Postaw mi kawę na buycoffee.to

Strony

Szukaj na tym blogu

Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście to klasyka wypieków bożonarodzeniowych, podobnie jak strucla makowa, zwana inaczej makowcem zawijanym.
Masę makową przygotowuje się tak samo, jak do większości makowców. Na początku należy ugotować mak, a następnie zemleć go w maszynce do mięsa (chyba, że kupicie mak już mielony, jest dostępny w niektórych sklepach). Dalsze czynności przygotowawcze wymagają już znacznie mniej czasu.

Klasyczny makowiec


Masę makową wzbogaciłam o sporą ilość bakalii i nie radzę z nich rezygnować, gdyż dużo wnoszą do smaku wypieku, możecie natomiast użyć dowolnej ich kombinacji i zrezygnować z tych, za którymi nie przepadacie.
Makowiec udekorowałam cukrem pudrem i taka prosta dekoracja sprawdza się tutaj idealnie; całość jest wystarczająco słodka, więc dodatek lukru mógłby ją przesłodzić, a biała "kołderka" z cukru ładnie kontrastuje z ciemnym kolorem masy makowej.
Przepis możecie wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm.

Makowiec na kruchym spodzie

Makowiec na kruchym cieście

Składniki:

CIASTO
200g mąki pszennej
100g masła
50g cukru pudru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


MASA MAKOWA
250g suchego maku
70g cukru
60g masła
60g miodu
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150g bakalii (u mnie: rodzynki, suszone morele i daktyle, migdały, orzechy włoskie)

cukier puder do oprószenia ciasta

Makowiec na spodzie z ciasta kruchego

Wykonanie:

CIASTO
- składniki na ciasto powinny być zimne
- mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać
- dodać posiekane na mniejsze kawałki masło oraz jajko, składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto podzielić na dwie równe części, zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę


- jedną z części ciasta rozwałkować na placek wielkości dna tortownicy, dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć placek, nakłuć widelcem
- ciasto piec w 180 stopniach przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia 

Makowiec z bakaliami

MASA MAKOWA
- suchy mak wypłukać, zalać gorącą wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić na gęstym sicie, ostudzić
- ostudzony mak zemleć 2-3 razy w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem
- do rondelka przełożyć masło i miód, podgrzewać do rozpuszczenia się masła, dodać mak, krótko podgrzewać, mieszając, masa powinna być gęsta, zdjąć z palnika, ostudzić


- bakalie odpowiednio przygotować (rodzynki, migdały i owoce suszone sparzyć, orzechy podprażyć), pokroić na dość małe kawałki
- jajka wyjąć wcześniej z lodówki
- białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę, dodać do ostudzonego maku, wymieszać
- białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać

Makowiec na Boże Narodzienie przepis

MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE
- masę makową od razu przełożyć na podpieczony spód z ciasta, wyrównać
- drugą schłodzoną część ciasta rozwałkować na placek wielkości dna tortownicy, przełożyć na wierzch masy makowej, lekko docisnąć, brzegi ciasta przykleić dokładnie do formy
- wierzch makowca nakłuć widelcem lub wykałaczką


- formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 50 minut do zrumienienia górnej warstwy ciasta
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić, wyjąć z formy dopiero po ostygnięciu
- ciasto przechowywać w temperaturze pokojowej lub w chłodnym miejscu pod przykryciem

Przepis na masę makową

5 komentarzy:

  1. a można dać taką gotową masę makową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam masę makową przygotowaną w domu, smakuje zdecydowanie lepiej niż gotowa z puszki. Jeśli koniecznie musi to być gotowa masa, należy sprawdzić jej skład, żeby nie dodawać do niej niepotrzebnie np. cukru, a jeśli jest rzadka, należy ją przed dodaniem jajek podsmażyć, żeby odparowała.

      Usuń
  2. Wygląda wspaniale :)
    U nas zawsze Babcia piekła struclę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w domu też zawsze dawniej była strucla makowa :)

      Usuń
  3. Pysznie nadziałaś bakaliami ten makowiec :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.