Moje ciasto cappuccino to dwie warstwy ciasteczkowe, wspomniana już masa budyniowa i krem cappuccino zrobiony na bazie Śnieżki i serka mascarpone.
To połączenie dwóch smaków: dolna masa budyniowa jest słodka, górna warstwa cappuccino - lekko kawowa, a ogólną słodycz ciasta równoważy starta czekolada deserowa. Herbatniki pod wpływem gorącej masy budyniowej stają się idealnie miękkie i tworzą dwie dodatkowe warstwy ciasteczkowe.
Takie ciasto można wykonać w większej blasze i podawać krojone w kostkę, ja mam jednak słabość do ciast podawanych z tortownicy, dlatego te na zimno lądują u mnie zazwyczaj w okrągłej blaszce.
Całość przygotowałam w tortownicy o średnicy 21cm.
Ciasto cappuccino bez pieczenia
Składniki:
MASA BUDYNIOWA
2 budynie w proszku bez cukru
500ml mleka
80g masła lub margaryny
4 łyżki cukru
KREM CAPPUCCINO
1 opakowanie Śnieżki
200ml mleka
8 czubatych łyżek cappuccino w proszku
250g serka mascarpone
5 łyżeczek żelatyny
2/3 szklanki ciepłej wody
16 herbatników (lub tyle, aby utworzyć dwie warstwy w tortownicy)
kilka kostek czekolady deserowej do dekoracji
Wykonanie:
- tortownicę wyłożyć na dnie i po bokach papierem do pieczenia (najlepiej blachę posmarować tłuszczem, wtedy papier lepiej się trzyma)
- herbatniki połamać na mniejsze kawałki i ułożyć koło siebie, przykrywając dno tortownicy
- mleko podzielić na pół, jedną część zagotować z tłuszczem i cukrem, drugą wymieszać z budyniami
- gdy mleko się zagotuje, wlać mieszankę mleka i proszku budyniowego, mieszając, gotować kilka minut do zgęstnienia budyniu
- gorący budyń wyłożyć łyżką na pokruszone herbatniki (podczas bezpośredniego wylewania budyniu ciastka mogą się poprzesuwać), przykryć kolejną warstwą połamanych herbatników
- całość pozostawić do ostygnięcia
- mleko na masę cappuccino zagotować, dodać proszek cappuccino, dokładnie wymieszać i schłodzić
- żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, pozostawić do wystygnięcia
- do zimnego mleka z cappuccino wsypać Śnieżkę, zmiksować przez kilka minut na wysokich obrotach do uzyskania konsystencji bitej śmietany
- do ubitej Śnieżki dodać serek mascarpone, ponownie zmiksować
- rozpuszczoną żelatynę połączyć z masą, delikatnie i dokładnie mieszając
- masę wylać na gotową masę budyniową
- tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc
- przed podaniem wierzch posypać startą czekoladą
Mniam, ciasta z budyniem są przesmaczne! Twoje cappuccino wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda wspaniale, tak leciutko i delikatnie :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast śnieżki można użyć śmietanki kremówki? :) Nie lubie tych śmietan z paczka :/
OdpowiedzUsuńMasa ze Śnieżką jest trochę lżejsza, ale oczywiście można użyć kremówki :)
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto już 2 razy (zwykle piekę jedno pierwszy i ostatni raz,więc każde jest debiutem u mnie ) a Twoje zachwyciło i mnie i domowników. Naprawdę proste w wykonaniu,a niebiańskie dla podniebienia. Zostaje u mnie na stałe :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
UsuńCieszę się i polecam się na przyszłość :) Kiedyś to było jedno z moich ulubionych ciast, teraz ze względu na prowadzenie bloga, większość ciast robię tylko 1-2 razy, chyba że są to przepisy, które robię od lat :)
UsuńKukułka 😃 smakowicie wygląda. Robiłam podobnie tylko zamiast herbatników dałam krakersy,ale takie pewnie słodsze. Zrobię w/g tego przepisu 😃
UsuńWitam, mam kilka pytań.
OdpowiedzUsuńCzy cisto można zrobić w blaszce, jeśli tak to jakie wymiary?
Jaki smak budyniu?
Jaki smak cappuccino?
I ile tej śnieżki(bo to taka w proszku tak?)
Odpowiadam :)
OdpowiedzUsuń1) Ciasto można zrobić w dowolnej blaszce, mój przepis jest na tortownicę 21cm, więc jeśli blacha będzie sporo większa, np. prostokątna, to warto zwiększyć proporcje 1,5 lub 2 razy.
2) Najlepszy będzie budyń waniliowy lub śmietankowy.
3) Cappuccino może być dowolne - ja daję waniliowe.
4) Śnieżka w proszku - 1 opakowanie.
Pozdrawiam.
Tez robilam to ciasto pare razy jest pyszne :-)ja daje cappucino rumowe
UsuńSmakowicie wyglada , uwielbiam takie ciasta z masami wyprubuje na pewno.pozdrawiam;
OdpowiedzUsuńPrzepis jest fantastyczny :) dziękuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie chyba zrobię na święta
OdpowiedzUsuńCiasto jest pyszne, mam nadzieje ze doczeka do jutrzejszych gosci:-)
OdpowiedzUsuńMasa capuccino jest po prostu genialna! Dzięki dodatkowi serka mascarpone przypomina masę do tiramisu. Pamiętam, jak kiedyś szukałam przepisu na kawowy krem do tortu. Nie znalazłam nic sensownego. Masa capuccino idealnie się do tego nadaje. Co do masy budyniowej, to następnym razem budynie ugotuję z większą ilością mleka, gdyż z tych proporcji masa wyszła, jak dla mnie, nieco zbyt twarda.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam za ten usunięty komentarz. Tak to jest, jak człowiek robi coś po raz pierwszy ;)
OdpowiedzUsuńzamierzam dziś podejść do tego ciasta ponieważ nie mam reki do pieczenia :D ale chce je zmodyfikować trochę... i zrobić cos ala kokosowe... i moje pytanie takie czy jeśli dodam do masy budyniowej wiorki koksowe to nic się nie stanie ? a i czy jak posypie na swieza pianke wiorki dla ozdoby to czy się nie zatopią? jestem swiezakiem jeśli chodzi o ciasta stad moje pytania :)
OdpowiedzUsuńA o jakim smaku będzie masa z mascarpone? Myślę, że ciasto kokosowe najlepiej byłoby zrobić dodając właśnie do niej wiórki kokosowe. Co do budyniu, można spokojnie dodać wiórki do mleka, które gotujemy na budyń. Jeśli chodzi o dekorację, wiórkami proponuję posypać lekko schłodzone ciasto (czyli tuż po zrobieniu schłodzić krótko, żeby masa lekko zaczęła tężeć) - wtedy na pewno nie zmieszają się one z masą.
UsuńA czy można zamiast cappuccino dodać zwykłą rozpuszczalną kawę?
OdpowiedzUsuńMożna użyć kawy rozpuszczalnej, najlepiej przygotować napar z kawy i niewielkiej ilości wody. Możliwe, że będzie trzeba dodatkowo dosłodzić masę, gdyż cappuccino w proszku zawiera w składzie cukier.
Usuńżeby był mocno kawowy smak ?
OdpowiedzUsuńPrzepis jest rewelacyjny! Mój ulbiony ostatnio. Zmodyfikowałam i zamiast herbatników używam biszkoptów, a do masy dodaję kawy - dwie łyżki - dla mnie wystarczy słodyczy ze śnieżki i cappuccino ;)
OdpowiedzUsuńNawet nie rozpuszczam kawy i cappuccino w gorącym mleku tylko dopypuję w trakcie ubijania śnieżki ;)
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu :-) Zanim zaczęłam prowadzić bloga, a tym samym, wymyślać ciągle nowe przepisy, ciasto cappuccino było jednym z moich ulubionych.
UsuńWitam:) Nie jestem mistrzem wypieków, będzie to moje pierwsze ciasto ,,bez pieczenia"... Mam więc pytanie: czy masa budyniowa się nie rozpuści jeżeli nie dodamy do niej żelatyny? Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMasa budyniowa po ostygnięciu robi się bardzo gęsta, więc nie ma obaw, że się rozpłynie (zwłaszcza, że robi się ją z mniejszej ilości mleka niż tradycyjny budyń). Pozdrawiam :)
Usuńa żelatynę przed podaniem do masy trzeba jakoś rozpuścić czy taką zwartą mam dodać :) ? Proszę odpisz
OdpowiedzUsuńTak, żelatynę należy rozpuścić w wodzie, jest to napisane w treści przepisu, proszę dokładnie przeczytać sposób wykonania :-)
UsuńCiasto jest genialne i baaardzo smaczne;-)
OdpowiedzUsuńhttps://www.facebook.com/160839534083063/photos/a.161609194006097.1073741829.160839534083063/353606938139654/?type=1&theater Robimy! :)
OdpowiedzUsuńTo czekam na opinię oraz zdjęcie - można wrzucić na fanpage Smakołyków :)
UsuńA bez dodawania żelatyny wyjdzie? Mam awersję do żelatyny :/
OdpowiedzUsuńBez żelatyny masa może być dość luźna. Być może pomogłaby zamiana Śnieżki w proszku i mleka na śmietankę 36%, która powinna dobrze się ubić i utworzyć z mascarpone zwartą masę, z tym, że należałoby wsypać proszek cappuccino bez rozpuszczania lub rozpuścić go dzień wcześniej w gorącej śmietance, a następnie śmietankę schłodzić przez noc w lodówce. Kremami ze śmietanki i mascarpone przekładam biszkopty i po schłodzeniu są one bardzo zwarte, ale nie robiłam aż tak grubej warstwy kremu (jak w tym przepisie) bez żelatyny, więc nie zagwarantuję, że się uda :)
UsuńNieco zmodyfikowałam przepis, ale ciasto i tak wyszło baaaardzo smaczne;)) Dziękuję! Pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńhttp://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2014/11/ciasto-cappuccino-bez-pieczenia.html
Mozna uzyc zelatyny agar, jest to zelatyna z rosliny i jest w 100% naturalna! Dostepna powinna byc w kazdym sklepie ze zdrowa zywnoscia. Ja nie uzywam tej spozywczej wieprzowej- mega swinstwo. Naprawde warto dolozyc kilka zlotych wiecej i miec produkty bez chemii! Lepiej mniej i porzadnej jakosci, niz wiecej i tanio, bo potem nie ma co sie dziwic skad sie biora rozne choroby, jak my od dziecka jemy chemie. Pracuje w sklepie wlasnie ze zdrowa zywnoscia i to niesamowite, same mamy do mnie przychodza, ze ich dziecko chorowalo, ciagle jakies alergie. A od kiedy zwracaja uwage na zywnosc i kupuja mniej, ale lepiej, czyli bez chemii, to problemy jak reka odjal! Takze to mowi samo za siebie. Wybaczcie za to wtracenie. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, ale muszę to dopisać. Z powyższym wpisem zgadzam się o tyle, że w większości produktów jest mnóstwo chemii, która powoduje wiele chorób i należy uważać co się je. Jednak co do Agar Agar to nie polecam ze względu to, że jest produktem trudno przyswajalnym przez człowieka, a to za sprawą GALAKTOZY, którą posiada. Proces przyswajania Galaktozy w organizmie człowieka nie zawsze prawidłowo, zwłaszcza u dzieci. Powstają wtedy toksyczne związki chemiczne, które odkładając się w różnych narządach, powodują wystąpienie niepożądanych objawów i rozwój choroby zwanej galaktozemią. W dalszych skutkach nawet niedorozwój fizyczny i psychiczny. DLATEGO ZDROWO ALE WSZYSTKO Z GŁOWĄ, w dobie interneru o każdym składniku można znaleźć wiele cennych informacji. Zdrowia życzę!
OdpowiedzUsuń- Ela (świetny przepis, jutro robię :) )
Mam pytanko: masa budyniowa ma 4 składniki
OdpowiedzUsuń2 budynie w proszku bez cukru
0,5l mleka
8 dag margaryny
4 łyżki cukru
Czy dobrze zrozumiałam, że te 0,5 l mleka trzeba "podzielić na pół, jedną część zagotować z margaryną i cukrem, drugą wymieszać z budyniami, gdy mleko się zagotuje, przygotować budyń" a następnie ten budyń przygotowany na jednej połowie mleka połączyć z margaryną, rozpuszczoną z drugą częścią melka??? Proszę odpisz w miarę możliwości szybciutko, dzieki z góry!
-Ela
Mleko dzielimy na dwie części, 250ml zagotowujemy z margaryną i cukrem, w drugim 250ml rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy pierwsza część się zagotuje, wlewamy do niej drugą część i gotujemy budyń :)
UsuńRadziłabym pisać dokładniej, bo ja też nie zrozumiałam o co chodzi z tym mlekiem margaryną i cukrem. W rezultacie masa budyniowa nie wyszła, bo nie wiedziałam co dalej z tą połową mleka zrobić.
UsuńWedług mnie instrukcja jest czytelna, a ciasto zrobiło już bardzo dużo osób, które nie miały wątpliwości, jak je wykonać. Wystarczy zapytać, jeśli się czegoś nie rozumie. Pozdrawiam.
UsuńJakie kakao ??
OdpowiedzUsuńW składzie ciasta nie ma kakao.
Usuńczym zastąpić mascarpone? serem na sernik czy serkiem homogenizowanym? ile wtedy dać sera?
OdpowiedzUsuńMasa z mascarpone ma odpowiednią konsystencję i smak, więc nie zamieniałabym tego serka na inny. Jeśli jednak z jakiegoś powodu nie można użyć mascarpone, zarówno serek twarogowy z wiaderka, jak i homogenizowany mogą zostać wykorzystane do przyrządzenia masy. Z każdym z tych serków smak i konsystencja masy będzie trochę inna, ilość serka powinna byc taka sama jak mascarpone.
UsuńDzięki :) Chciałam dziś zrobić, ale nie dostałam tego serka u nas. Zrobię na niedzielę, jak już mascarpone kupię :D
UsuńA po co blache okladac papierem?? Ciasto moze sie przykleic do blachy??
OdpowiedzUsuńZazwyczaj wykładam formy papierem, żeby nie miały styczności z blachą (zwłaszcza, jeśli jest to zwykła blacha metalowa), nie ma też ryzyka, że masa pęknie w którymś miejscu podczas zdejmowania obręczy tortownicy.
UsuńAha dziekuje bardzo za szybka odpoqiedz bo dzisiaj po poludniu bede robic:-) :-) :-)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie tylko jak to mozliwe ze masa budyniowa jest slodka skoro budynie sa bez cukru i cukru również nie ma w przepisie? ?
OdpowiedzUsuńW masie budyniowej jest cukier, jest to napisane w składnikach i przy opisie przygotowania. W kremie cappuccino nie ma dodatkowego cukru, gdyż zarówno proszek cappuccino, jak i bita śmietana śnieżka mają w składzie cukier i nie ma potrzeby dodawać go więcej. Pozdrawiam :)
UsuńPrzepis rewelacyjny, bardzo (przynajmniej dla mnie) opisany krok po kroku. Moje ciasto jest juz w lodowce, jutro postaram sie przeslac fotke :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smak ciasta zadowoli podniebienia :)
UsuńHerbatniki pokruszyć na miazgę czy połapać na kawałki?
OdpowiedzUsuńPołamać na małe kawałki.
UsuńCzy można zamiast margaryny dodać masło?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńPyszne ciasto, delikatne. Smakuje wszystkim. Będę tu częściej zaglądać :-) Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńCieszę się, dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam :)
UsuńIle to jest 8 dkg margaryny ?
OdpowiedzUsuńTo około 1/3 kostki (zazwyczaj kostka margaryny ma 250g). Można też dać zamiast margaryny masło, wtedy będzie to około 2/5 kostki (w założeniu, że masło ma zazwyczaj 200g).
UsuńDlaczego niektórzy zadają takie głupie pytania?
OdpowiedzUsuńwygląda bosko i pysznie :) chyba podejmę wyzwanie u siebie.
OdpowiedzUsuńSUPER CIASTO PROSTY PRZEPIS W SAM RAZ DLA MOICH ŁASUCHÓW :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zakończyłam robić ciacho teraz do lodóweczki i jutro do kwaki bedzie jak znalazł dla moich łasuchów:) Dziękuje za super przepisy proste łatwe i zrozumiałe POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i polecam się na przyszłość :)
UsuńMam pytanie, na jaki rozmiar tortownicy jest przepis?
OdpowiedzUsuń21cm.
UsuńDziękuję ;-) Pozdrawiam :)
UsuńCiasto wyszło pyszne! :) Polecam przepis ;)
UsuńZa granica PL nie mozna dostac sniezki. Ktos napisal ze mozna uzyc smietany kremiwki. Ale pytanie ile jej uzyc zeby zastapic sniezke ? :)
OdpowiedzUsuńZamieniłabym 200ml mleka i śnieżkę na 200ml kremówki.
UsuńBERENIKO ! gratuluje cierpliwosci ten Aninim czepia sie jak rzep psiego ogona , masakra, pozdrawiam, a ciacho wysmienite
OdpowiedzUsuńAnonim to nie jest jedna osoba tylko każda osoba wypowiadająca się ANONIMOWO więc się nie czepia bo to pytania różnych ludzi
UsuńDziś wypróbowałam przepis. Dobre ale jak dla mnie cappucino aż za bardzo dominuje i następnym razem dam łyżkę mniej ;) dla wielbicieli słodyczy proponuje dodać cukier gotując mleko z cappucino (albo to moje jakieś mało słodkie - Mokate cappucino waniliowe) bo wyszło mało słodkie co mi akurat jak najbardziej odpowiada :)
OdpowiedzUsuńPyszne👍😆
OdpowiedzUsuńCzy dało by radę zrobić z masy capuccino masę czekoladową? Dodać zamiast capuccino rozpuszczoną czekoladę albo może startą na drobne wiórki? Napisz proszę czy masz jakąś wizje co dodać żeby masa była o smaku czekoladowym a nie kawowym gdyż nie przepadamy za takim. Bardzo będę wdzięczna za odp. Dziękuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNajłatwiej będzie zamienić cappuccino na kakao, oczywiście nie w takiej samej ilości, a do smaku. Czekolada zmieni nieco konsystencję masy, ale możesz poeksperymentować, ewentualnie wykorzystać masę czekoladową z chałwowca lub z sernika truskawkowo-czekoladowego. Możesz też dodać na koniec do masy czekoladę startą na wiórki, ale wtedy wyjdzie masa stracciatella, a nie czekoladowa. Pozdrawiam :)
UsuńCzy można zamiast herbatników użyć ciastek biszkoptowych? ;)
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńHmm ciasto wyszlo ok ..oprocz czesci z budyniem... caly się rozlazil, byl luzny...moglam dodac zelatyny ale nie wpadła na to a nie było tego w przepisie...jak u ciebie budyn byl taki zwarty?
OdpowiedzUsuńDwa opakowania budyniu na 500ml mleka powinny zagwarantować, że masa będzie gęsta. Albo za krótko gotowałaś budyń i odpowiednio nie zgęstniał, albo to wina użytego budyniu.
UsuńWłaśnie wyjęłam to ciasto po nocce w lodówce i spróbowałam. Pianka cappuccino przepyszna, ale nie pasuje mi warstwa budyniowa. Masa jest dla mnie stanowczo za gęsta, budyń który można kroić nożem to nie budyń ;) Mam pytanie: czy można te 2 budynie ugotować w większej ilości mleka? Wiadomo nie litr, ale ile więcej można by dać aby masa budyniowa nie była aż tak zwarta, ale też się nie rozpływała?
OdpowiedzUsuńTrudno mi powiedzieć, ile dokładnie więcej mleka można dodać, żeby masa była ciągle stabilna. Spróbowałabym zwiększyć ilość do 600-700ml, ale nie zagwarantuję, że wtedy masa będzie się dobrze kroić. Właśnie dlatego jest taka gęsta, żeby można ją było kroić nożem. Tradycyjny budyń jest rzadszy, ale je się go łyżeczką, a nie kroi :) Pozdrawiam.
UsuńDałam 800 ml. Wyszło super! Masa nie rozpływa się, dobrze się kroi, a czuć że to jednak budyń :)
OdpowiedzUsuńSuper! :)
Usuńciasto jest rewelacyjne niestety nie ustalo u mnie nawet jednego dnia, dzieki za super przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper, trzeba zrobić ponownie ;)
UsuńNie lubie kawowych ciast, ale to wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam - http://izabiela.pl/
To ciasto wygląda obłędnie, gdybym mogła to bym je zjadła natychmiast!
OdpowiedzUsuńSmaczna inspiracja :) Super wygląda!
OdpowiedzUsuń