Postaw mi kawę na buycoffee.to

Strony

Szukaj na tym blogu

Ciasteczka dyniowe z orzechami

Ciasteczka dyniowe z orzechami to kolejny świetny przepis z wykorzystaniem mojej ukochanej dyni hokkaido. Na blogu znajdziecie sporo przepisów z wykorzystaniem purée z dyni, które jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju wypieków.
Ciasteczka z orzechami mają niesamowicie żółty kolor i delikatne, miękkie wnętrze. Najeżone są dużą ilością orzechów włoskich, które nadają ciasteczkom smak i aromat. Należy je przechowywać w szczelnym pojemniku, choć nie wpływa to na ich miękkość (są miękkie od razu po upieczeniu), a jedynie przedłuża ich świeżość i sprawia, że przez cały czas obłędnie pachną :)
Z podanej porcji składników można przygotować około 35-40 sztuk.

Ciasteczka orzechowe z dyni



Ciasteczka dyniowe z orzechami

Składniki:

240g mąki pszennej
120g masła
120g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
80g cukru pudru
2 łyżki domowego cukru waniliowego
2/3 łyżeczki (4g) sody oczyszczonej
120g orzechów włoskich

Ciasteczka z orzechami włoskimi

Wykonanie:

- masło utrzeć z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać purée z dyni (jeśli purée nie jest gęste, należy je maksymalnie odsączyć lub dodać do ciasta więcej mąki), zmiksować
- mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, przesiać do masy
- orzechy posiekać na dość duże kawałki, dodać do masy
- wszystko wymieszać, zagnieść ciasto
- ciasto może być lekko klejące, powinno jednak mieć konsystencję zbliżoną do ciast kruchych czy półkruchych)
- ciasto zafoliować, schłodzić


Ciasteczka z puree dyniowym

- ze schłodzonego ciasta odrywać nieduże kawałki, rolować je w dłoniach, aby powstały podłużne okrągłe paluchy o wymiarach około 6x2cm
- ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie


- wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec przez 13-15 minut do lekkiego zrumienienia
- ciastka po upieczeniu pozostawić na blasze do wstępnego przestygnięcia, gdyż gorące są dość delikatne
- przechowywać w szczelnym pojemniku spożywczym

Ciasteczka dyniowe

5 komentarzy:

  1. Jesienne smakołyki- idealne na halloween :) Zapraszam na mojego bloga, będzie mi miło za polubienie fanpage'a- ja już Twojego obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią zjadłabym kilka takich ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasteczka w każdej postaci :) Te Twoje wyglądają swietnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ one ślicznie! Ogromnie mi się podoba ten ich słoneczny kolor :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.