Pieczone pierogi drożdżowe to wspaniała przekąska, ale także element obiadu czy kolacji, jeśli przygotujemy je z wytrawnym nadzieniem. Przepis na pierożki znalazłam na stronie kotlet.tv, kiedy szukałam alternatywy dla klasycznych krokietów z kapustą i grzybami na wigilię. Przygotowałam pieczone pierogi, które okazały się hitem i świetną przekąską, gdyż większość z nich zamroziłam i w miarę potrzeby i chęci, wyjmowałam po kilka sztuk.
W poniższym przepisie proponuję Wam pierogi pieczone na słodko z
nadzieniem z twarogu, ale możliwości ich nadziania jest naprawdę wiele,
zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Pierożki są najsmaczniejsze
pierwszego dnia, w kolejnych dniach należy je krótko odgrzać w kuchence
mikrofalowej lub w piekarniku, lub tak jak napisałam wyżej - zamrozić.
Z poniższej porcji składników przygotować można 20-25 sztuk.
Pieczone pierogi drożdżowe z serem
Składniki:
CIASTO DROŻDŻOWE
320g mąki pszennej + do podsypywania
200ml wody (lub mleka)
10g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju lub masła
NADZIENIE
400g twarogu
50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
1-2 żółtka
1 jajko do posmarowania pierogów z wierzchu
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- drożdże wymieszać z cukrem, dodać 100ml wody oraz 3 łyżki mąki, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsca do wyrośnięcia rozczynu
- do miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę, sól, składniki wymieszać, dodać olej, wyrobić gładkie, elastyczne, odchodzące od dłoni ciasto
- ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- przygotować nadzienie: twaróg rozdrobnić widelcem, dodać cukier oraz 1-2 żółtka (w zależności od wielkości jajek i rodzaju użytego twarogu)
- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, dość cienko rozwałkować, w miarę potrzeby podsypując mąką, szklanką lub okrągłą foremką wykroić krążki
- na każdy krążek nałożyć nadzienie, zlepić brzegi ciasta tak jak pierogi
- odkładać na blat oprószony mąką lub od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie
- uformowane pierożki przykryć ściereczką, odstawić na krótko do napuszenia się
- przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem
- piec w 190-200 stopniach przez 15-25 do zrumienienia
- gotowe pierogi podawać na ciepło lub na zimno, ostudzone można zamrozić
Mniam , jakie pyszne :) aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńtakich pieczonych jeszcze nie jadłam :) wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJakie pulchne :)
OdpowiedzUsuńBardzo zgrabne, wyglądają niezwykle smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPieczone pierogi nie brzmią zachęcająco, ale przyznaje, że wyglądają tak pysznie, że chętnie sama je wypróbuje!
OdpowiedzUsuńCudowne ^^
OdpowiedzUsuńWyszły przepyszne, bardzo dziękuję za genialny przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak najlepiej podgrzać zamrożone pierogi? Ile czasu potrzeba mniej więcej na odmrożenie ich?
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj podgrzewałam je w piekarniku, wkładając takie zamrożone.
Usuń