Sernik zebra składa się z dwóch rodzajów masy serowej - waniliowej i kakaowej, które układają się w strukturze ciasta naprzemiennie, tworząc w ten sposób paski nadające całości wygląd zebry. Bardziej popularna jest zapewne babka o takiej nazwie, ale i sernik świetnie się nadaje do wykorzystania pasiastego motywu.
Smak sernika jest delikatny, odpowiednio słodki, z wyczuwalnym aromatem wanilii i kakao.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 20-21cm.
Sernik zebra
Składniki:
CIASTO KRUCHE
110g maki pszennej
55g masła
50g cukru pudru
1 duże żółtko
MASA SEROWA
700g twarogu półtłustego lub tłustego (trzykrotnie zmielonego)
200g mascarpone
150g cukru
50g stopionego masła
4 jajka + 1 białko (pozostałe z ciasta kruchego)
3 łyżki kakao
2 łyżki (20g) mąki pszennej
1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
- mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać zimne, posiekane na drobne kawałki masło oraz żółtko, wymieszać, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto schłodzić przez 30-60 minut w lodówce
- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz
- schłodzonym ciastem wylepić dno formy, wyrównać, nakłuć widelcem, ponownie na krótko schłodzić
- piekarnik rozgrzać do 180-190 stopni
- ciasto podpiec przez około 20 minut do zrumienienia się, ostudzić
-
boki tortownicy można posmarować tłuszczem i wyłożyć paskiem papieru do
pieczenia lub pozostawić bez niczego (wtedy po ostudzeniu upieczonego sernika
brzeg należy odciąć nożem)
- składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową
- piekarnik w trakcie przygotowywania masy nagrzać do temperatury 150-160 stopni, na dnie piekarnika postawić szerokie naczynie z wodą (można pominąć, ale zminimalizuje to pękanie i nierówne rośnięcie sernika)
- twaróg, mascarpone, stopione masło (ostudzone), przesianą mąkę
pszenną i ziemniaczaną oraz cukier zmiksować krótko do uzyskania
jednolitej masy
- do masy dodawać po jednym jajku oraz białko, po każdym krótko miksować
- na koniec dodać ekstrakt z wanilii, ponownie krótko zmiksować
- masę serową podzielić na dwie równe części, do jednej dodać przesiane kakao, zmiksować lub wymieszać
- na środek podpieczonego ciasta wykładać naprzemiennie masę jasną i ciemną, zaczynając od dwóch łyżek masy jasnej, na jej środek nakładając dwie łyżki masy ciemnej, itd.
- masa pod wpływem kolejnych porcji ciasta rozpłynie się lekko na boki, po wyczerpaniu obu rodzajów masy należy lekko potrząsnąć formą, żeby poziom ciasta wyrównał się
- sernik wstawić do piekarnika, piec przez 70-85 minut lub do momentu, aż całość będzie ścięta i sprężysta
- gdy sernik jest upieczony, pozostawić go w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, dopiero po wstępnym przestygnięciu można studzić go dalej na blacie kuchennym
- całkowicie ostudzony sernik schłodzić przez całą noc w lodówce
Sernik zebra można przygotować również na spodzie z rozdrobnionych herbatników i masła, ja jednak preferuję klasyczne kruche ciasto i w większości przepisów na blogu właśnie takie znajdziecie w przepisach na serniki.
Sernik należy przechowywać pod przykryciem w lodówce, kroić delikatnie, żeby wzór zebry pozostał nienaruszony.
Wygląda obłędnie! Pierwsza myśl: tego nie da się zrobić tak idealnie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Według mnie trochę mu jeszcze brakuje do ideału :)
UsuńWygląda fantastycznie:-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńI jest pyszny :)
UsuńBardzo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńŁał! Szczena mi opadła! Wygląda przefantastycznie! Genialny pomysł! *.*
OdpowiedzUsuńDzięki, polecam, bo jest naprawdę łatwy, a efekt zdecydowanie przewyższa trud włożony w jego przygotowanie :)
UsuńWow idealna zebra !
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPięknie wyszedł. Idealne paski :)
OdpowiedzUsuńDzięki, starałam się ;)
UsuńTwoje serniki są perfekcyjne! Idealna zebra :)
OdpowiedzUsuńMnie się zawsze wydaje, że do perfekcji im sporo brakuje, ale chyba każdy tak ma i jest najbardziej wymagający wobec siebie i tego, co robi :)
UsuńRewelacyjnie wygląda. Doskonały przepis. Patrzę i ślinka mi cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu, sernik jest naprawdę smaczny, więc polecam :)
UsuńKlasyka tematu, wygląda przepięknie :D
OdpowiedzUsuńDzięki, klasyka rządzi :)
UsuńSernik prezentuje się rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńMam w planach upiec ten sernik, dlatego mam pytanie czy można użyć sera sernikowego z wiaderka? :)
OdpowiedzUsuńDo tego sernika użyłam twarogu mielonego przeze mnie, dzięki temu masa serowa wyszła dość gęsta i dała ładny efekt końcowy. Jeśli chodzi o twaróg wiaderkowy, sernik z nim też powinien się udać, o ile będzie on gęsty, bez dodatków, nie wiem jednak, czy wzór zebry będzie tak wyraźny.
UsuńWitam, ja piekę sernik zebrę na serze wiaderkowym (śmietankowym) Presidenta. Nada się tez twaróg aksamitny oetkera.
UsuńCiemną masę sernikowa uzyskuję dzięki nutelli i paski tez wychodzą super :-)
Dzięki za informację o twarogu wiaderkowym, może ktoś skorzysta :)
UsuńCudowna ta zeberka, te paseczki takie cieniutkie i eleganckie :)
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowa :)
Usuńarcydzieło
OdpowiedzUsuńCudna zeberka!!!
OdpowiedzUsuńBardzo piękny ten serniczek , będę Prubowac wykonania z przepisu opublikowanego ,zobaczymy jak wyjdzie . pozdrawiam wszystkich.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam jakiej wielkości tortownica?:)
OdpowiedzUsuńO średnicy 20-21cm.
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńO ile powiększyć składniki skoro mam blaszkę o średnicy 25?
Pozdrawiam
Zwiększyłabym składniki o połowę.
UsuńA nie lepiej pianę z białek ubić osobno i dodać do sera?
OdpowiedzUsuńMożna ubić pianę osobno, sernik będzie miał lżejszą konsystencję, ale może wtedy bardziej wyrosnąć i opaść, a paski zebry niekoniecznie będą tak ładnie wyglądać.
UsuńOk już rozumiem. Nie znałam funkcji ubitej piany. Dziekuje za wszytskie rady :)
OdpowiedzUsuńZwiększyłam składniki o połowę i wyszedł, ale dość zbity, za to smaczny :)
OdpowiedzUsuńUbiłabym jednak tą piane z białek na przyszłość żeby nadac mu lekkości bo naprawdę jest ciężki.
Czy serek mascarpone jest konieczny do wykonania masy?
OdpowiedzUsuńNie, można zamienić go na zwykły twaróg, choć konsystencja sernika będzie nieco inna bez niego.
Usuńmam pytanie jak piekłaś sernik z termoobiegiem czy bez?Ja piekłam na samym termoobiegu i ładnie wyrósł a po uchyleniu drzwiczek opadł i zrobił się niski jak placek.
OdpowiedzUsuńNajlepiej jest piec sernik góra-dół bez teemoobiegu. To, czy sernik opada, zależy między innymi od rodzaju sera. Jeśli jest własnoręcznie zmielony, a składniki niezbyt długo mieszane, powinien niezbyt dużo urosnąć. Im rzadzy ser, np. z wiaderka, tym bardziej sernik może urosnąć a potem zawsze opadnie, choć do poziomu, jaki był na początku przy wkladaniu sernika do piekarnika.
UsuńNastępnym razem będę mielić twaróg.Ale i tak jest pyszny.Dziękuję za radę.Dorota
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu jest to ulubiony sernik mojej rodziny.Zawsze robiłam z serem z wiaderka , dziś spróbuję sama zmielić. Dziękuję za przepis i pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńSuper, pozdrawiam!
UsuńW jakiej temp piec sernik prze 70-85 min
OdpowiedzUsuń150-160 stopni.
UsuńDzięki
UsuńA tortownicę 23 zostawić w tych proporcjach?
OdpowiedzUsuńNapewno upiekę na święta. Wygląda super mam nadzieję że tak samo smakuje ☺️☺️
OdpowiedzUsuń