Kulki owsiane najlepiej smakują na drugi dzień, gdyż wielogodzinne chłodzenie w lodówce powoduje, że masa jest mocno zwarta. Do obtoczenia kulek można użyć np. drobno startych orzechów, ale ja najbardziej lubię wariant z wiórkami kokosowymi.
Z poniższego przepisu uformujecie 35-40 kuleczek.
Kuleczki z płatków owsianych
Składniki:
250g masła
3/4 szklanki cukru (w tym można dać cukier waniliowy)
3-4 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka lub wody
500g płatków owsianych
2-3 łyżki wiórków kokosowych
Wykonanie:
- zagotować tłuszcz, cukier, kakao i mleko (lub wodę)
- wsypać płatki owsiane, dokładnie wymieszać
- z ostygniętej masy formować niewielkie kuleczki i obtaczać w wiórkach kokosowych
- schłodzić w lodówce
A płatki jakie? Błyskawiczne czy zwykłe?
OdpowiedzUsuńJa robię takie kulki z płatków owsianych, są bardzo pyszne. Można dodać cukier waniliowy do smaku. Pozdrawiam serdecznie i polecam zrobić takie pyszności.
UsuńZazwyczaj korzystam z płatków owsianych górskich :)
OdpowiedzUsuńGratulacje!! Proszę policzyć kalorie... zdrowy domowy deser.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Piotr
Powiedział Anonimowy wcinając golonkę pod piwo... ;)
Usuńsamo mowi za siebie. Zdrowy bo domowy, we wszelkich "eko" nie eko pseudo zdrowych produktach jest tyle syropu gluk-fruk i innych bajerow, ze szkoda gadac. Dlatego lepiej zrobić w domu na przyklad takie kulki, a zjedzenie 2-3 sztuk na pewno nikomu nie zaszkodzi.
UsuńNikt nie obiecywał, że jest niskokaloryczny a zdorowszy z pewnością od większości kupnych ciastek :-)
UsuńNikt nie każe jeść na kilogramy...a na pewno zdrowszy niż kupne słodycze bo bez chemii...
Usuńz takich proporcjach kiedyś robiłam i są fantastyczne.
OdpowiedzUsuńDodaję jeszcze olejek rumowy.
e tam nic nowego moja mama pochodzi z cieszyna ma 72 lata
OdpowiedzUsuńrobi te ciasteczka cale zycie.na kalorie prosze sie nie patrzec, bo przez swieta kalorii sie drogie panie i panowie nie liczy ;)
OdpowiedzUsuńTeraz wszyscy doszukują się niskiej kaloryczności.... Czasem trzeba postawić na przyjemność xD Nikt nie mówi że trzeba od razu wszystkie zjeść samemu czy jeść je na kilogramy. Mówi to dietetyk nie fanatyk. Wszystko jest dla ludzi lecz trzeba znać umiar. No chyba że ktoś jest na diecie specjalnej, ale to już inna sprawa :) Miłego dnia
OdpowiedzUsuńKuleczki super, ale rzeczywiście zamiast cukru można dać trochę miodu i bez masła... Też szukam przepisów które mimo wszystko nie są tak wysoko kaloryczne,ja zrobiłam płatki plus mleko, trochę miodu i kakao, wywaliłam wszędobylski cukier i masło i też są pyszne a jednak kaloryczność spada o wiele:)
UsuńBardzo fajny sposób na szybką i dobrą przekąskę. Na pewno spróbuję wykonać taki przepis w swoim domu. Będzie to chyba fajny pomysł na przyjęcie dla znajomych. Każdy będzie mógł spróbować kilka kuleczek. Świetny blog i oby więcej takich wpisów.
OdpowiedzUsuńTo były ulubione jak były słodycze na kartki no i blok z mlekiem w proszku Miami Miami pychota
OdpowiedzUsuńTak jak @Sloninka wyzej napisala fajny byl to deser za czasow PRL-u, zapomnialam o nim, pamietam tez szyszki i raffaelo
OdpowiedzUsuńJak długo mogą być przechowywane? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Anna
OdpowiedzUsuńSzczelnie zapakowane w lodówce do kilku dni na pewno. Można też je zamrozić.
UsuńPłatki wcześniej nie gotować?
OdpowiedzUsuńNie.
UsuńA co można użyć zamiast płatków owsianych żeby bezgluten zjadł?☺️
OdpowiedzUsuńRobiłam wg przepisy strasznie się rozwala
OdpowiedzUsuńTO SIE W OHOLE NIE TRZYMA A JAK TU ZROBIC KULECZKI HAJAHA
kluczem jest odpowiednie zagotowanie kakaowego syropu zanim się wrzuci płatki, musi lekko zgęstnieć, poza tym polecam dobrze schłodzić masę zanim zacznie się formować kulki i ugniatać je zamiast rolować
Usuń