Postaw mi kawę na buycoffee.to

Strony

Szukaj na tym blogu

Cytrynowiec

Cytrynowiec to aromatyczne ciasto warstwowe, przygotowane bez pieczenia (pomijając bezy). Jego wykonanie można podzielić na dwa etapy, jednego dnia przyrządzić bezy i krem cytrynowy, drugiego - masę budyniową i finalnie złożyć ciasto. Jeśli nie mamy czasu lub nie czujemy się na siłach, żeby upiec bezy, można wykorzystać już gotowe, kupione w sklepie.
Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem, gdyż w lodówce warstwy "przegryzą się" i będą smakować dużo lepiej, niż tuż po przygotowaniu. Mnie cytrynowiec najbardziej smakował po 2-3 dniach od przygotowania, przechowywany był w szczelnym pojemniku spożywczym w lodówce.
W zależności od wielkości cytryn, do ciasta wykorzystamy 3-4 sztuki. Przed wyciśnięciem soku warto przez dłuższą chwilę rolować cytrynę na blacie kuchennym dłonią, tak jak wałkiem. Ułatwi to wyciśnięcie z niej soku.
Ciasto należy udekorować bezami tylko i wyłącznie w momencie, kiedy je podajemy, gdyż beza pod wpływem wilgoci z masy może zacząć się powoli rozpuszczać, tworząc na cieście niezbyt efektowną, klejącą się masę.
Do przyrządzenia ciasta użyłam formy o wymiarach 20x20cm.

Ciasto cytrynowe


Cytrynowiec

Składniki:

MASA BUDYNIOWA
600ml mleka
80g masła
1 jajko
1 żółtko
4 łyżki (50g) cukru
3 łyżki (36g) mąki pszennej
3 łyżki (50g) mąki ziemniaczanej
1-2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka skórki z cytryny
50ml soku z cytryny

KREM CYTRYNOWY
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżeczki skórki z cytryny
80ml soku z cytryny
100g masła
50g białej czekolady

MASA CYTRYNOWA
krem cytrynowy z powyższych składników
300ml śmietanki 30%
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki zimnej wody

BEZY
1 białko
60g cukru pudru
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli

24 sztuki herbatników (lub tyle, aby ułożyć w formie dwie warstwy)


ciasto cytrynowe bez pieczenia

Wykonanie:

MASA BUDYNIOWA
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć koło siebie warstwę herbatników
- połowę mleka zmiksować z jajkiem i żółtkiem, mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i cukrem waniliowym
- drugą część mleka zagotować z cukrem, masłem i skórką cytrynową


- do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę, gotować do zgęstnienia na małym palniku, cały czas energicznie mieszając, by nie potworzyły się grudki
- gorący budyń zdjąć z ognia, wlać do niego sok z cytryny, wymieszać do połączenia się soku z masą budyniową i uzyskania ponownie gładkiej, gęstej konsystencji
- gorący budyń wylać na warstwę herbatników, wyrównać, przykryć drugą warstwą herbatników
- ciasto przykryć folią spożywczą, obciążyć z wierzchu czymś ciężkim (np. książkami), aby powierzchnia się wyrównała, schłodzić w lodówce

Ciasto cytrynowe z bezami

KREM CYTRYNOWY
- jajka i cukier przełożyć do rondelka, roztrzepać,podgrzać przez chwilę, mieszając cały czas
- do masy jajecznej dodać skórkę i sok z cytryny, składniki wymieszać, podgrzewać na małym palniku, co jakiś czas mieszając
- gdy masa się ociepli, dodawać po kawałku zimne masło, mieszając aż się rozpuści, od tego momentu masę należy cały czas mieszać, gdyż zacznie szybko gęstnieć


- zgęstniałą masę zdjąć z palnika, dodawać po kawałku czekoladę, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji
- gotowy krem przecedzić przez drobne sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek i skórki cytrynowej, następnie przykryć i schłodzić przez kilka godzin w lodówce (lub całą noc), aż zastygnie

ciasto z masą cytrynową

MASA CYTRYNOWA
- masę przygotować, gdy zarówno budyń, jak i krem cytrynowy zastygną
- żelatynę zalać zimną wodą i wymieszać, gdy napęcznieje, podgrzać krótko (10-15 sekund) w kuchence mikrofalowej, na chwilę odstawić
- do ciepłej żelatyny dodawać stopniowo kilka łyżeczek kremu cytrynowego, po każdej mieszając do połączenia się składników


- zahartowaną żelatynę przelać do reszty kremu, wymieszać
- zimną śmietankę ubić na sztywno
- do kremu cytrynowego dodawać stopniowo bitą śmietanę, miksując masę
- masa powinna być gęsta
- gotową masę przełożyć na wierzch masy budyniowej, wyrównać, schłodzić

ciasto cytrynowiec z bezami

BEZY
- piekarnik  ustawić na temperaturę około 100-120 stopni
- białko ubić na sztywno ze szczyptą soli, prawidłowo ubita piana powinna trzymać się miski po odwróceniu jej do góry dnem i nie podchodzić płynem
- cukier puder przesiać, dodawać go stopniowo po łyżeczce do ciągle ubijanego białka, masa zrobi się gęsta i lśniąca
- na koniec do masy białkowej dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, zmiksować


- masę bęzową należy od razu wykładać na blachę
- na wyłożonej papierem do pieczenia blasze formować w lekkich odstępach bezy - łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego
- blachę wstawić do piekarnika i piec/suszyć bezy (ja robiłam to przy lekko uchylonych drzwiczkach) do momentu, aż będą kruche (najlepiej sprawdzić to na jednej sztuce), powinno to trwać co najmniej 1 godzinę, im niższą temperaturę ustawimy na początku, tym dłużej będzie trwało suszenie
- gotowe bezy pozostawić w piekarniku do ostygnięcia, następnie schować je do szczelnego pojemnika spożywczego, aby nie zmiękły

masa cytrynowa w cieście

SERWOWANIE CIASTA
- schłodzone ciasto cytrynowe wyjąć z lodówki, kroić w kwadraty, przed podaniem obficie posypać z wierzchu pokruszonymi bezami

Cytrynowiec nie jest ciastem mocno słodkim, lecz ze względu na masę budyniową i krem z bitą śmietaną, można zaliczyć go do ciast dość ciężkich i sytych. Najsłodszym elementem są bezy, którymi dekorujemy wierzch ciasta.
Smak cytrynowy jest dość mocno wyczuwalny w górnej warstwie, natomiast budyń ma tylko delikatny aromat cytryn, lecz doskonale uzupełnia się z całością.

4 komentarze:

  1. Fantastycznie wygląda to ciasto. Rewelacyjnie :)) Chętnie go zrobię, więc zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepięknie wygląda. Bardzo pomysłowe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż ślinka cieknie! Przecudne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie to takie letnie, orzeźwiające ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.