Mój mazurek powstał w formie o wymiarach 23x23cm.
Mazurek daktylowy na orzechowo-owsianym spodzie
Składniki:
ORZECHOWO-OWSIANY SPÓD
200g płatków owsianych
150g orzechów włoskich
80g masła
75 brązowego cukru
50g mąki pszennej lub innej
1 jajko
POWIDŁA DAKTYLOWE
300g daktyli
125 gorącej wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
POLEWA
100g gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju
16 połówek orzechów włoskich (lub tyle, na ile kawałków planujemy pokroić mazurek)
Wykonanie:
- orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni, ostudzić
- płatki owsiane rozdrobnić w malakserze na bardzo drobne kawałki (nie na mąkę)
- orzechy i cukier brązowy również rozdrobnić w malakserze
- płatki i orzechy z cukrem przełożyć do miski, dodać mąkę, kawałki zimnego masła oraz jajko, składniki dokładnie posiekać ze sobą, zagnieść ciasto
- ciasto zafoliować i schłodzić
- daktyle zalać gorącą przegotowaną wodą w takim naczyniu, by woda zakryła wszystkie owoce, odstawić do ostygnięcia
- ostudzone daktyle wraz z wodą zblendować na gęsty mus
- mus daktylowy przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, ekstrakt z wanilii oraz opcjonalnie miód, składniki wymieszać i krótko podgrzać
- schłodzonym ciastem wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia
- ciasto piec w 190-200 stopniach przez 20-25 minut
- upieczone ciasto ostudzić
- na ostudzony spód wyłożyć powidła daktylowe (mogą być ciepłe), wyrównać
- czekoladę wraz z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej (w misce ustawionej na garnku z parującą wodą)
- gotową polewę lekko przestudzić, a następnie delikatnie rozsmarować na wierzchu daktylowej warstwy
- na czekoladzie w odstępach od siebie ułożyć połówki orzechów włoskich (powinno być ich tyle, na ile kawałków pokroimy ciasto)
- mazurek porcjować po zastygnięciu polewy czekoladowej
Podoba mi się taka wersja mazurka, ciekawa jestem jego smaku :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały, słodki i piękny jest Twój mazurek.
OdpowiedzUsuńKochana, wszystkiego najlepszego na te święta Ci życzę. Zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych :)
Dziękuję, samych ciepłych chwil z okazji Świąt 😄
UsuńPodoba mi się taki oryginalny mazurek :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Pragnę zapytać jakie proporce zastosować robiąc Mazurek daktylowy, ale do blaszki o wymiarach 33x23cm. Kiedyś mi Pani doradziła w przypadku "Miodownika z orzechami", aby wszystkie składniki pomnożyć przez 1,75. Czy w tym przypadku również należy tak postąpić ?? Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńJeśli są to wymiary blachy liczone przy dnie, to pomnożyłabym składniki przez 1,5.
UsuńDzień dobry Pani Bereniko. Upiekłam ciasto daktylowe jest dobre ale super słodkie pomimo, że dałam sok z całej cytryny oraz ograniczyłam ilość cukru. Mam pytanie czy dno tego ciasta ma być takie trochę twarde ? Myślałam, że będzie kruche jak przy cieście kruchym, ale tak nie wyszło. Więc nie wiem czy wszystko pasuje ponieważ wykonałam to ciasto bardzo skrupulatnie. Ponadto polewa czekoladowa po wystygnięciu jest twarda i podczas krojenia załamuje się w miejscach. Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o słodkość ciasta, można ograniczyć ilość cukru w orzechowo-owsianym spodzie. Do powideł daktylowych nie dodaje się cukru, więc w tym przypadku ciężko byłoby zmniejszyć ich słodkość.
UsuńJeśli chodzi o twardość ciasta, wiele zależy od jakości składników, tego, czy np. masło było zimne i czy ciasto zostało w miarę szybko zagniecione. Być może było też zbyt długo pieczone (każdy piekarnik piecze inaczej).
Co do polewy, u mnie nie było problemu z jej elastycznością. Proponuję następnym razem zrobić tzw. miękką polewę dodatkiem słodkiej śmietanki. Pozdrawiam.
A ile kalorii maja te ptsznosci?
OdpowiedzUsuńPolecam policzyć kaloryczność korzystając ze strony :
Usuńhttp://www.ilewazy.pl/przelicznik#przelicz/