Postaw mi kawę na buycoffee.to

Strony

Szukaj na tym blogu

Babeczki z ciasta francuskiego z kremowym nadzieniem

Chciałabym Wam zaprezentować bardzo szybkie w przygotowaniu słodkie babeczki. Nie będziemy w tym przepisie wykonywać ciasta francuskiego, posłużymy się już gotowym. Można zrobić takie sakiewki z wieloma nadzieniami, nie tylko słodkimi; moje będą miały delikatny, kremowy środek z mascarpone.
Wykorzystanie formy na muffiny sprawia, że sakiewka pod wpływem temperatury nie rozlewa się na boki, tylko utrzymuje zwarty kształt, po wyjęciu przypominający babeczkę.
Do kremu z mascarpone można dodać więcej cukru, jeżeli ktoś lubi słodkie nadzienia. Moje sakiewki mają delikatny w smaku, lekko kremowy środek.
sakiewki z ciasta francuskiego


Babeczki z ciasta francuskiego z kremowym nadzieniem

Składniki:

gotowe ciasto francuskie
250g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki
2 białka
mąka do podsypania

nadzienie kremowe w sakiewce z ciasta francuskiego

Wykonanie:

- ciasto francuskie rozwinąć i wykroić duże kwadraty o boku około 13 cm
- serek mascarpone wymieszać z mąką, cukrem i białkami do uzyskania gładkiej masy, będzie ona miała dość rzadką konsystencję, po przygotowaniu możemy ją schłodzić w lodówce lub zamrażarce


delikatne sakiewki nadziane kremem z mascarpone

- formę na muffiny posmarować niewielką ilością tłuszczu i oprószyć mąką
- kwadraty z ciasta włożyć do wgłębień w formie, lekko wypełniając je, brzegi zostawić na zewnątrz
- do tak przygotowanych foremek przełożyć masę kremową tak, by wypełniła się cała powstała kieszonka

kremowe nadzienie w cieście francuskim

- brzegi kwadratu zakleić szczelnie u góry, tworząc coś na kształt sakiewki
- babeczki piec w 190-200 stopniach przez 30-40 minut
- babeczki przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu


sakiewka z ciasta francuskiego z kremowym nadzieniem

12 komentarzy:

  1. Bardzo mi się ten delikatny, kremowy środek podoba. Musiały smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. jakiej średnicy były foremki? silikonowe czy metalowe?

    OdpowiedzUsuń
  3. Babeczki robiłam w formie na muffiny (blacha z zagłębieniami), a wymiary jednego takiego zagłębienia to 7cm średnicy u góry i 3 cm wysokości.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam.Z przepisu wynika,ze bialka dodajemy nie ubjane? czy dobrze zrozumialam?

    OdpowiedzUsuń
  5. ile babeczek wyszło z jednego ciasta francuskiego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety babeczki przygotowywałam już jakiś czas temu i nie pamiętam dokładnie, ale wyszło 6 lub 8 sztuk.

      Usuń
  6. Pyszne ,zrobione i zjedzone.Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłem dzisiaj babeczki dla gości. Wyszły bardzo dobre, wszystkim smakowały.
    2 zrobiłem z syropem klonowym zamiast cukry dla małych dzieci, także przepis bardzo uniwersalny.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie mogłam wyjąć babeczek mimo posmarowania olejem. Foremki mam metalowe

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.