Dzisiaj chcę Wam przedstawić wersję smakołyku z płatkami owsianymi bez pieczenia. Mam już na blogu przepis na kuleczki z płatków owsianych, jednakże dzisiejszy przepis nieco różni się od tamtego. Podstawowa różnica polega na tym, że wykorzystuję płatki rozdrobnione, a dodatkiem smakowo-aromatycznym jest cynamon.
Kuleczki z powyższego przepisu są w smaku mocno owsiane, lekko cynamonowe, więc jeśli jecie płatki owsiane nie tylko ze względu na ich zdrowotne i dietetyczne właściwości, ale po prostu lubicie ich smak, ten przepis jest dla Was.
Takie owsiane kuleczki są świetną przekąską, zamiennikiem dla słodkich i kalorycznych batoników.
1) rozdrobnienie płatków owsianych na sucho
2) rozdrobnienie blenderem gotowej masy
Ja wykorzystuję opcję drugą, tzn. używam blendera do rozdrobnienia płatków w gotowej masie, trzeba tylko rozdrabniać je sukcesywnie, dając odpocząć blenderowi, gdyż masa jest bardzo gęsta.
Z poniższego przepisu można wykonać 22 kuleczki.
Owsiane kuleczki z cynamonem bez pieczenia
Składniki:
200g płatków owsianych
10 łyżek mleka
4 łyżki miodu
100g masła lub margaryny
1 łyżeczka cynamonu
1-2 łyżeczki cukru wanilinowego (opcjonalnie)
Wykonanie:
- w rondelku rozpuścić tłuszcz z miodem i mlekiem
- do płynnej masy dodać cynamon i opcjonalnie cukier wanilinowy, wymieszać wszystko do połączenia się składników
- do gorące masy dodać całe lub rozdrobnione (jeśli wybraliśmy pierwszą opcję przygotowań) płatki owsiane
- wszystko razem wymieszać do nasiąknięcia płatków, zdjąć z ognia i pozostawić przez chwilę do ostudzenia
- jeżeli wsypaliśmy całe płatki, rozdrobnić blenderem gotową masę
- masa będzie bardzo klejąca, więc przed ulepieniem każdej kulki należy maczać dłonie w zimnej wodzie, ułatwi to tworzenie kuleczek
- z masy formować kuleczki mniejsze niż orzech włoski, układać na talerzu wyłożonym folią spożywczą lub aluminiową w odstępach od siebie, gdyż będą się kleić, zanim masa zastygnie
- gotowe kuleczki owsiane chłodzić 1-2 godziny, przechowywać w lodówce i wyjmować tuż przed podaniem
super te kuleczki, zapisuje do zrobienia!
OdpowiedzUsuńCzy zamiast mielenia płatków mogę wykorzystać masę pozostałą po produkcji mleka owsianego, czy tez ciasteczka stracą wtedy na smaku?
OdpowiedzUsuńNie robiłam mleka owsianego, ale z tego, co kojarzę, płatki trzyma się w wodzie dość długo i mogą rzeczywiście znacznie stracić na smaku. Proponuję ocenić, czy pozostała po produkcji masa zachowuje walory smakowe lub np. dodatkowo zmielić świeże płatki.
Usuńmniam;)
OdpowiedzUsuńŻeby smakował tak jaj wygląda,właśnie mój chłodzi się w lodówce, gotowy ideqlny na 11 llistopada będzie. Roboty trochę kosztuje, sam do najtańszych nie należy, ale żeby poczuć niebo w buzi to jest warte.
OdpowiedzUsuńZrobione.Pyszne,tylko muszę dodać trochę mniej masła żeby były mniej kaloryczne :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis przypadł do gustu :) Jeśli chodzi o masło, można spróbować je ograniczyć, ważne jest, żeby masa nie była za sucha i można było ulepić kuleczki.
UsuńDodam więcej mleka.Uwielbiam słodycze,to taki mój nałóg i niestety idzie mi w boczki,więc szukam innej opcji abym coś słodkiego mogła zjeść ale już bez takich wielkich wyrzutów sumienia.
OdpowiedzUsuńPolecam też poeksperymentować z dodatkiem rozdrobnionych owoców suszonych, np. daktyli, które dodadzą słodyczy, jak i spoistości :)
UsuńMożna użyć zamiast miodu cukier
OdpowiedzUsuńMożna, ale nie wiem, czy konsystencja masy będzie odpowiednia, jeśli nie będzie w niej miodu, być może będzie trzeba zwiększyć/zmniejszyć ilość innych składników.
UsuńA mozna zamiast margaryny uzyc olej kokosowy??
OdpowiedzUsuńOlej kokosowy w temperaturze pokojowej przyjmuje postać płynną, więc takie kuleczki nie będą zwarte, chyba że będą przechowywane w lodówce i spożywane tuż po wyjęciu z niej.
Usuń