Postaw mi kawę na buycoffee.to

Strony

Szukaj na tym blogu

Orzechowe kulki mocy

Orzechowe kulki mocy to energetyczna przekąska, którą przygotujecie bez pieczenia, a do tego bez mąki, jajek, nabiału i cukru. Brzmi zdrowo i pysznie? Na pewno, zwłaszcza jeśli wymienię składniki: masło orzechowe, płatki owsiane, daktyle, migdały. A żeby zachęcić Was jeszcze bardziej, napiszę, że przyrządzenie ciastek zajmuje niewiele czasu, choć nie obejdzie się bez malaksera lub blendera.
Z poniższych składników można przygotować 30-35 kuleczek wielkości orzecha włoskiego.

Kulki mocy z masłem orzechowym


Orzechowe kulki mocy

Składniki:

200g płatków owsianych
150g daktyli + 300ml gorącej przegotowanej wody
200g masła orzechowego z kawałkami orzechów
50g migdałów mielonych (można zamienić na zmielone płatki owsiane)
100g orzechów (u mnie ziemne i nerkowce)

Kulki z masłem orzechowym

Wykonanie:

- daktyle i 150g płatków owsianych zalać gorącą przegotowana wodą, odstawić do ostygnięcia
- 50g płatków owsianych rozdrobnić na drobne kawałeczki w malakserze lub zemleć
- 100g orzechów rozdrobnić na mniejsze kawałki (można to zrobić w malakserze lub drobno posiekać, będą potrzebne do obtoczenia kulek)


Kulki z masłem orzechowym bez pieczenia

-  ostudzone płatki z daktylami rozdrobnić blenderem lub malakserem
- do składników dodać masło orzechowe oraz mielone migdały, wymieszać
- jeśli masa jest zbyt klejąca, dodać rozdrobnione płatki owsiane, ponownie wymieszać


Kuleczki z daktyli, masła orzechowego i płatków owsianych

- gotową masę schłodzić lub od razu formować kulki
- z masy odrywać niewielką ilość, w dłoni formować kulki wielkości orzecha włoskiego
- kulki obtaczać w rozdrobnionych orzechach

Kulki orzechowe z płatków owsianych

- przygotowane kulki przełożyć do szczelnego pojemnika, schłodzić
- kulki należy przechowywać w lodówce
- kulki po schłodzeniu pozostają lekko miękkie


Kuleczki orzechowe bez cukru, bez mąki, bez tłuszczu

5 komentarzy:

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.