Postaw mi kawę na buycoffee.to

Strony

Szukaj na tym blogu

Sernik makowy bez pieczenia

Sernik makowy bez pieczenia to kolejna propozycja na słodkie ciasto świąteczne. Pyszna masa serowa jest najeżona drobno zmielonym makiem, a dzięki dodatkowi ubitej śmietanki, sernik ma delikatną konsystencję i rozpływa się w ustach.
Sernik udekorowałam kulkami przygotowanymi z masy makowej, które nie tylko wyglądają strojnie na wierzchu sernika, ale też smakują jak nadzienie z tradycyjnego makowca.
Sernik na zdjęciu został wykonany w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą tortownicę należy zwiększyć ilość składników.

Sernik z makiem


Sernik makowy bez pieczenia

Składniki:

60g herbatników (ja użyłam pełnoziarnistych)
25g masła
1 łyżka mleka
500g gęstego twarogu z wiaderka
250ml śmietanki 30%
150g maku

Sernik makowy na zimno

7 i 1/2 łyżek cukru pudru
3 i 1/2 łyżki (70g) miodu
1/2 łyżki (10g) masła
1 łyżka cukru z wanilią
ziarenka z 1 laski wanilii
4 i 1/2 łyżeczki (18g) żelatyny
6 łyżek wody
2-3 kostki białej czekolady


Sernik z makiem na zimno

Wykonanie:

- mak zalać wrzątkiem, gotować 20-30 minut, w razie potrzeby dolewając nieco wody, by mak był nią zakryty przez cały czas
- ugotowany mak dokładnie osączyć z wody, zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem
- herbatniki rozdrobnić na piasek
- masło roztopić, dodać do ciastek razem z mlekiem, wymieszać, całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku


Świąteczny sernik bez pieczenia

- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
- herbatniki przełożyć do tortownicy, przy pomocy łyżeczki wylepić ciasteczkami całe dno formy, całość schłodzić
- twaróg, 3 łyżki miodu, 6 łyżek cukru pudru, cukier z wanilią, ziarenka z wanilii oraz 2/3 maku zmiksować
- żelatynę wymieszać w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się żelatyny


Sernik makowy bez użycia piekarnika

- do ciepłej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, energicznie wymieszać
- do masy serowej wlać żelatynę, zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji
- zimną śmietankę ubić na sztywno, ubitą dodawać partiami do masy serowej, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką
- gotową masę przełożyć na schłodzony spód z herbatników, wyrównać, schłodzić do zastygnięcia masy
- do rondelka przełożyć 1/2 łyżki miodu, 1/2 łyżki masła i 1 i 1/2 łyżki cukru pudru, a gdy składniki się rozpuszczą, dodać pozostawiony mak, krótko smażyć, cały czas mieszając
- masę makową ostudzić, schłodzić w lodówce


Sernik makowy

- gdy masa serowa się zetnie, można przystąpić do dekoracji sernika
- z zimnej masy makowej uformować w dłoniach 11-12 małych kuleczek
- czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, lekko ostudzić
- pędzelkiem nakładać na kuleczkę małą ilość czekolady w miejscu, które będzie spoczywało na serniku (można w tym miejscu lekko spłaszczyć kulkę), kuleczki układać na wierzchu sernika, lekko dociskając
- udekorowany sernik ponownie schłodzić do zastygnięcia czekolady


Kulki z masy makowej

Sernik makowy dzięki dodatkom takim jak mak i miód, ma świąteczny charakter i śmiało można go przygotować jako jedno z ciast na Boże Narodzenie. Przechowywany w szczelnym pojemniku w lodówce, zachowa swoją świeżość przez kilka dni.


Świąteczne słodkości!

16 komentarzy:

  1. Uwielbiam serniki, a Twój wygląda wyjątkowo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest po prostu piękny w swej prostocie! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny, ogromnie mi się ten pomysł podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny pomysł na takie ciasto. Wygląda pięknie. Super przepis. Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Serniczek palce lizać:)) a czy można użyć gotowej masy makowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa makowa jest zazwyczaj słodzona, należałoby wtedy pominąć w przepisie cukier lub miód, a to na pewno wpłynęłoby na smak sernika. Nie wiem też, jaką konsystencję mają takie masy, ponieważ ich nie używam.

      Usuń
  6. Ten serniczek świetnie wpisuje się w atmosferę świąt, poproszę o kawałek....właśnie piję kawę :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. o ile zwiekszyc ilosc skladnikow na tortownice 25 i czy wszystkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na tortownicę o średnicy 24cm należałoby podwoić składniki, więc myślę, że i na nieco większą formę można zastosować takie proporcje, sernik będzie trochę niższy. Jeśli chodzi o kulki makowe, powiększyłabym ich składniki o połowę.

      Usuń
  8. pięknei wygląda i kusi :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśni czeka i chłodzi się w lodówce. ;D Coś czuje, że prędko zniknie. :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.