Ciasto ucierane ze śliwkami to szybki i prosty w wykonaniu wypiek, idealny w okresie, gdy w ogrodach dojrzewają owoce, a w sklepach w sprzedaży są maliny, śliwki, porzeczki, jagody czy inne sezonowe specjały. Każde z tych owoców będą pasować do poniższego przepisu i można je wykorzystać zamiast śliwek, pamiętając jedynie, że bardziej kwaśne owoce mogą potrzebować większej ilości cukru w cieście i odwrotnie - te słodsze pozwolą na "odchudzenie" wypieku ze zbędnej jego ilości.
Ciasto ucierane ze śliwkami zaliczyć można do kategorii ciast dość
ciężkich, masa przed upieczeniem jest gęsta, więc i po upieczeniu
struktura ciasta jest zwarta i dość zbita. Dzięki temu śliwki pięknie
trzymają się na wierzchu ciasta i podczas pieczenia nie przemieszczają
się w dół. Delikatną słodycz ciasta przełamuje duża ilość soczystych śliwek.
Przepis można wykorzystać
w formie o wymiarach 24x24cm.