Postaw mi kawę na buycoffee.to

Strony

Szukaj na tym blogu

Cynamonowe ciasto jogurtowe z jabłkami

Cynamonowe ciasto jogurtowe z jabłkami to szybki w wykonaniu placek, który można przygotować bez użycia miksera. Jest to ciasto całoroczne, więc zachęcam do korzystania z przepisu nie tylko w sezonie na jabłka.
Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 21cm.

Ciasto jogurtowe z jabłkami


Cynamonowe ciasto jogurtowe z jabłkami

Składniki:

220g mąki pszennej
200g jogurtu naturalnego
100g masła
100g cukru trzcinowego
2 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1-2 jabłka

Jogurtowe ciasto z jabłkami

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- masło roztopić, ostudzić
- jajka roztrzepać z cukrem (widelcem lub ręczną trzepaczką), dodać jogurt, roztopione masło, składniki wymieszać
- do składników mokrych dodać przesiane produkty suche: mąkę, cynamon i proszek do pieczenia


- wszystko wymieszać
- jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki, a te z kolei na kilka grubych plasterków
- formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć mąką

Ciasto cynamonowe

- do formy przełożyć gotowe ciasto, na wierzchu poukładać plasterki jabłka, wąską stroną do dołu (jak na zdjęciach), wciskając je lekko w masę
- kawałki owoców poukładać w odstępach od siebie, nie powinno być ich za dużo, żeby za bardzo nie obciążać ciasta
- ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni


- piec 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto ostudzić, po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu

Ciasto z jabłkami

6 komentarzy:

  1. cynamon i jabłka to duet który nigdy się nie nudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyczne połączenie idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiało pachnieć fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie jestem w trakcie robienia tego ciasta i moja masa jest strasznie zbita (nielejąca się) mam nadzieję,że tak ma być...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa powinna być dość gęsta, żeby owoce nie opadły na dno.

      Usuń
  5. Bardzo proste i bardzo pyszne. Praktycznie do zrobienia w każdej chwili, gdy zachce się czegoś słodkiego. Pierwsze zrobiłam w tortownicy, drugie w keksówce i oba wyszły super.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.