Podobnie jak chlebek bananowy, ciasto jest chlebkiem tylko z nazwy, choć można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia, co różni je od innych wypieków.
Przepis można wykorzystać w keksówce o wymiarach 25x10 lub 30x10 (ja upiekłam chlebek w dwóch małych foremkach).
Chlebek marchewkowo-daktylowy bez cukru
Składniki:
140g mąki żytniej typ 720
70g mąki ziemniaczanej
140g marchewki pozostałej po odciśnięciu soku lub drobno startej i bardzo dobrze odciśniętej
120g suszonych daktyli
120ml gorącej wody
2 jajka
6 łyżek (ok. 30g) płynnego oleju kokosowego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 i 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść rodzynek (ok. 30g)
garść suszonej żurawiny (ok. 30g)
Wykonanie:
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- foremkę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia
- daktyle zalać gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia
- namoczone daktyle razem z wodą, w której się moczyły, rozdrobnić blenderem na mus lub przetrzeć przez sitko
- jajka zmiksować na puszystą masę, dodać do nich daktyle, ekstrakt z wanilii, płynny olej kokosowy, wymieszać lub krótko zmiksować
- do masy dodać marchewkę, ponownie wymieszać
- składniki suche (obie mąki, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną) wymieszać razem w osobnym naczyniu, przesiać do masy
- wszystko delikatnie wymieszać
- do masy dodać rodzynki i suszoną żurawinę, jeszcze raz krótko wymieszać
- masę przełożyć do formy, wyrównać
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczony chlebek wyjąć z piekarnika, a po kilku minutach delikatnie wyciągnąć z formy, wystudzić
- przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu
Super! I można upiec ciasto bez cukru :)
OdpowiedzUsuńDaktyle niezawodnie go zastępują :)
UsuńMa niesamowicie apetyczny kolor :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń