Brzoskwiniowy sernik

Sernik ma zwartą konsystencję i bardzo dobrze się kroi. Ze względu na dużą ilość musu brzoskwiniowego w składzie masy serowej, jest mocno wilgotny. Jak każdy sernik, najlepiej przechowywać go w lodówce, zwłaszcza ze względu na wierzchnią warstwę musu, która zawiera żelatynę, choć nie jest to wypiek, który trzeba podawać schłodzony i wytrzyma jakiś czas w temperaturze pokojowej, bez utraty walorów wizualnych.

15 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda ten sernik, zdjęcia są boskie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko, ale cudo. Koniecznie do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. WYGLĄDA APETYCZNIE!

    ZAPRASZAM SERDECZNIE TEŻ DO SIEBIE NA WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapowiada się pysznie :) Zapisuję !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda fantastycznie, taki wysoki i dostojny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik super, jeszcze nigdy nie udało mi się upiec tak smacznego jak ten. Dzięki za przepis. Teraz piekę z podwójnej porcji, bo znika w pięć minut. Wszystkie przepisy, które tu wypróbowałam były pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że przepis przypadł do gustu oraz że inne się sprawdzają. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. Wygląda smakowicie:) Na pewno w najbliższym czasie spróbuję tego przepisu u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam serdecznie. Jaka wielkość tortownicy będzie odpowiednia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nad pierwszym zdjęciem jest podana informacja, w jakiej tortownicy sernik był przygotowywany - o średnicy 18cm, więc taka lub niewiele większa będzie odpowiednia.

      Usuń
  9. Dzień dobry. Planuję upiec powyższy "Sernik z brzoskwiniowy", ale w tortownicy o wymiarach: 26cm średnicy oraz 6,5cm wysokości. Uprzejmie proszę Panią o dokładne podanie o ile należy zwiększyć składniki ?? Dziękuję. Ania

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzień dobry,
    czy tortownica 16 cm będzie odpowiednia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proporcje składników są podane na tortownicę o średnicy 18cm. Można spróbować paskiem papieru do pieczenia podnieść rant tortownicy lub po prostu nie przełożyć całej masy serowej, jeśli okaże się, że jest jej za dużo.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.