Postaw mi kawę na buycoffee.to

Strony

Szukaj na tym blogu

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym to jedne z tych smakołyków, od których nie można się oderwać i trudno poprzestać na jednym. Ciasteczka są lekko słone w smaku, a dzięki sporej zawartości masła z fistaszków, wyczuwalnie orzechowe. Jak większość ciasteczek, są szybkie w przygotowaniu, więc jeśli lubicie orzechy ziemne, a tym samym - masło orzechowe, wypróbujcie przepis :)
Z podanych składników powinno wyjść około 32 sztuk, jedno ciasteczko zawiera 60-70 kalorii.

Ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego


Ciasteczka z masłem orzechowym

Składniki:

120g mąki pszennej
120g dobrej jakości masła orzechowego
100g cukru (u mnie pół na pół cukier puder z domowym cukrem waniliowym)
60g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki sody
opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody

Ciasteczka orzechowe

Wykonanie:

- miękkie masło utrzeć z cukrem
- cały czas ucierając, dodać jajko, a następnie masło orzechowe
- mąkę przesiać razem z sodą oczyszczoną, dodać do masy, utrzeć lub szybko wyrobić ręcznie
- jeśli ciasto nie chce się odpowiednio skleić, można dodać 1 łyżkę zimnej wody


Ciasteczka z masłem orzechowym prosty przepis

- ciasto powinno być miękkie
- ciasto zafoliować i schłodzić
- ze schłodzonego ciasta uformować nieduże kulki (u mnie około 15g), ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie, lekko spłaszczyć gładkim dnem szklanki


Ciasteczka

- ciasteczka piec 12-14 minut w 170-180 stopniach, najlepiej upiec 1-2 ciasteczka "testowe", aby sprawdzić, ile czasu potrzebują na upieczenie
- ciasteczka tuż po wyjęciu z piekarnika są z wierzchu dość miękkie, po ostygnięciu nieco twardnieją, nie należy ich piec za długo
- jak większość ciasteczek, należy je przechowywać w szczelnym pojemniku


Ciastka z masłem orzechowym

Jesienne słodkości!

9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak, domowego cukru waliliowego, czyli drobnego cukru aromatyzowanego laską prawdziwej wanilii.

      Usuń
  2. nie pamiętam, kiedy ostatnio piekłam domowe ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają obłędnie... kruche, delikatne i taki piękny kolor :) Ummm, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja na pewno je upiekę.Już wiem ,że są pyszne.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Maslo orzechowe jest słone, nie czuć tej soli w tych ciastkavh?

    OdpowiedzUsuń
  6. Musiały pięknie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.