Postaw mi kawę na buycoffee.to

Strony

Szukaj na tym blogu

Ciasto makowe ze śliwkami

W sezonie śliwkowym nie może zabraknąć ciast z udziałem tych owoców. Dziś mam dla Was propozycję wypieku, który odróżnia od innych ciast kruchych dodatek sporej ilości maku. Całość uzupełniają aromatyczne śliwki.
Ciasto można przygotować w formie o wymiarach 23x23cm.

Ciasto z makiem i śliwkami


Ciasto makowe ze śliwkami

Składniki:

300g mąki pszennej
150g masła
120g cukru pudru
1 jajko
50g suchego maku
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu z wanilii
500-600g śliwek

Kruche makowe ze śliwkami

Wykonanie:

- masło i jajko do ciasta powinny być zimne
- mąkę przesiać, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i suchy mak, składniki wymieszać
- masło posiekać na mniejsze kawałki, dodać do składników suchych, posiekać razem
- do ciasta dodać jajko oraz ekstrakt z wanilii, wszystko wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto
- ciasto podzielić na dwie równe części, zafoliować i schłodzić
- formę wyłożyć papierem do pieczenia


Ciasto ze śliwkami

- jedną z części ciasta rozwałkować podsypując mąką lub na papierze do pieczenia, przełożyć na dno formy, wyrównać
- ciasto nakłuć widelcem
- piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić formę z ciastem, podpiec przez około 20 minut do lekkiego zrumienienia


- podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić
- śliwki umyć, przekroić na połówki, pozbawić pestek
- na ostudzonym cieście ułożyć ciasno koło siebie połówki śliwek przecięciem do góry

Ciasto makowe ze śliwkami

- pozostałą część ciasta rozwałkować podsypując mąką lub na papierze do pieczenia na placek wielkości formy
- placek przełożyć na śliwki pokrywając je i przyklejając ciasto do brzegów formy
- ciasto delikatnie nakłuć z wierzchu widelcem
- gotowe ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez 40-50 minut do lekkiego zrumienienia
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika
- po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem i pokroić
- przechowywać pod przykryciem


Ciasto z makiem i śliwkami

4 komentarze:

  1. Takie już jesienno-zimowe za sprawą tego maku ;) Pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojejku :) nie jadłam takiej wersji :D ale wygląda super i pewnie tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł z dodaniem maku do ciasta!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.