Postaw mi kawę na buycoffee.to

Strony

Szukaj na tym blogu

Ciasto krówka bez pieczenia

Ciasto krówka bez pieczenia proponuję każdemu, kto lubi słodkie ciasta oraz smak krówek. Ostatnio mogliście zobaczyć sernik krówkowy, który bardzo przypadł mi do gustu i do którego będę na pewno wracać, dziś kontynuuję moje krówkowe inspiracje w formie bez pieczenia, która jest moją ulubioną kategorią ciast.
Moje ciasto w niemal każdej warstwie ciasta ma krówki lub masę krówkową, więc wydawałoby się, że całość jest piekielnie słodka. Nie jest tak, gdyż oprócz wspomnianych wyżej dodatków, w cieście nie ma ani grama cukru. Jeśli chcemy przygotować mniej słodkie ciasto, możemy zrezygnować z warstwy krówkowej w środku, gdyż jest ona najsłodsza w cieście.
Krówkę bez pieczenia przygotowałam w małej formie o wymiarach 25x14x7cm, a jeśli macie ochotę na większą ilość tego smakołyku (albo posiadacie większą ilość łasuchów do konsumowania), proponuję zwiększyć proporcje składników.

krówka na zimno


Ciasto krówka bez pieczenia

Składniki:

MASA BUDYNIOWA
0,5l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
100g krówek
150g masła

MASA MASCARPONE
250g mascarpone
150g masy krówkowej
2 łyżeczki żelatyny
0,25 szklanki mleka

POLEWA
100g masy krówkowej
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
70g orzechów włoskich

150g herbatników (18sztuk)
120g masy krówkowej do rozsmarowania na herbatnikach
odrobina mleka do namoczenia herbatników


ciasto krówkowe bez pieczenia

Wykonanie:

MASA BUDYNIOWA
- z 0,5l mleka odlać część, rozpuścić w niej mąki, resztę zagrzać, do gorącego mleka wrzucić pokruszone krówki, mieszać co jakiś czas aż do całkowitego rozpuszczenia się krówek
- mleko z rozpuszczonymi krówkami zagotować, wlać mleko z mąkami, ugotować gładki budyń
- budyń przykryć szczelnie woreczkiem lub folią spożywczą (zapobiegnie to utworzeniu się kożucha), pozostawić do całkowitego ostygnięcia
- masło wyjąć z lodówki, żeby przyjęło temperaturę pokojową


- miękkie masło zmiksować, dodawać po łyżce budyniu, miksować do uzyskania gładkiej jednolitej masy
- herbatniki moczyć w mleku, układać szczelnie koło siebie na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia
- gotową masę budyniową wyłożyć na herbatniki, na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników moczonych w mleku, lekko dociskając do masy, żeby wyrównać ewentualne nierówności
- na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, wyrównać łyżką

ciasto krówka

MASA MASCARPONE
- mascarpone miksować przez chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji, dodawać stopniowo masę krówkową, miksując do połączenia się składników
- żelatynę rozpuścić w 0,25 szklanki mleka, podgrzać w kuchence mikrofalowej, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia
- do ciepłej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy mascarpone, wymieszać dokładnie, tak powstałą mieszankę wlać do reszty masy i dokładnie zmiksować
- masę wylać na rozsmarowaną masę krówkową, schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy


POLEWA
- masę krówkową na polewę przełożyć do miseczki z masłem i mlekiem i podgrzać w kuchence mikrofalowej, po wyjęciu dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, pozostawić do ostygnięcia
- orzechy włoskie posiekać na kawałki
- ostygniętą polewę rozsmarować na cieście, posypać orzechami
- całość schłodzić ponownie w lodówce do lekkiego zastygnięcia polewy
- podawać mocno schłodzone, wtedy najlepiej się kroi

krówka na zimno

Do ciasta wykorzystałam zarówno gotową masę krówkową, jak i cukierki krówki, można je stosować zamiennie, czyli zamiast np. 400g gotowej masy skorzystać z 400g rozpuszczonych krówek. Masa budyniowa jest mocno kremowa, brak dodatku cukru sprawia, że ma wyjątkowo delikatny smak. Masa mascarpone jest wyczuwalnie krówkowa, a całość doskonale uzupełniają orzechy włoskie zanurzone w polewie krówkowej.

19 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda bosko :)
    Krówka to zdecydowanie coś dla mnie, uwielbiam takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, genialne to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda! zamierzam je zrobić na święta. Tylko pytanie, jak nie mam kuchenki mikrofalowej to mogę pogrzać np. na kuchence zwykłej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można skorzystać z podgrzania na zwykłej kuchence, najlepiej zrobić to w tzw. kąpieli wodnej (w misce ułożonej na garnku tak, by ogrzewała ją para wodna), dzięki temu zniknie ryzyko przypalenia masy.

      Usuń
  4. Dziękuję za przepis, zrobiłam ciacho na święta, pięknie wygląda i świetnie smakuje. Nieco je zmodyfikowałam i zamiast herbatników na dno upiekłam biszkopt, wyszło świetne :)

    Pozdrawiam, Wesołych Świat!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam się na przyszłość i również życzę Wesołych Świąt :)

      Usuń
  5. ja dzisiaj upieklam ciasto drozdzowe z truskawkami ikruszonka ,zapach w calym domu .Nie moge sie doczekac sprobowac slinka na sam widok leci .pysznosci mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi być pyszne, muszę je zrobić przy najbliższej okazji:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Skąd wziąć mase krowkowa i krowki maja być miękkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa krówkowa jest dostępna w większości dużych sklepów spożywczych, zazwyczaj jest to puszka o gramaturze 400g. Miękkie krówki łatwiej się rozpuszczą i takie polecam.

      Usuń
  8. Tak jak obiecałam ciasto zrobiłam:))) Co prawda wyglądem nie jest tak okazałe, zdaje się, że miałam większą blaszkę, ale i tak wyszło bardzo pyszne! rodzinka już zamówiła kolejną porcję;)) Dziękuję za przepis! Pozdrawiam Magda
    http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2015/01/krowka-bez-pieczenia.html

    OdpowiedzUsuń
  9. nie może być zwykły budyń zamiast tego robionego samodzielnie???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być zwykły budyń, ale nie wiem, czy masa nie będzie rzadsza od tej z przepisu.

      Usuń
  10. Czy marcepan można zastąpić czymś innym, bo nie lubimy za bardzo marcepanu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie nie ma marcepanu, proszę jeszcze raz uważnie przeczytać listę składników.

      Usuń
  11. Jak Pani myśli, czy można w masie budyniowej dodać masło do gorącego budyniu ? często jak łączę na zimno budyń z masłem, całość waży się :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać masło do gorącego budyniu, ale masa będzie mieć nieco inną konsystencję, tzn. będzie to nadal budyń, a nie masa budyniowa. Nie wiem, czy konsystencja będzie odpowiednia i czy masa wytrzyma obciążenie górnych warstw.

      Usuń
  12. Zrobiłam a następnego dnia zaniosłam do pracy. Wszyscy się zachwycali a kilka osób poprosiło mnie o przepis. Mniam mniam

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.