Postaw mi kawę na buycoffee.to

Strony

Szukaj na tym blogu

Babeczki bakaliowe

Babeczki bakaliowe to małe, kruche miseczki wypełnione po brzegi kremem czekoladowym z dużą ilością bakalii i mocno wyczuwalnym aromatem pomarańczy.
Choć wydawałoby się, że czekolada i bakalie dadzą połączenie bardzo słodkie, babeczki nie są przesłodzone i jeśli ktoś nie liczy kalorii, śmiało może zjeść na raz więcej niż jedną.
Babeczki można przygotować jednego dnia lub etapami - zafoliowane ciasto kruche można przechować w lodówce przez 1-2 dni, a upieczone babeczki wytrzymają tyle samo, z tym że poza lodówką i pod przykryciem. Przyrządzenie kremu czekoladowego nie trwa długo, a najdłuższą czynnością jest posiekanie wszystkich bakalii.
Z podanego przepisu można przyrządzić 12 niedużych babeczek (moje foremki mają 7,5cm średnicy i 3cm wysokości).

Babeczki z kremem czekoladowym


Babeczki bakaliowe

Składniki:

CIASTO KRUCHE
165g mąki pszennej
100g masła
50g cukru pudru
1-2 łyżki kwaśnej śmietany

KREM CZEKOLADOWY
2 jajka
70g czekolady deserowej
30g czekolady mlecznej
50ml soku wyciśniętego z pomarańczy
skórka otarta z pomarańczy
2 łyżeczki domowego cukru z wanilią
125g bakalii (u mnie po równo suszonych daktyli, moreli, kandyzowanej skórki pomarańczowej, rodzynek i płatków migdałowych)

DEKORACJA
25g płatków migdałów
25g kandyzowanej skórki pomarańczowej


Kruche babeczki

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- masło i śmietana powinny być prosto z lodówki
- mąkę przesiać, dodać cukier puder i zimne masło, składniki posiekać razem, szybko zagnieść, dodając tyle śmietany, by ciasto nie było za suche
- ciasto zafoliować i schłodzić przez 60 minut w lodówce
- schłodzone ciasto podzielić na 12 części, każdym kawałkiem ciasta wylepić foremkę na babeczkę


- uformowane ciasto nakłuć gęsto widelcem i ponownie schłodzić przez 20 minut
- schłodzone babeczki piec w 200 stopniach przez 15-20 minut do zrumienienia
- upieczone babeczki pozostawić na krótko w foremkach, następnie delikatnie stukając w spód foremki, wyjąć je na blat i całkowicie ostudzić


KREM CZEKOLADOWY
- bakalie sparzyć, odsączyć, pokroić na drobne kawałki
- do rondelka przełożyć rozbełtane jajka, cukier, sok i skórkę z pomarańczy, wszystko wymieszać i podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając
- gdy mieszanka zrobi się ciepła, dodawać po kawałku czekoladę, mieszając, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę


- całość podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje, zdjąć z palnika
- jeśli masa nie jest jednolita, np. utworzyły się grudki ze ściętego białka, masę można przetrzeć przez sitko
- masę czekoladową pozostawić do częściowego ostygnięcia, co jakiś czas mieszać
- pokrojone bakalie wrzucić do masy czekoladowej, wymieszać

ciasto na kruche babeczki

BABECZKI BAKALIOWE
- gotowe kruche babeczki wypełnić kremem czekoladowym
- wierzch każdej babeczki udekorować płatkami migdałów i kandyzowaną skórką pomarańczową
- babeczki pozostawić do zastygnięcia kremu (można schłodzić w lodówce)

8 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia, fajne przepisy. Słodkości kuszą od samego patrzenia na nie. Gratuluję zdolności nie tylko kulinarnych , ale i fotograficznych.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają, muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wyglądają takie malutkie :) Niesamowicie zgrabne Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak długo można przechowywać te babeczki?np.w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawy przepis, apetycznie to wygląda na pewno wypróbuję przepis w domu.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.