Babkę z poniższego przepisu najlepiej wykonać w keksówce o wymiarach 200x110x75 lub 260x110x75, ja upiekłam ją w małej foremce z połowy składników. Zamiast polewy czekoladowej możemy oprószyć ciasto cukrem pudrem, dla wzmocnienia smaku kokosu możemy też posypać rozsmarowaną czekoladę wiórkami kokosowymi (ważne, by zrobić to od razu, zanim czekolada zastygnie).
Składniki:
CIASTO
6 białek
szczypta soli
100g cukru pudru
100g wiórków kokosowych
100g mąki pszennej
100g masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
POLEWA
100-150g czekolady mlecznej
4-6 łyżek mleka
Wykonanie:
CIASTO
- składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową
- masło rozpuścić i ostudzić
- białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać
- do piany z białek dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać łyżką
- do masy dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając łyżką
- na koniec dodać do ciasta ostudzone masło, delikatnie wymieszać do połączenia się składników
- ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką
- piec w 180 stopniach przez 40-45 minut
- upieczone ciasto wyjąć z formy i studzić na kratce
POLEWA
- wystudzoną babkę udekorować polewą czekoladową
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, dodać kilka łyżek mleka i dokładnie wymieszać, od razu rozsmarować na cieście
- ciasto pozostawić do zastygnięcia czekolady, można schłodzić w lodówce
Babka kokosowa z białek to delikatne ciasto, które mogę zaproponować nie tylko wielbicielom kokosowych smaków (dla nich zamieściłam w poprzednim poście przepis na biszkopt z masą kokosową), ale przede wszystkim osobom, które nie mają dużo czasu na przygotowanie ciasta. Babki ucierane są bardzo szybkie w przygotowaniu, a ładnie udekorowane będą bardzo dobrze prezentować się na stole świątecznym czy wtedy, gdy przyjmujemy gości.
Tak pysznie otulona grubą warstwą czekolady, mmm... :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda. Jak mój ulubiony michałek kokosowy i to w rozmiarze XXXXL
OdpowiedzUsuńZapraszam do konkursu, nie trzeba gotować, http://piernikowa-chata.blogspot.com/2014/03/ksiazkowy-konkurs-smaczna-polska-magdy.html
Zgadzam się, że kolor babki fajnie kontrastuje z kolorem polewy, to mnie tu przyciągnęło:)
OdpowiedzUsuńsuper przepis, u mnie ciasto znika w 15 minut..polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję. Polecam też przygotować muffiny z powyższego przepisu, dodając nieco więcej wiórków kokosowych. Wychodzą pyszne :)
Usuń