Bananowy sernik z mascarpone to ciasto bez pieczenia z kremową i słodką masą mascarpone, gorzką czekoladową masą śmietankową i dwiema warstwami bananów, a wszystko to ułożone jest na herbatnikowym spodzie. Jest to kolejny na moim blogu sernik na zimno, gdyż jestem wielbicielką takich ciast, lubię łączyć różne masy i smaki. Serniki bez pieczenia nie są ciastami szybkimi w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli składają się z co najmniej dwóch różnych warstw, efekt jednak jest bardzo zadowalający i warto przygotowywać je nie tylko w lecie, ale o każdej porze roku.
Bananowy sernik z mascarpone można przechowywać w lodówce przez kilka dni, ważne jest, by był zakryty lub przechowywany w zamkniętym pojemniku, to wydłuży jego świeżość i zapobiegnie wysychaniu, a także chłonięciu zapachów z lodówki.
Mój sernik przygotowany był w tortownicy o średnicy 18cm, jeżeli chcecie zrobić go w większej formie, musicie zwiększyć proporcje składników lub liczyć się z tym, że ciasto będzie niższe.
Sernik bananowy z mascarpone bez pieczenia
Składniki:
SPÓD
100g herbatników (około 12 sztuk)
50-60g masła
MASA MASCARPONE
500g mascarpone
200g białej czekolady
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki gorącej wody
MASA ŚMIETANKOWA
50g czekolady deserowej
2 łyżki wody
1 jajko
150ml śmietanki 30% lub 36%
1 łyżka cukry pudru
1 łyżeczka żelatyny
2-3 łyżki wody
2-3 banany
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Wykonanie:
- herbatniki rozdrobnić, masło rozpuścić, wsypać pokruszone herbatniki i wymieszać, powstanie z nich coś na kształt mokrego piasku
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie rozłożyć masę z herbatników, wyrównać tak, by przykryła równo spód, mocno ugniatając
- spód schłodzić 30-40 minut w lodówce
- żelatynę na masę mascarpone wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, zalać 2 łyżkami gorącej wody, wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia
- białą czekoladę pokruszyć na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, zostawić do ostygnięcia
- mascarpone nie powinno być prosto z lodówki
- gdy czekolada i żelatyna ostygną, mascarpone krótko zmiksować, by powstała gładka masa, dodawać stopniowo rozpuszczoną czekoladę, wymieszać lub zmiksować do połączenia składników (nie robić tego zbyt długo, gdyż masa może się zwarzyć)
- do lekko ostudzonej żelatyny dodać stopniowo 2-3 łyżki masy mascarpone, za
każdym razem dokładnie mieszając
- żelatynę stopniowo wlać do masy, cały czas mieszając
- z cytryny wycisnąć sok, 1-1,5 banana pokroić na dość grube plasterki, moczyć je w soku z cytryny i układać na spodzie z herbatników
- masę mascarpone wyłożyć na banany, wyrównać i schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy
- czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami wody, zdjąć z ognia, dodać roztrzepane jajko, dokładnie wymieszać, jeszcze chwilę podgrzewać mieszając, by czekolada się nie przypaliła
- czekoladę zostawić do wystygnięcia
- żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, wstawić na 10-15 sekund do kuchenki mikrofalowej, po wyjęciu wymieszać i pozostawić do wystygnięcia
- śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder
- ubitą śmietankę stopniowo wymieszać z ostudzoną czekoladą
- masę czekoladową połączyć z żelatyną, wymieszać
- 1-1,5 banana pokroić na plasterki, moczyć je w soku z cytryny i poukładać na zastygniętej masie mascarpone
- na banany wylać czekoladową masę śmietankową, wyrównać i schładzać przez kilka godzin w lodówce
Sernik z mascarpone jest mocno bananowy, obie warstwy ciasta - mascarpone i czekoladowa - równoważą nawzajem swoje smaki, gdyż jedna z nich jest mocno słodka, druga natomiast gorzka. Ciasto dzięki żelatynie ma zwartą konsystencję, dobrze się kroi i ładnie prezentuje na talerzu.
wygląda rewelacyjnie:) musi być smaczny:)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda niezwykle apetycznie!
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny...:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńMniam .... jakie piękny sernik i w dodatku z bananami. Piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Wygląda bardzo fajnie http://przepis3.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńwitam, sernik zapowiada sie smakowicie, czy mogłabym dowiedzieć sie na jaką wielkośc tortownicy są podane proporcje? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSernik jest do przygotowania w tortownicy o średnicy 18cm.
Usuńco zrobić z żelatyną, jeżeli nie preferujemy kuchenki mikrofalowej ?
OdpowiedzUsuńŻelatynę można rozpuścić w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, podgrzać w rondelku na bardzo małym ogniu do rozpuszczenia się żelatyny, należy przy tym pamiętać, by cały czas mieszać i by żelatyna się nie zagotowała, bo wtedy straci swoje właściwości. Można również rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie tak jak przygotowuje się galaretkę z proszku, z tym, że należy wtedy dokładnie wymieszać żelatynę, by nie było w niej grudek.
UsuńDziękuję:-))
UsuńSerniczek jest pyszny:) polecam wszystkim!
OdpowiedzUsuńa jakiej wielkości jest blaszka na ten sernik
OdpowiedzUsuńJuż takie pytanie padło w komentarzach, a i post zawiera informację o wielkości formy, proszę czytać uważnie :) 18cm
UsuńSernik bez pieczenia?Z jajkiem??
OdpowiedzUsuńJajko wykorzystywane jest do masy czekoladowej, która powstaje przez podgrzanie czekolady z jajkiem właśnie.
UsuńWitam, czy można pominąć jajko w tej masie lub zastąpić je np mąką ziemniaczaną z wodą?
OdpowiedzUsuńMożna pominąć, żelatyna zwiąże masę, bedzie co najwyżej odrobinę inna konsystencja.
UsuńCzy mozna bez banana?
OdpowiedzUsuńCzy mozna bez banana?
OdpowiedzUsuńMożna, choć jak sama nazwa wskazuje, jest to przepis na sernik bananowy.
Usuńwitam ,
OdpowiedzUsuńserniczek jest pyszniutki , zabrakło mi bananów na górę więc dałam ze słoika borówki i wyszło też rewelacyjnie ,zwłaszcza ,ze smak gorzkiej czekolady świetnie komponował się z kwaskową słodyczą borówek! Polecam!
Dziękuję za komentarz i polecam wypróbować inne przepisy :)
UsuńJestem w trakcie robienia przepis jest przedewszystkim tani i bardzo pysznie wyglada mam nadzieję ze moj tez będzie smaczny dziekuje za przepis z reguły nie biore przepisow z neta ale ten przyciaga wygladem super pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPominęłam białą czekoladę,a pomiędzy warstwy(białą i czekoladową)na środku dodałam konfiturę wiśniową.
OdpowiedzUsuńCałość obsypałam gorzkim kakao.
Wyszło genialnie smaczne
Dzięki za przepis podstawowy :-)
Super, polecam się na przyszłość :)
UsuńA JAKIŚ INNY OWOC NIŻ BANAN MOŻNA?
OdpowiedzUsuńNa pewno nie mogą to być owoce zbyt soczyste, żeby nie zaburzyć konsystencji sernika.
UsuńDo MASY ŚMIETANKOWEJ proponuje dodac więcej cukru pudru,bo pomimo ilości słodyczy ciasto wychodzi mało słodkie. Generalnie dobre jest,ale jednak mega-drogie...
OdpowiedzUsuń