Można ją przygotować w formie o średnicy 21cm.
Tarta cytrynowa
Składniki:
CIASTO KRUCHE
180g mąki pszennej
100g masła
50g cukru pudru
2 łyżki zimnej wody
skórka otarta z jednej cytryny
MASA CYTRYNOWA
200g mascarpone
200g śmietany 18%
40g cukru pudru
40-50ml soku z cytryny
skórka otarta z dwóch cytryn
2 żółtka
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
150ml śmietanki 30%
75g białej czekolady
płatki migdałów do dekoracji
Wykonanie:
CIASTO KRUCHE
- składniki na ciasto powinny być z lodówki
- mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, dodać posiekane na mniejsze kawałki zimne masło oraz skórkę z cytryny
- zagnieść ciasto, dodając 2 łyżki zimnej wody (lub nieco mniej/więcej, jeśli ciasto tego wymaga), aby uzyskać odpowiednią konsystencję
<
- ciasto zafoliować i schłodzić
- schłodzonym ciastem wylepić formę na tartę, nakłuć widelcem, ponownie schłodzić
- piekarnik rozgrzać do temperatury 190-200 stopni, wstawić formę z ciastem, piec przez 20-25 minut do zrumienienia
- gotowy spód do tarty ostudzić
MASA CYTRYNOWA
- składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej
- mascarpone wymieszać ze śmietaną, dodać cukier puder, sok i skórkę z cytryny oraz rozbełtane żółtka i przesianą mąkę ziemniaczaną, wszystko wymieszać i przełożyć na upieczony spód do tarty
- tartę wstawić ponownie do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni, piec do ścięcia się masy (35-45 minut)
- upieczoną tartę ostudzić i schłodzić przez kilka godzin lub przez całą noc w lodówce
KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
- śmietankę zagotować, zdjąć z palnika, wymieszać z kawałkami białej czekolady, ostudzić, schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub przez całą noc
- schłodzoną śmietankę ubić do uzyskania gęstego kremu
- krem wyłożyć na wierzch tarty
- na kremie ułożyć pokruszone na mniejsze kawałki płatki migdałów
- tartę ponownie schłodzić przez kilka godzin
- przechowywać pod przykryciem w lodówce, podawać schłodzoną
wygląda super <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie intensywnie cytrynowe słodkości :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie to moje smaki :)
OdpowiedzUsuń