Postaw mi kawę na buycoffee.to

Strony

Szukaj na tym blogu

Karpatka

Karpatka to dwie warstwy ciasta parzonego przełożone kremem budyniowym. Jej przygotowanie nie jest trudne, najważniejsze, by krem był na tyle gęsty, żeby nie "uciekał" z karpatki podczas krojenia. Można wykorzystać półprodukty, jakie oferują niektóre firmy, np. krem do karpatki w proszku albo budyń w proszku. Mój przepis na karpatkę nie zawiera takich elementów, a efekt finalny jest pyszny i warto poświęcić czas na przygotowanie tego ciasta od podstaw.

karpatka


Karpatka

Składniki:

CIASTO
1 szklanka wody
125g masła 
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek

KREM
2 szklanki mleka
200g masła
2 łyżki mąki pszennej
2 I 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1/2 opakowania cukru wanilinowego


idealna karpatka z kremem budyniowym

Wykonanie:

- wodę zagotować z masłem, gdy będzie wrząca, wsypać mąkę i dobrze wymieszać, by ciasto było jednolite, schłodzić
- do schłodzonej masy dodać jajka i zmiksować
- piekarnik rozgrzać do 220 stopni, ciasto podzielić na dwie części i rozsmarować na papierze do pieczenia cienką warstwą; aby ułatwić sobie to zadanie, polecam posmarować formę przed położeniem papieru tłuszczem, dzięki temu będzie on bardziej przylegał do blachy
- piec około 30 minut, wystudzić po upieczeniu
- z mleka odlać 2/3 szklanki, dodać mąki i dokładnie wymieszać


karpatkowy krem budyniowy

- resztę mleka zagotować z cukrami, gdy zacznie się gotować, wlać mleko z mąką i ugotować budyń
- budyń ostudzić, przykrywając go szczelnie folią spożywczą tak, żeby stykała się z wierzchem budyniu
- utrzeć masło, dodawać po łyżce budyniu i ucierać do otrzymania jednolitej masy, krem schłodzić w lodówce
- jeden płat ciasta ułożyć w formie, wyłożyć krem, rozsmarować równo i przykryć drugim płatem, całość mocno schłodzić (najlepiej całą noc)
- podawać krojąc w kwadraty

8 komentarzy:

  1. Mniam moje ulubione ciasto z dzieciństwa... Ale mi smaka narobiłaś...

    OdpowiedzUsuń
  2. Karpatki podejmowałam się tylko z półproduktów, ale może spróbuję z Twego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  3. a jaki jest rozmiar blachy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że w przepisie pominęłam wielkość formy, a dawno już nie przygotowywałam tej karpatki, więc nie jestem pewna co do rozmiarów, ale wydaje mi się, że robiłam ją w formie 23x28 lub 24x34. Myślę, że w obu tych formach karpatka się uda, co najwyżej grubość ciasta i kremu będzie nieco inna.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.