Ciasto jogurtowe z borówkami jest prostym w wykonaniu ciastem o zmniejszonej kaloryczności, gdyż poza tłuszczem zawartym w jogurcie, nie dodajemy go do ciasta.
Jest to szybkie ciasto ucierane, na którego przygotowanie potrzebujemy 10-15 minut, pomijając czas pieczenia. Można je wykonać z dowolnymi owocami, jednakże z dużą ilością borówek nie tylko dobrze smakuje, ale też ładnie prezentuje swoje piegowate wnętrze.
Ciasto przygotowałam w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm.
Ciasto jogurtowe z borówkami (bez tłuszczu)
Składniki:
225g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia owoców
100g cukru
2 jajka
150g jogurtu greckiego
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150g borówek
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- jajka zmiksować z cukrami, dodać jogurt, ponownie krótko zmiksować
- mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy, całość zmiksować do połączenia się składników
- borówki oczyścić, osuszyć i oprószyć mąką
- keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia
- na dno formy wyłożyć 1/3 ciasta, na ciasto wysypać w miarę równomiernie 1/3 borówek, wyłożyć 1/3 ciasta, ponownie wysypać 1/3 borówek, wyłożyć resztę ciasta, na wierzchu ułożyć pozostałe borówki
- ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka
Duża ilość kwaskowatych borówek idealnie komponuje się z lekko słodkim ciastem. Brak tłuszczu w składzie sprawia, że ciasto jest lekkie, a dodatek jogurtu i obecność borówek nadają mu wilgotności.
Pięknie wyrośnięte :)
OdpowiedzUsuńMi wyszedł zakalec jak marzenie
UsuńZrobiłam na erytrytolu i skyr naturalny. Wyrosło pieknie . nawet na trzeci dzień dobre. polecam.
UsuńBardzo pięknie ciasto mniam ... zdjęcia są urocze.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Super :) z borówkami musiało wyjść przepyszne :)
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
_____________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Masz rację ciasto jogurtowe świetnie nadaje się do pieczenia z owocami. A Ty tak obficie je nadziałaś borówkami, że tylko wzmaga się u mnie dodatkowo apetyt na Twoje ciasto :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTrochę duża ta keksówka:)
OdpowiedzUsuńNo tak, trochę zaszalałam z rozmiarem ;-) już poprawiam.
UsuńCzy zamiast jogurtu greckiego moze byc jogurt naturalny??
OdpowiedzUsuńTak, choć najlepiej, żeby jogurt był gęsty.
Usuńwyglada wspaniale... uwielbiam takie smaki :)
OdpowiedzUsuńCzy ewentualnie mogą być zamiast borówek inne owoce, np maliny? :)
OdpowiedzUsuńTak, ważne jedynie, aby owoce były odsączone :)
Usuńpieknie wyglada to ciasto;) a czy mozna uzyc maka razowej badz pomieszac pszenna z razowa?
OdpowiedzUsuńOsobiście nie piekłam z innej mąki, ale myślę, że spokojnie można zamienić pszenną na inny typ.
UsuńNajlepiej pomieszać Dać 1 część mąki razowej i 2 części pszennej. Ciasto wyrośnie bez problemu ale będzie ciemniejsze.
Usuńwww.ugotowani.tv
Dziękuję za podpowiedź :-)
UsuńA mrożone się nadają? :)
OdpowiedzUsuńTak, ważne, żeby nie były zbyt mokre.
UsuńSuper! Bo takich mam w nadmiarze :)
Usuńczy mozna dodac wiecej cukru? np 200g? nie bedzie wtedy za slodkie?
OdpowiedzUsuńJa zawsze ograniczam ilość cukru w przepisach i według mnie 100g jest odpowiednią ilością, jeśli jednak jest się zwolennikiem bardziej słodkich wypieków, można dodać więcej cukru, ale 200g to raczej za dużo.
UsuńWłaśnie upiekłam. Tylko że z jabłkami. I z podwójnej porcji bo stwierdziłam że z formy keksowej to stanowczo za szybko zniknie :) Degustacja już się odbyła. Bardzo skacze. Polecam !!!!
OdpowiedzUsuńMiało być: bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i pozdrawiam :-)
UsuńJesli chodzi o jajka to razem ucieramy zółtka z bialkami?
OdpowiedzUsuńtak, całe jajka miksujemy z cukrem.
Usuńno cóż.... wyjęłam z piekarnika i okazało się ze to nie ciasto tylko jakas breja. nauczka dla mnie- nie sugerowac się podrasowanymi zdjęciami
OdpowiedzUsuńCiasto wykonane zgodnie z przepisem powinno być ładnie wyrośnięte. Nie rozumiem, jak miałaby wyglądać "breja", upieczone ciasto ma zwartą konsystencję.
UsuńPiekłam zgodnie z przepisem i wyszło znakomite 😋
UsuńREWELACJA! Ciasto jest puszyste, lekkie, smaczne i pełne owoców (dałam więcej borówek - mrożonych). Dziękuję za przepis:)))
OdpowiedzUsuńA ja dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że ciasto smakuje :)
UsuńZapomniałam dodać, że wyliczyłam kaloryczność ciasta... 100 g = 200 kcal. Jeszcze raz dziękuję:)))
OdpowiedzUsuńJaką konsystencję powinno mieć to ciasto po zmiksowaniu wszystkich składników, tuż przed wyłożeniem do keksówki? Akurat mi słabo wyrosło:(
OdpowiedzUsuńCiasto powinno być dość gęste, dzięki temu borówki nie opadają podczas pieczenia. Na pewno powinno normalnie wyrosnąć, a w środku być puszyste, ale trudno mi powiedzieć, czy określenie "słabo urosło" odnosi się do ciasta, które z jakiegoś powodu się nie udało, czy po prostu mocno nie urosło.
UsuńDziękuję za szybką odpowiedź:) W środku nieupieczone - zakalec, czyli coś zrobiłam nie tak. Może za zimne składniki.. Moje ciasto przed wyłożeniem do keksówki nie było gęste.
UsuńJeśli konsystencja ciasta przed upieczeniem była rzadka, mogły zawinić składniki, np. zbyt rzadki jogurt. Być może należało dodać więcej mąki, a może zawinił proszek do pieczenia. Czasem przyczyną zakalca jest też wspomniana już temperatura składników lub ta podczas pieczenia (za wysoka/za niska).
UsuńCzy zamiast cukru można dać miód?☺
OdpowiedzUsuńMiód zmieni konsystencję ciasta przed pieczeniem, dodatkowo też obciąży je, taka zmiana może wpłynąć negatywnie na efekt końcowy. Żeby wykorzystać w przepisie miód, na pewno należałoby nieco zmienić proporcje innych składników.
UsuńA gdyby tak zrobić z tego muffiny? Domyślam się, że czas trzeba będzie skrócić o ponad połowę, ale czy myśli Pani, że reszta powinna się udać?
OdpowiedzUsuńMożna zrobić z tego przepisu muffiny, czas pieczenia powinien być taki, jak w przypadku większości tego typu wypieków, czyli 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
Usuńa czy można borówki od razu wmieszać do ciasta? Czy wpłynie to negatywnie na efekt końcowy?
OdpowiedzUsuńMożna, o ile są suche i oprószone mąką, ciasto z owocami należy wtedy delikatnie wymieszać, aby nie uszkodzić owoców.
UsuńZakalec gumowaty. Ochydny. Wszystko według przepisu, nawet zostawilam w uchulonym piecu na koniec pieczenia zeby nie bylo roznicy temp. Nie polecam.
OdpowiedzUsuńCiasto nie wyrosło mi i nie jest puszyste :( Czy po wymieszanie wszystkich składników ciasto jest bardzo gęste? Moje było, dodałam trochę więcej jogurtu i ostatecznie mieszałam pałką, bo do miksera wkręcało się ciasto po łopatkach.
OdpowiedzUsuńProszę o rady :)
Jeśli ciasto nie wyrosło, mógł zawinić proszek do pieczenia. Ciasto przed upieczeniem powinno być dość gęste, żeby owoce nie opadły. Być może użycie innych składników sprawiło, że masa była bardziej gęsta niż powinna (trudno mi się wypowiedzieć nie widząc jej), choć i tak ciasto powinno wyrosnąć.
UsuńMoje ciasto było gęste ale nie aż tak aby wkrecalo się po łopatkach. Możliwe, że twoje ciasto było zbyt deste i dlatego nie dało rady wyrosnąć.
UsuńDziś robiłam. U mnie 180 stopni to zdecydowanie za dużo. 160 okazało się OK. Dobre w smaku, ale nie urosło tak jak Twoje.
OdpowiedzUsuńCzy owoce mogą być mrożone? Najpierw je rozmrozić i poruszyć mąka?
OdpowiedzUsuńTak, rozmrozić, odsączyć z wody i oprószyć mąką.
UsuńCzy trzeba posmarować blaszkę tłuszczem i dopiero wyłożyć papierem czy wystarczy sam papier? :)
OdpowiedzUsuńDo wysmarowanej tłuszczem formy przyklei się papier, więc ciasto po upieczeniu będzie miało ładniejsze/gładsze boki.
UsuńWłaśnie upiekłam, wyszło pyszne. Nie miałam cukru wanilinowego i zastąpiłam go odrobiną olejku waniliowego :)
OdpowiedzUsuńWitam ciasto pieczenie gora-dol z termoobiegiem czy bez termoobiegu? Będę wdzieczna:) Wyglada pysznie i zabieram się wieczorem do roboty:)
OdpowiedzUsuńNajlepiej góra-dół, choć każdy piekarnik jest inny, więc proszę sugerować się również własnym doświadczeniem i piec tak, jak inne ciasta ucierane.
UsuńZroiłam i wyszlo pyszne. Wyroslo pięknie-następnym razem probuje z malinami:)
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis
Na jakiej wysokości piekarnika postawić ciasto?
OdpowiedzUsuńNajlepiej na środku.
UsuńNiestety wyszedł mi zakalec... ale tak pyszny, że się nie poddam i spróbuję zrobić raz jeszcze - z nadzieją, że tym razem się uda :-)
OdpowiedzUsuńPrzed chwilą zjadłam pierwszy kawałek. Ciasto SUPER! Pięknie wyrosło, idealne w smaku... Dziękuję za przepis ��
OdpowiedzUsuńCiasto w piekarniku ;)
OdpowiedzUsuńZrobione wszystko zgodnie z przepisem, tylko dodałam więcej mąki, bo wydawało mi się za rzadkie. Wyszło jak na zdjęciach! Rewelacyjne, pięknie wyrośnięte, pyszne... A uważam się za absolutnego amatora w kuchni. Dziękuję za ten przepis. Jest już w moich "ulubionych".
OdpowiedzUsuńMarzanna
Upieczone :) Zmieszałam tylko mąkę białą z pełnoziarnistą i dodałam miód zamiast cukru ale z zachowaniem wszystkich proporcji. Wyszło naprawdę pyszne i wygląda pięknie. Moje tak nie wyrosło ale nigdy mi takie nie rośnie kiedy używam pełnoziarnistej mąki. Tak czy siak przepis bardzo udany :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńJa również planuje następnym razem zmodyfikować mąkę pszenną na mieszankę z orkiszową
UsuńJakie wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuń20x11x7,5cm.
UsuńNiestety u mnie nic rewelacyjnego nie wyszło ☹
OdpowiedzUsuńSuper ciasto!!! Wyszło jak na zdjęciach. Lekko zmodyfikowałam na wersję bardziej fit. Zamiast cukru dodałam erytrol, a mąkę pszenną zastąpiłam ryżową, jaglaną i orkiszową typu 700 po 70gram. Polecam.
OdpowiedzUsuńBardzo się napaliłam na to ciasto. Zrobiłam wszystko według przepisu, ale ostatecznie ciasto wyszło zbyt gęste, za gęste. Wydaje mi się, że w przepisie jest za dużo mąki... dodałam więcej jogurtu, żeby je trochę rozrzedzić, ale w efekcie wyszedł zakalec ;<
OdpowiedzUsuńPrzepis jest w porządku. Każdy jednak używa innych składników i innego piekarnika. Być może Twój jogurt był mniej rzadki albo mniejsze jajka. Ciasto powino być dość gęste, żeby owoce nie opadły.
UsuńRobię już 3 raz ciasto i za każdym razem wychodzi piękne i smaczne ❤️❤️ Nigdy nie robiłam ciast a te jest poprostu Idealne ❤️
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam. Pachnie cudnie. Czekam aż przestygnie.
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze ciekawe czy wyjdzie ��
OdpowiedzUsuńWyszło piekne, wyrośnięte! Czy zostawić w piekarniku aby przestygło czy wyjąc od razu i wtedy zostawić do przestygnięcia?
OdpowiedzUsuńCiasto ucierane najlepiej wyjąć od razu, żeby niepotrzebnie się nie przesuszyło. Po krótkim ostygnięciu warto też wyciągnąć je z formy, aby odparowało.
UsuńTo ciasto jest super tylko trzeba dodać oliwę
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten przepis, bo ciasto jest bez tłuszczu, a jest pyszne. Dziś zrobiłam z niego muffinki, pieklam 25 minut. Użyłam mąki orkiszowej w niezmienionej gramaturze i jogurtu bio.
OdpowiedzUsuńChciałbym dodać zdjęcie mojego ciasta wg tego przesisu ale nie wiem jak i czy to w ogóle jest możliwe.
OdpowiedzUsuńMoje jak dla mnie wyszło wspaniałe, jak dla mojego mężczyzny mogło by być bardziej słodkie. Ciasto wyroslo i wypieklo się idealnie �� Dziękuję bardzo za przepis ��
Czy można zamiast cukru dać coś innego żeby było dla cukrzyka ? :)
OdpowiedzUsuńCukier można zastąpić jakimś zamiennikiem, odpowiednim dla cukrzyków, ważne, żeby nie był on płynny, bo zmieni to konsystencję ciasta. Niestety nie mam wiedzy na temat takich zamienników, więc polecam poszukać jej na stronach o tematyce cukrzycowej lub bezpośrednio u lekarza.
UsuńO ile zwiększyć składniki na blaszkę 30x11x7 lub 34x11x8?
OdpowiedzUsuńSzacuję (mniej więcej, bo nie widzę blaszki), że na tą pierwszą należy składniki zwiększyć o 40%, a na drugą o 80%.
UsuńUżyłam blaszki 30x11x8 i nie zwiększyłam ilości składników. Ciasto tylko odrobinę mniej wyrosło. Pozdrawiam
UsuńBardzo dobre ciasto. Robiłam kilka razy i za każdym razem wyszło. Jak nie mam jogurtu greckiego zamieniam na naturalny a proszek do pieczenia można zastąpić soda. Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńWczoraj piekłam, wyszło cudowne! Piekłam 50 min, zamieniłam borówki na śliwki, nie wyrosło aż tak wysokie, jednak wciąż pyszne! <3
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo ciekawie i zapewne też jest smaczne inspiracja do zrobienia tego ciasta.
OdpowiedzUsuńCiasto kamień . Zrobione z wagą w ręku według przepisu . Koszmar. Nigdy więcej .
OdpowiedzUsuńA jednak wielu innym osobom wyszło bez problemu.
UsuńWitam, jeśli chcę piec to ciasto w formie większej 31x11x7,5 to należy wydłużyć czas pieczenia czy skrócić? Czy nie trzeba zmieniać czasu?
OdpowiedzUsuńDo większej formy należałoby zwiększyć ilość składników o połowę i wtedy czas pieczenia będzie porównywalny. Jeśli w większej formie będzie pieczone ciasto z takiej ilości, jaka jest podana w moim przepisie, to będzie ono niższe i na pewno będzie musiało piec się krócej.
UsuńA czy mogą być borówki mrożone?
OdpowiedzUsuńWitam.czy mozna zamienic zwykłą mąke na owsianą i zamiast cukru dac stevie? Mysli Pani że wyjdzie ciasto? Jestem na diecie aktualnie i te produkty ktore wymieniłam mam dozwolone. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMyślę, że oba składniki mogą być użyte zamiast tych, które podaję w przepisie. Sama jednak nie stosowałam takich zamienników, więc niestety nie dam gwarancji powodzenia wypieku. Jednakże zachęcam do eksperymentowania, np. wykonania przepisu z połowy składników.
UsuńZakalec :(
OdpowiedzUsuńZakalec …..i proporcje chyba na ciasto robione w małej miseczce …..👎🏻👎🏻
OdpowiedzUsuńWielkość formy, w jakiej przygotowałam ciasto, jest podana w treści, wystarczy przeczytać.
UsuńA co do zakalca, nie wystarczy dobry przepis, żeby upiec dobre ciasto. Wpływ na to ma wiele czynników (np. sposób wykonania, jakość składników, rodzaj piekarnika, itp.), więc jeśli jednym wyszło, a komuś nie, to chyba nie z przepisem jest coś nie tak.
Czy jak zrobie z maki orkiszowej to sie uda?
OdpowiedzUsuńJeżeli będzie to mąka orkiszowa biała, to powinno się udać. Ciemna może się okazać za ciężka.
Usuń