Babeczki przygotowałam ze skrobi ziemniaczanej, bez dodatku mąki pszennej, dzięki temu są one wyjątkowo lekkie i sypkie, a jeśli do pieczenia wykorzystacie proszek do pieczenia nie zawierający glutenu, staną się też babeczkami bezglutenowymi.
Babeczki możecie przygotować tylko w jasnym, lub tylko w ciemnym kolorze, polecam jednak zrobić je tak jak ja, łącząc oba te kolory, gdyż nie tylko wzbogaci to smak tych małych wypieków, ale i będzie ładniej wyglądać.
Z podanego przepisu przygotujecie 6 babeczek. Jeśli posiadacie małe foremki na babeczki, możecie je przygotować w nich, bez użycia papilotek.
Wielkanocne babeczki piaskowe
Składniki:
150g skrobi ziemniaczanej +1-2 łyżeczki
60g cukru pudru
50g masła
2 jajka
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżeczki kakao
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- masło utrzeć na jasną, puszystą masę, w trakcie ucierania dodając połowę przewidzianego w przepisie cukru pudru i cukier waniliowy
- białka oddzielić od żółtek
- do masy maślanej dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ucierając/miksując do wrobienia żółtka w masę
- skrobię ziemniaczaną wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia
- do masy przesiać skrobię, składniki wymieszać lub krótko zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji
- białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo pozostałą ilość cukru pudru
- sztywną pianę z białek dodawać partiami do masy, za każdym razem delikatnie mieszać szpatułką lub łyżką (nie mikserem)
- z gotowej masy odłożyć 1/2 lub 1/3 (w zależności od tego, jak dużo chcemy mieć kakaowych łat w cieście) do innej miski
- do odłożonej masy przesiać 1-2 łyżeczki kakao, delikatnie wymieszać
- do reszty masy dodać 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, również wymieszać
- do formy na muffiny włożyć papilotki, do każdej papilotki nałożyć łyżeczkę jasnej masy, obok łyżeczkę ciemnej masy i tak naprzemiennie do skończenia obu mas, wypełniając foremki do około 2/3 wysokości
- formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, babeczki piec przez 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone i ostudzone babeczki przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej
Boskie! Tylko tak je mogę opisać :)
OdpowiedzUsuńChyba najbardziej skomplikowany przepis na muffinki jaki widziałam ;D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe, pewnie wypróbuję takie łaciate kiedyś :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne, idealne do wielkanocnego koszyczka :)
OdpowiedzUsuńUpiekły się doskonale ale niestety czuć skrobię ziemniaczaną.
OdpowiedzUsuńBabeczki mają bardzo sypką konsystencję dzięki wykorzystaniu skrobi, ale w smaku nie powinno być jej czuć. Proponuję zamienić część skrobi na mąkę pszenną, żeby otrzymać bardziej tradycyjne babeczki.
Usuń