Babka piaskowa to kolejny klasyczny wypiek wielkanocny, który pojawia się na moim blogu. Jest to babka wyjątkowo lekka i puszysta, o sypkim wnętrzu, które zawdzięcza dodatkowi mąki ziemniaczanej. Można ją przygotować w dowolnej formie, również w keksówce lub małych foremkach na babeczki. Ja swoją upiekłam w małej formie z kominem z połowy podanego niżej przepisu.
Babka piaskowa
Składniki:
100g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
100g masła
150g cukru
4 jajka
50ml mleka (lub wody)
2 łyżeczki (8g) proszku do pieczenia
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- masło utrzeć z połową cukru na puszystą masę
- białka oddzielić od żółtek
- do masy maślanej dodawać po jednym żółtku, po każdym ucierać masę
- białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier
- do masy dodać mleko oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, składniki wymieszać
- na koniec dodać pianę z białek, wymieszać ją delikatnie z masą
- formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką, masę przełożyć do formy, powinna zajmować około 2/3 jej wysokości
- babkę piec w 160-170 stopniach przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka (ja początkowo piekę w 160 stopniach, a gdy ciasto równo urośnie do wysokości formy, zwiększam do 170 stopni)
- upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, a po lekkim przestygnięciu również z formy
Babkę piaskową można urozmaicić o ulubione dodatki, np. ekstrakt z wanilii, skórkę startą z cytryny lub pomarańczy, kakao, itp.
Babka smakuje dobrze przez kilka dni, należy przechowywać ją pod przykryciem, żeby nie wyschła.
Wspaniała babka moja babcia robi podobną jest mega.
OdpowiedzUsuńNiby taka zwykła, ale bardzo takie lubię :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja ;)
UsuńDawno nie piekłam takiej piaskowej babki. A teraz kiedy patrzę na zdjęcia Twojej babki, to mi slinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPowiem Ci, że zniknęła w szalonym tempie, niby taka prosta, ale bardzo smaczna :)
UsuńWyszla super ! Polecam
OdpowiedzUsuńdziękuję za przepis, wyszła idealna :) już mam idealny przepis na świąteczną babkę :)
OdpowiedzUsuńTrafiłam na ten przepis przypadkowo i potwierdzam, że przepis się nie przeterminował bo babka wyszła pyszna:). Wręcz idealna!
OdpowiedzUsuńкартофельная мука это крахмал?
OdpowiedzUsuńда, картофельный крахмал.
Usuń