Postaw mi kawę na buycoffee.to

Strony

Szukaj na tym blogu

Babka krówkowa

Tych, którzy odwiedzają mój blog, nie zdziwi dzisiejszy przepis na babkę krówkową, gdyż ostatnio mam "fazę" na wszystko, co ma w sobie krówki lub masę z nich powstałą. Jest to babka szybka w przygotowaniu, jak większość ciast ucieranych. Wystarczy trochę wcześniej rozpuścić krówki, potrzebują bowiem czasu na wystygnięcie. Później proces przygotowania ciasta za pomocą miksera trwa kilka minut. Do dekoracji i wzmocnienia smaku babki polecam sos powstały jak z krówek i śmietanki, najlepiej gorącym sosem polewać gotowy do skonsumowania kawałek ciasta.
Przepis jest do wykorzystania w keksówce o wymiarach 200x110x75.

Babka z krówkami


Babka krówkowa

Składniki:

CIASTO
150g krówek
100ml śmietanki 30%
150g margaryny
3 żółtka
200g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

POLEWA
100g krówek
60ml śmietanki 30%


 Babka z masą krówkową

Wykonanie:

CIASTO
- krówki przełożyć do miseczki ze śmietanką, podgrzewać w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej do całkowitego rozpuszczenia się cukierków
- powstałą masę pozostawić do wystygnięcia
- składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową
- margarynę utrzeć na puch, dodać ostudzoną masę krówkową, zmiksować razem


- do ciasta dodać żółtka, zmiksować, następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko zmiksować do połączenia się składników i uzyskania gładkiej konsystencji
- ciasto będzie bardzo gęste, przełożyć je łyżką do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką, wierzch wyrównać
- piec w 180 stopniach przez 50-60 minut, w zależności od piekarnika, najlepiej sprawdzić pod koniec czasu stan upieczenia patyczkiem
- ciasto wyjąć z piekarnika, po lekkim przestygnięciu wyciągnąć z formy i zostawić do całkowitego ostygnięcia

POLEWA
- z krówek i śmietanki przygotować sos, podgrzewając je razem
- sosem polać całe ciasto lub ukrojony kawałek dopiero na talerzu

Babka krówkowa z sosem krówkowym

Babka krówkowa ma ładny karmelowy kolor, smak krówek jest lekko wyczuwalny, wzmaga go podany do ciasta sos. Jest to jedno z mniej słodkich ciast, gdyż poza cukierkami, nie zawiera w sobie cukru. Jeśli lubimy bardziej słodkie wypieki, możemy wzbogacić skład ciasta o dodatkowy cukier.

5 komentarzy:

  1. Przyznaje się bez bicia. Zjadłem jeden kawałek zanim zobaczyłem czy zdjęcia wyszły dobrze... jest pyszna!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kusisz ostatnio tymi krówkowymi smakami! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! Jestem zachwycona pomysłem. Uwielbiam krówki, sądzę, że i to ciasto przypadnie mi do gustu :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacja, tyle karmelu mniam:d

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.