Klasyczne ślimaczki cynamonowe wzbogaciłam o dodatek jabłek, które królują obecnie w naszych kuchniach obok śliwek i gruszek. Wprowadzają one do przepisu świeży, kwaskowaty smak i aromat.
Z podanych proporcji można przygotować 10 sztuk.
Składniki:
CIASTO
250g mąki pszennej
15g drożdży
125ml mleka
1 żółtko
3,5 łyżki cukru
30g masła
szczypta soli
NADZIENIE
2 średniej wielkości jabłka
1 czubata łyżka cynamonu
1 czubata łyżka cukru
40g masła
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
sok z cytryny do skropienia jabłek
cukier do posypania ciasta
1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta
masło i mąka do formy
Wykonanie:
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- mleko lekko podgrzać tak, by było letnie
- drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i 0,5 łyżki cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut)
- masło roztopić, ostudzić
- mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy
- składniki wymieszać, zacząć wyrabiać ciasto
- gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, elastycznego, odchodzącego od dłoni ciasta
- ciasto pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (w zależności od temperatury otoczenia może to trwać od 45 minut do ponad godziny)
- pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie
- masło roztopić, dodać cynamon i cukier, wymieszać
- jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku
- odcedzone jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną
- wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką, rozwałkować na cienki placek (u mnie o wymiarach 38x32cm)
- na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie równomiernie)
- placek delikatnie zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku
- formę na muffiny wysmarować masłem i oprószyć mąką
- rulon z ciasta pokroić ostrym nożem na 10 części (około 3-3,5cm grubości)
- każdą z części przełożyć do zagłębień w formie jednym z rozcięć do góry
- formę przykryć ściereczką, pozostawić na około 20 minut do napuszenia
- piekarnik nagrzać do 180 stopni
- jajko roztrzepać z mlekiem, pędzelkiem posmarować z wierzchu każdy z ruloników, następnie posypać cukrem
- formę wstawić do piekarnika i piec przez około 18-22 minut do zrumienienia się babeczek (można delikatnie sprawdzić patyczkiem na środku, czy ciasto jest suche i upieczone)
- upieczone muffiny wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia
- przechowywać pod przykryciem
Muffiny zaskakują wielością smaków. Dzięki cienko rozwałkowanemu ciastu, upieczona babeczka łączy w sobie miękkie, delikatne warstwy ciasta, sporą dawkę słodkiego cynamonu oraz wyraźnie wyczuwalne kawałki kwaskowatych jabłek.
Muffiny najlepiej jest przechowywać w pojemniku spożywczym, zachowają wtedy swoją świeżość na dłużej.
ile muffinek wychodzi?
OdpowiedzUsuń10.
UsuńAle genialny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńPiękne i bardzo chętnie wypróbuję ten sposób upieczenia cynamonek :-)
OdpowiedzUsuńZachęcam, bo smakują wybornie, a dzięki cienko rozwałkowanemu ciastu nawet dwa dni po upieczeniu były smaczne :)
UsuńPięknie się prezentują, super pomysł!:)
OdpowiedzUsuńRaz robiłam te ślimaki zniknęły w mig :)
OdpowiedzUsuńPyszne są i idealne do kawy :)
Wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńcoś drożdze chyba miałam trefne, bo wyszło bardzo twarde i zwinęły się ale do środka
OdpowiedzUsuńAle twarde przed czy po upieczeniu? Wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne, a upieczone muffiny - bardzo mięciutkie, nawet 1-2 dni po upieczeniu. Możliwe, że to kwestia drożdży, choć już na etapie przygotowywania rozczynu powinno być widać, czy drożdże pracują, czy nie.
Usuńciasto ostatnim razem było ok w misce urosło trochę, dopiero w trakcie pieczenia okazało się że nie rośnie. Teraz podejście nr 2 ;D tylko bez jabłek ; )
UsuńMam nadzieję, że się uda. Ciasto powinno rosnąć na każdym etapie - rozczynu, ciasta właściwego i podczas pieczenia.
UsuńO mniam, wyglądają jak mini cinnabones :)
OdpowiedzUsuńnajbardziej lubię :) wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńPo prostu obłędne:). Dziękuję za doskonały przepis:)
OdpowiedzUsuńPolecam się na przyszłość :)
UsuńWreszcie przepis, w którym jabłka nie rozmakają ciasta.
OdpowiedzUsuńPo za tym przepyszne.
Pozdr.
=)
Super, pozdrawiam.
Usuń