Postaw mi kawę na buycoffee.to

Strony

Szukaj na tym blogu

Tarta kawowa

Tarta kawowa to pyszne, aromatyczne ciasto, które dla wielbicieli kawy będzie ucztą dla zmysłów. Ciasto kruche zostało przygotowane na bazie kawy i kakao, natomiast wnętrze tarty to duet serka mascarpone z jogurtem greckim oraz napar kawowy. Wierzch tarty zwieńczają wiórki czekoladowe wykonane z mieszanki czekolad mlecznej z deserową. Całość nie jest zbyt słodka, lecz dość intensywna w smaku, a jeden kawałek tarty jest mocno sycący.
Przepis można wykorzystać w formie o średnicy 28cm.

tarta z nadzieniem kawowym


Tarta kawowa

Składniki:

CIASTO KRUCHE
200g mąki pszennej
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do posypania ciasta

MASA KAWOWA

250g serka mascarpone
100g jogurtu greckiego
50g cukru
2 jajka
20g mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki gorącej przegotowanej wody


WIÓRKI CZEKOLADOWE
40g czekolady mlecznej
40g czekolady deserowej


ciasto kawowe

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- kawę rozpuszczalną, jeśli jest w granulkach, rozdrobnić na piasek
- mąkę, kakao, cukier puder przesiać, dodać kawę, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce przez 30 minut
- formę do tarty wysmarować masłem


- ciasto rozwałkować na kawałku papieru do pieczenia na cienki placek większy niż dno formy
- papier z ciastem przełożyć do formy ciastem do spodu, delikatnie zdjąć papier, ciastem wyłożyć dno i brzegi formy, tak, by były one nieco wyższe niż brzeg blachy
- nadmiar ciasta można obciąć lub zawinąć do środka i wyłożyć podwójnie brzegi tarty
- ciasto nakłuć gęsto widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec przez 20 minut do lekkiego zrumienienia
- gotowy spód do tarty wyjąć z piekarnika i ostudzić

tarta kawowa z mascarpone i jogurtu greckiego

MASA KAWOWA
- kawę zalać 2 łyżkami gorącej, przegotowanej wody, ostudzić
- składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej
- mascarpone krótko zmiksować, dodawać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując
- jogurt wymieszać z cukrem i kawą
- do mascarpone dodać przesianą mąkę oraz jogurt, składniki wymieszać/zmiksować tylko do połączenia się ze sobą, masa będzie rzadka


tarta o smaku kawy

TARTA KAWOWA
- ostudzony spód do tarty posypać mąką ziemniaczaną i lekko rozsmarować ją dłonią po cieście
- na ciasto wylać masę kawową, powinna sięgać niemal do wysokości brzegów tarty
- formę delikatnie wstawić do piekarnika, piec w 175 stopniach przez około 35 minut lub do momentu ścięcia się masy na środku
- upieczoną tartę pozostawić na trochę w uchylonym i wyłączonym piekarniku, następnie wyjąć ją i całkowicie ostudzić


Wiórki czekolady do dekoracji

WIÓRKI CZEKOLADOWE
- czekolady rozpuścić razem w kąpieli wodnej
-  pędzelkiem cienko rozsmarować płynną czekoladę na dużej, gładkiej powierzchni, np. na odwróconej do góry nogami blasze
- czekoladę pozostawić do zastygnięcia, można schłodzić ją w lodówce, należy jednak pilnować, by czekolada za mocno nie zastygła, gdyż będzie się kruszyć


- z zastygniętej czekolady za pomocą szpatułki lub noża ścinać wiórki, będą one różnej wielkości, w zależności od tego, ile czekolady zetniemy
- jeśli czekolada zaczyna się ciągnąć, należy ponownie krótko schłodzić ją w lodówce, jeśli natomiast wyjęta z lodówki czekolada kruszy się, należy odczekać chwilę, zanim zaczniemy ścinać wiórki
- gotowe wiórki układać nieregularnie na wierzchu ostudzonej tarty
- udekorowaną tartę wstawić do lodówki, schłodzić przez całą noc

Tarta na kakaowym spodzie

Tartę kawową należy podawać schłodzoną, smakuje wtedy najlepiej. Masa kawowa po upieczeniu jest mocno zwarta i bardzo dobrze się kroi.

11 komentarzy:

  1. Apetyczna :) A te ruloniki z czekolady dodają jej uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada apetycznie moze zrobie w weekend ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie idealna! Uwielbiam kawowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealna to mało powiedziane, nie dość że pięknie się prezentuje to i smak kawowy najlepszy ! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, wpadłam na ten przepis szukając inspiracji, zrobiłam tartę w weekend dla gości i wyszła przepyszna! Prosta, szybka, delikatny i oryginalny smak kawki...Nie miałam czasu na zabawę z tymi wiórkami, potarłam tabliczkę czekolady tarką i też wyszło super, zresztą dowodów już nie ma, bo tarta zniknęła! Dzięki za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis na tartę się sprawdził. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. A ja mam pytanie odnośnie sposobu pieczenia. Jaką funkcję piekarnika ustawić? Z termoobiegiem czy bez? Dolna grzałka, górna? Pytam bo mi nie wychodzą ciasta i czesto je przypalam albo wychodza surowe w srodku a boki spalone;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większość ciast piekę na ustawieniach góra-dół. Podczas pieczenia należy się jednak sugerować tym, jak działa konkretny piekarnik, bo każdy nieco inaczej grzeje. Jeśli ciasto się przypala, najlepiej obniżyć temperaturę początkową i wydłużyć czas pieczenia, jeśli się nie dopieka, również wydłużyć czas pieczenia, ewentualnie nieco podnieść temperaturę.
      Termoobieg najlepiej sprawdza się przy jednoczesnym pieczeniu np. dwóch blach z ciasteczkami. Przy pieczeniu "zwykłych" ciast go nie używam, bo łatwo wtedy przesuszyć ciasto.
      Nie polecam też całkowicie polegać na czasie pieczenia podanym w przepisie, gdyż ciasto pieczone 40 minut w jednym piekarniku, w drugim po tym czasie może jeszcze nie być gotowe. Najlepiej podczas pieczenia obserwować wypiek, a jeśli nic złego się z nim nie dzieje (nie przypala się), to po podanym w przepisie czasie sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowy. Jeśli nie, wydłużyć ten czas.
      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)

      Usuń
  7. Mam pytanie ile porcji wyjdzie z tej tarty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od wielkości kawałków, zazwyczaj kroi się na osiem części.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.