Ciasteczka z maszynki pewnie nie tylko mnie kojarzą się z dzieciństwem, gdyż w wielu domach mamy i babcie piekły te słodkości w ogromnych ilościach, a i tak znikały w ekspresowym tempie. Ciasteczka są bardzo łatwe w przygotowaniu i jedynym wymogiem, aby je zrobić, jest posiadanie maszynki do mięsa z nakładką do formowania ciasteczek lub specjalnej maszynki do ciastek.
Z poniższego przepisu przygotowałam około 160 sztuk.
Ciasteczka z maszynki
Składniki:
500g mąki pszennej
125g masła
125g smalcu
100g cukru pudru
50g domowego cukru z wanilią
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- tłuszcz i jajka powinny być mocno schłodzone
- mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać posiekane na mniejsze kawałki masło oraz smalec, wbić jajko oraz żółtko, dodać cukier puder i cukier z wanilią, składniki posiekać nożem, następnie szybko zagnieść
- gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne
- ciasto zafoliować i schłodzić przez około 1 godzinę w lodówce lub zamrażarce
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nastawić na 180-190 stopni
- przygotować maszynkę do mięsa, montując specjalną nakładkę do robienia ciastek
-
ciasto podzielić na mniejsze kawałki - robiąc ciasteczka z
jednego kawałka, resztę nadal chłodzić w lodówce lub zamrażarce
- z ciasta odrywać lub odcinać nieduże kawałki, wkładać je do maszynki, wychodzący z niej pasek o wybranym przez nas wzorze kroić na kawałki o długości 6-7cm, układać w odstępach na przygotowanej blasze
- uformowane ciasteczka piec przez 12-17 minut do lekkiego zrumienienia
- ciasteczka należy przechowywać w szczelnym pojemniku, dzięki temu zachowają swoją świeżość i kruchość
takie, jak Babcia robiła ;)
OdpowiedzUsuńU mnie mama ;-)
UsuńU mnie w domu też się takie robi. Tylko nie używamy smalcu. Bardzo smaczne ciasteczka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie
A czego Pani używa zamiast smalcu
UsuńMożna zamiast smalcu dać masło.
UsuńTakie maszynkowe ciasteczka uwielbiam. Wyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka z maszynki są pyszne;)
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam takich ciasteczek. A przepis pewnie mam gdzieś schowany. Pamiętam jak moja mama je piekłam a ja chętnie pomagałam. Ależ one były pyszne. Nawet gdzieś jest w domu moich rodziców taka przystawka do maszynki ...
OdpowiedzUsuńJa też ich przez wiele lat nie jadłam, aż sama nie zrobiłam, ale to były moje ulubione ciastka w dzieciństwie i z przyjemnością wróciłam do tego smaku.
UsuńA co zrobić gdy ktoś niema takiej przystawki
OdpowiedzUsuńIstnieją specjalne wyciskarki do różnego typu ciastek, więc można zaopatrzyć się w taką. Z ciasta można też wykonać zwyczajne kruche ciasteczka, wykrawane foremkami.
UsuńBardzo smaczne. Dziękuję za przepis. Ciastka wyciskalam z pistoletu. Super wyszły.
OdpowiedzUsuń