Postanowiłam zmierzyć się z przepisem, tych jest zresztą mnóstwo w internecie i książkach kucharskich, ja jednak chciałam powtórzyć smak, który pamiętam. Po konsultacjach z mamą zabrałam się do przygotowań i powiem Wam, że jestem bardzo zadowolona z efektu.
W wielu przepisach do tego sernika przygotowuje się ciasto kruche, mój przepis zawiera natomiast klasyczną kruszonkę powstałą na bazie mąki, masła i cukru, z dodatkiem smakowym w postaci kakao. W zależności od użytego twarogu, sernik będzie trochę inaczej smakował. Moja mama zawsze przygotowuje go z klasycznego, trzykrotnie mielonego twarogu, ja do przepisu wykorzystałam twaróg sernikowy z wiaderka. Różnicę widać nie w konsystencji sernika, ale w kruszonce, która w moim przypadku trochę bardziej nasiąkła masą serową i jest dość wilgotna (głównie, jeśli chodzi o spód). Najlepiej po upieczeniu nie kroić go, tylko schłodzić całą noc w lodówce, dzięki temu łatwiej będzie go porcjować (ciepła kruszonka jest delikatna i kruszy się).
Polecam również przepisy na sernik czekoladowy oraz sernik na kruchym cieście.
Przepis do wykorzystania w formie o wymiarach 25x14x7 lub tortownicy 18-21cm. Mój sernik z zamierzenia nie jest wysoki, jeżeli lubicie typowo wysokie serniki, należy zwiększyć ilość składników na masę serową.
Sernik królewski, czyli sernik z kakaową kruszonką
Składniki:
KRUSZONKA
200g mąki pszennej
110g masła
100g cukru
3 łyżki kakao
MASA SEROWA
500g twarogu sernikowego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
2 jajka
50g masła
100g cukru
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (lub mniej, jeśli korzystamy z własnoręcznie mielonego twarogu)
Wykonanie:
- mąkę przesiać z kakao, dodać cukier i posiekane masło (nie prosto z lodówki, ale też nie za ciepłe)
- podane składniki można połączyć dłonią w drobną kruszonkę i taką wykorzystać do sernika, ja zagniatam ciasto w całość (jest to dość trudne i wymaga czasu), schładzam je i dopiero wtedy kruszę na wypiek
- tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części, po schłodzeniu jedną z części pokruszyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec przez 15-20 minut w 180 stopniach
- składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową
- masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać stopniowo jajka oraz partiami twaróg, cały czas ucierając
- na koniec dodać skórkę z pomarańczy i mąkę ziemniaczaną, masę wymieszać do połączenia się składników
- na podpieczony i ostudzony spód wyłożyć masę serową, wyrównać, na nią kruszyć drugą część ciasta, pokrywając całą jego powierzchnię
- sernik piec w 170-180 stopniach przez 60-80 minut w zależności od piekarnika, najlepiej sprawdzić po godzinie pieczenia, czy sernik jest upieczony
- studzić pozostawiając w uchylonym piekarniku
- po wyjęciu z piekarnika nie kroić, schłodzić kilka godzin w lodówce, dopiero wtedy porcjować
Mmm, pysznie wygląda :) Śliczny jest ten kontrast między ciemnym ciastem a białą masą serową :)
OdpowiedzUsuńThis reminds me of a cake one of my colleagues used to make for us, in Hungarian it is called "reszelt túrós sütemény", I love it! Thanks for sharing :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam! zwlaszcza ten podany od mamy ! i na cieplo
OdpowiedzUsuńzapraszam na mojego swiezo powstalego bloga
www.bogotowazkazdymoze.blogspot.co.uk
Kiedyś zrobiłam taki sernik z proszku i wyszedł smacznie więc taki od podstaw to dopiero musi byc poezja. Wypożyczam przepis http://przepis3.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuńNa święta robiłam sernik królewski "na wypasie", z dodatkową masą budyniową:
http://co-na-obiad.pl/kuchnia_polska/wypieki/sernik_krolewski.html
Polecam każdemu maniakowi serników!
Bardzo lubię ciasta z kruszonką! :)
OdpowiedzUsuńNie polecam tego przepisu na masę serową. Zrobiłam ciasto na święta, zrobiłam go z dwóch porcji, więc powinnam dodać 4 łyżki mąki ziemniaczanej, dodałam tylko 3 łyżki. Pomimo zmniejszenia ilości mąki sernik wyszedł taki gumowy i niesmaczny, niesernikowy. Kruszonka z przepisu jest super, natomiast masę serową polecam zastąpić inną, sprawdzoną.
OdpowiedzUsuńNad przepisem jest wyraźnie zaznaczone, że sernik robiłam z twarogu z wiaderka, a więc o nieco rzadszej konsystencji niż twaróg mielony. Moja masa była pyszna i nie miała nic wspólnego z gumą, a ilość mąki była odpowiednia. Każdy używa innych składników do przepisów i efekt nie zawsze jest taki sam, jak u kogoś, kto przepis podaje. Być może też sernik był za długo pieczony, stąd jego dziwna konsystencja.
UsuńNie wiem dlaczego ale moj srodek ma bardziej konstystencje budyniu. Nie jest to pierwszy sernik jaki robilam a tylko ten wyszedl mi taki dziwny. Wszystko bylo wg przepisu. Ser z wiaderka. Nie wiem co sie stalo...
OdpowiedzUsuńKonsystencja zależy od rodzaju użytego twarogu, im rzadszy, tym bardziej "budyniowy" może wyjść po upieczeniu. Być może też użyto zbyt wiele mąki ziemniaczanej, 2 łyżki to około 20g. Sernik piekłam z twarogu wiaderkowego Pilos, jest on dość gęsty i po upieczeniu masa serowa nie miała nic wspólnego z budyniem.
UsuńSernik wyszedł przepyszny tylko ta kruszonka jest twarda.
OdpowiedzUsuńMoże kruszonka piekła się zbyt długo lub w zbyt wysokiej temperaturze, albo ciasto było zbyt długo zagniatane (ciasta kruche tego nie lubią). Cieszę się, że jednak smakuje :)
UsuńSernik wyszedł pyszny, zrobiłam go już dwa razy. Następnym razem spróbuję zrobić wyższy, z podwójną masą serową :)
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się, że smakował :) Jak najbardziej możesz podwoić masę serową i zrobić wyższy sernik, prawdopodobnie będzie się piekł nieco dłużej.
UsuńDobry przepis,tradycyjny bez kombinowania najlepszy.Upiekłem tony serników. Mozna dać jedno jajko wiecej i mniej maki, wyjdzie lepszy�� mozna tez ubić cale jajka z cukrem a maslo dodać roztopione do sera i wyjdzie puszysty.
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńzrobie i zobaczymy jak wyjdzie")
Pyszny serniczek, robie juz go drugi raz w tym tygodniu :) <3
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie ☺️ Mam jedno pytanie: ile czadu potrzebuje ten serial w iecu jeśli podwoję ilość składników na masę? Dziekujei pozdrawiam ��
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od tego, czy forma, w której będzie pieczony sernik, będzie wyższa/niższa czy tylko większa. Jeżeli wyższa, czas może się wydłużyć. Polecam obserwować sernik i piec do momentu, aż sernik będzie ścięty.
UsuńJakiej wielkości blaszka?
OdpowiedzUsuńJest napisane nad pierwszym zdjęciem.
Usuńwg mnie na gumowatość wpłynęła mąka ziemniaczana. Za duża jej ilość. Od kiedy mąkę ziemniaczaną zastąpiłam pszenną (2 łyżki na 1 kg twarogu) to sernik wychodzi doskonały. Polecam. Zaczerpnięte z przepisu na sernik taty Pani Ani Starmach.
OdpowiedzUsuńPani Bereniko, jak długo piec sernik, jeśli robię go z podwójnej porcji sera (1 kg)?
OdpowiedzUsuńCzas należy dostosować do rodzaju piekarnika i wielkości użytej formy. W większej blaszce (niższy sernik) będzie się piekł krócej niż np. w wyższej tortownicy.
UsuńUpieczony sernik powinien być ścięty na środku (przy poruszeniu blaszki nie może "pływać", można też sprawdzić stan upieczenia dotykając wierzchu wykałaczką), z dobrze wypieczoną kruszonką.