Ich wnętrze jest miękkie i wilgotne dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany, a duża ilość maku sprawia, że babeczki w przekroju są mocno piegowate.
Wierzch posypałam cukrem pudrem, ale można je również udekorować lukrem, zwłaszcza jeśli miałyby znaleźć się na wielkanocnym stole.
Z podanego przepisu można przygotować 6 sztuk.
Babeczki śmietankowe z makiem
Składniki:
120g mąki pszennej
150ml kwaśnej śmietany 18%
50g roztopionego masła
50g cukru
50g suchego maku
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- jajko roztrzepać, dodać cukier, ekstrakt z wanilii, śmietanę oraz roztopione masło, wszystko wymieszać (np. ręczną trzepaczką)
- do składników mokrych przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wszystko wymieszać do uzyskania gładkiej masy
- na koniec wsypać mak, wymieszać, aby równomiernie rozłożył się w masie
- formę na muffiny lub specjalne foremki do babeczek wysmarować masłem i dokładnie oprószyć mąką
- do foremek nałożyć masę do około 2/3 wysokości
- piec w 175 stopniach przez około 20-22 minuty do tzw. suchego patyczka
- upieczone babeczki krótko przestudzić, następnie wyjąć z formy i studzić na kratce
- babeczki przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem
- babeczki najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku
- należy pamiętać, że cukier puder pod wpływem zamknięcia może wsiąkać w wilgotne ciasto, dlatego babeczki warto dekorować dopiero przed podaniem
Bardzo pięknie wyglądają te babeczki a wszystko za sprawą maku.
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Puszyste, aromatyczne, zniknęły szybciej niż się pojawiły ☺ a robiłam z podwójnej porcji!
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają te babeczki. Lekko i puszyście.
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńuwielbiam mak, a one wychodzą przepyszne
OdpowiedzUsuń