Postaw mi kawę na buycoffee.to

Strony

Szukaj na tym blogu

Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym

Jeżeli lubisz jabłka z dodatkiem cynamonu, a do tego cudownie kruche ciasto, jest to propozycja dla Ciebie :)
Do pieczenia wykorzystałam formę do muffinów, wysmarowałam ją tłuszczem i posypałam bułką tartą, dzięki temu babeczki po upieczeniu pięknie wyskakiwały z formy do moich dłoni.

babeczki z jabłkowym nadzieniem


Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki
100g masła
2 żółtka
5 łyżek cukru
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
12 łyżeczek startych jabłek
cukier i cynamon do smaku do jabłek
odrobina mąki ziemniaczanej do posypania ciasta

trzy słodkie babeczki

Wykonanie:

- ciasto zagnieść z mąki, zimnego masła, żółtek, cukru, soli i cynamonu, schować do woreczka i schłodzić w lodówce lub zamrażarce
- jabłka podprażyć w rondelku razem z cukrem i cynamonem
- schłodzone ciasto rozwałkować na placek grubości około 1/2cm lub więcej, wykrawać z niego dość duże kółka (ja wykrawałam pokalem do piwa, ponieważ ta wielkość idealnie pasuje do mojej formy na muffiny)


kruche babeczki cynamonowe

- foremki wysmarowane tłuszczem i posypane bułką tartą wyłożyć krążkami tak, aby wypełniły dno i boki
- ciasto posypać odrobiną mąki ziemniaczanej i nałożyć dwie dość pełne łyżeczki jabłek
- z reszty ciasta wyciąć mniejsze krążki, zakryć nimi górę babeczek dość mocno przyciskając brzegi, żeby się skleiły, a środek babeczki lekko wybrzuszył
- piec w temperaturze około 200 stopni przez 25-30 minut


babeczka nadziana jabłkiem

5 komentarzy:

  1. bardzo fajnie sie takie ciastko z niespodzianką prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudnie wyglądają! na idealnie kruche! :) takie babeczko-szarlotki trochę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, pyszności :) Takie mini szarlotki, prześliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kto w tych czasach używa margaryny?? Masz niektóre naprawdę fajne pomysły, ale margarynę można z powodzeniem na olej rzepakowy, kokosowy albo po prostu masło wymienić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj uwierz, bardzo dużo osób jej używa. ja sama jej nie używam od dawna, a przepis stary, stąd taki składnik.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.