Postaw mi kawę na buycoffee.to

Strony

Szukaj na tym blogu

Ciasto czekoladowe na śmietanie

Ciasto czekoladowe na śmietanie przygotowuje się nie tylko szybko, ale również bez użycia miksera.
Ciasto jest puszyste, a w środku lekko wilgotne. Smakuje dobrze bez dodatków, ale w sezonie letnim, polecam podawać je z frużeliną z dowolnych, ulubionych przez Was owoców.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm.

Jak zrobić ciasto czekoladowe bez miksera?


Ciasto czekoladowe na śmietanie

Składniki:

160g mąki pszennej
175g śmietany 18%
100g masła
100g czekolady (u mnie 2/3 gorzkiej i 1/3 mlecznej)
150g cukru trzcinowego
2 jajka
2 łyżki kakao
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej

Ciasto czekoladowe z kwaśną śmietaną

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- masło rozpuścić, dodać czekoladę, wymieszać, ostudzić
- jajka roztrzepać z cukrem oraz ekstraktem z wanilii
- do masy jajecznej dodać śmietanę, ostudzoną mieszankę czekoladową, składniki wymieszać
- do osobnej miski przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, składniki dobrze wymieszać


Ciasto czekoladowe bez miksera

- składniki suche przełożyć do składników mokrych, wszystko krótko wymieszać
- formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć mąką
- gotową masę przełożyć do formy, wyrównać
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni, piec przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka (stan upieczenia sprawdzamy pod koniec, wcześniej nie należy otwierać piekarnika)


- ciasto pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym i uchylonym piekarniku
- podawać z frużeliną owocową lub z innymi ulubionymi dodatkami
- przechowywać w szczelnym pojemniku

Ciasto czekoladowe na kwaśnej śmietanie

4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, muszę wypróbować. Dodam chyba jeszcze od siebie warstwę jakiegoś kremu ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym?

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.