Za oknem mamy już piękną wiosnę, przyroda budzi się do życia, kwitną forsycje, drzewa wypuszczają liście, a ptaki już od dłuższego czasu od rana do zmroku uskuteczniają swoje trele. Rozpoczął się kwiecień, a w tym roku Wielkanoc przypada właśnie w tym miesiącu, więc najwyższy czas zaprosić Was na przepisy związane z tymi świętami.
W każdym domu zazwyczaj inne ciasta piecze się tradycyjnie na święta wielkanocne, nikt jednak nie zaprzeczy, że dwie główne kategorie ciast na tę okazję to babki i mazurki. Z racji, że mój blog powstał w tamtym roku już po świętach, nie mam jeszcze opublikowanych przepisów na mazurki, przepisy na babki możecie znaleźć w świeżo utworzonej kategorii Babki.
Babka zebra z białek
Składniki:
6 białek
100g cukru pudru
100g masła lub margaryny
150g + 2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- tłuszcz rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia
- białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać do uzyskania błyszczącej, gęstej piany
- mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewać stopniowo do masy białkowej, delikatnie mieszając do połączenia się składników
- zimny tłuszcz wlać do ciasta, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji
- masę podzielić na dwie części, do jednej wsypać 2 łyżki mąki, wymieszać, do drugiej - 2 łyżki kakao, również wymieszać do połączenia się składników
- formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, na środek blachy wykładać na przemian łyżką ciasto białe i ciemne do wykorzystania całej masy
- piec w 180-190 stopniach przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka
Jak każda zebra, babka jest w środku pasiasta, w smaku lekko słodka, z dobrze wyczuwalnym kakao. Jest to ciasto zdecydowanie lżejsze niż to robione z całymi jajkami i naprawdę smaczne, więc jeśli np. po przygotowaniu ciasta kruchego do mazurka zostaną Wam białka, spróbujcie upiec taką białkową zebrę.
Pieknie Ci wyyszla..:)
OdpowiedzUsuńWow, jestem pod wrażeniem. Faktycznie nie spotkałam się z zebrą w formie baby. Świetna!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Fajny pomysł i śliczny efekt! Również bardzo często piekę ciasta i ciastka na samych białkach, więc czym więcej pomysłów, tym lepiej;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwygląda super! i taka puszysta...;)
OdpowiedzUsuńAle ładna :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, tak delikatnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda ślicznie. Szkoda że mi taka nie wyszla. Ciasto wyszło za gęste, w ogóle nie chciało się rozprowadzić po formie. Gdy już znalazłam na to sposób. Wyrosło na max 1 cm. Być może to ja coś spaskudziłam,ale nie wiem co :) Tak czy inaczej - pomysł najlepszy jaki znalazłam w necie. Pozdrowionka:)
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że z ciastami białkowymi nie miałam nigdy problemów, nie wychodzą zakalce, rosną, choć na pewno nie jakoś bardzo mocno. Myślę, że na niepowodzenie mogła mieć wpływ wielkość białek (są mniejsze, większe, więc konsystencja ciasta mogła się różnić), możliwe też, że to kwestia temperatury czy czasu pieczenia, bo różnie to bywa z piekarnikami. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie :)
UsuńA moge upiec w keksowce??
OdpowiedzUsuńOczywiście, proszę tylko dopasować formę do ilości ciasta.
UsuńDziękuję dzis wypróbuje przeps bardzo lubię zebre ale jeszcze nigdy nie próbowałam piec
OdpowiedzUsuńWygląda ładnie, ale ciasto mało słodkie jednak zebra w wykonaniu mojej mamy jest nie zastąpiona :)
OdpowiedzUsuńJa akurat nie lubię za słodkich ciast, więc takie przesłodzone ciasta nie są dla mnie. Zgodzę się natomiast, że klasyczna zebra (z całych jaj, a nie tylko z białek) smakuje inaczej :)
UsuńCzym dokładnie różni się ta babka od babki zebry na całych jajkach?
OdpowiedzUsuńCiasta na samych białkach mają lekką strukturę, zupełnie inną niż ciasta pieczone z całych jajek, tak więc ta zebra jest zdecydowanie lżejsza od klasycznej, która jest dość zwarta i ciężka w środku.
UsuńZrobiłam tę babkę na Wielkanoc. Smakowała wybornie :)
OdpowiedzUsuńPieklam wczoraj tylko mialam 2 szklanki bialek I zamiast masla dalam olej.Wyszlo bardzo dobre....szkoda ze nie mozna dodac zdjecia
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że w przyszłości będzie można dodać tutaj zdjęcia, a teraz zapraszam do wysyłania fotek na mail lub fanpage na fb (ikony u góry po prawej stronie). Cieszę się, że babka smakowała :)
UsuńObłędna!! <3 :-) pyszna, pulchna, wilgotna, zjedzona w mgnieniu oka :-) napewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu, pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńWitam, czy kakao można zastąpić budyniem/kisielem?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńNa jaką formę jest ta babka?
OdpowiedzUsuńna formę o pojemności 1,5 litra lub mniej.
Usuń