Z poniższych składników można przygotować 30-35 kuleczek wielkości orzecha włoskiego.
Orzechowe kulki mocy
Składniki:
200g płatków owsianych
150g daktyli + 300ml gorącej przegotowanej wody
200g masła orzechowego z kawałkami orzechów
50g migdałów mielonych (można zamienić na zmielone płatki owsiane)
100g orzechów (u mnie ziemne i nerkowce)
Wykonanie:
- daktyle i 150g płatków owsianych zalać gorącą przegotowana wodą, odstawić do ostygnięcia
- 50g płatków owsianych rozdrobnić na drobne kawałeczki w malakserze lub zemleć
- 100g orzechów rozdrobnić na mniejsze kawałki (można to zrobić w malakserze lub drobno posiekać, będą potrzebne do obtoczenia kulek)
- ostudzone płatki z daktylami rozdrobnić blenderem lub malakserem
- do składników dodać masło orzechowe oraz mielone migdały, wymieszać
- jeśli masa jest zbyt klejąca, dodać rozdrobnione płatki owsiane, ponownie wymieszać
- gotową masę schłodzić lub od razu formować kulki
- z masy odrywać niewielką ilość, w dłoni formować kulki wielkości orzecha włoskiego
- kulki obtaczać w rozdrobnionych orzechach
- przygotowane kulki przełożyć do szczelnego pojemnika, schłodzić
- kulki należy przechowywać w lodówce
- kulki po schłodzeniu pozostają lekko miękkie
pyszne i zdrowe - idealna reklama dla słodyczy! bardzo podoba mi się Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńWyglądają niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńHmm, pycha! :>
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńznakomite :)
OdpowiedzUsuńznakomite :)