Tartę najlepiej kroić tuż przed podaniem, gdyż frużelina wiśniowa nie jest stała jak galaretka i może nieco spływać. Jeśli chcielibyście otrzymać bardziej trwałą warstwę, do frużeliny najlepiej dodać o jedną łyżeczkę żelatyny więcej.
Przepis można wykorzystać w formie o średnicy 21cm.
Składniki:
SPÓD
150g herbatników
80g masła
KREM
250g mascarpone
150ml śmietanki 30%
2 łyżki domowego cukru z wanilią
FRUŻELINA
400g wiśni
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki domowego cukru z wanilią
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody
Wykonanie:
- tortownicę wyłożyć na spodzie i po bokach papierem do pieczenia
- herbatniki rozdrobnić w malakserze na piasek
- masło roztopić, wymieszać z herbatnikami
- masą ciasteczkową wylepić dno formy, schłodzić w lodówce
- mascarpone i śmietanka powinny być mocno schłodzone
- do naczynia przełożyć zimną śmietankę i mascarpone, dodać domowy cukier waniliowy, całość ubić mikserem na gęsty krem
- krem wyłożyć na ciasteczkowy spód, wyrównać, schłodzić
- wiśnie umyć, wydrylować, część zostawić w całości, a część przekroić na pół
- owoce przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny oraz domowy cukier waniliowy, całość zagotować, uważając, żeby wiśnie się nie rozpadły
- mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, dodać do gotujących się wiśni, energicznie wymieszać, aby nie potworzyły się grudki
- gotować przez chwilę, aż mieszanka zgęstnieje i utworzy się konsystencja kisielu
- żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej tylko do ponownego rozpuszczenia się żelatyny
- gorącą żelatynę dodać do gorącej frużeliny, wymieszać, nie gotować
- frużelinę ostudzić, a następnie schłodzić do momentu zgęstnienia
- gęstą frużelinę wyłożyć na krem, wyrównać, schłodzić przez całą noc w lodówce
- tartę przechowywać pod przykryciem w lodówce
Coś w stylu sernika na zimno?:) wyglada cudnie, a połączenie czerwieni i bieli pięknie sie prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo efektownie wygląda!
OdpowiedzUsuńWygląda tak pięknie, że nie sposób jej się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńObłędna :)
OdpowiedzUsuńPiękne kolory! prezentuje się niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne, polecam.
OdpowiedzUsuń